breaking newsΕλλάδα

Τουρκικά ΜΜΕ για την άσκηση της τουρκικής αεροπορίας νότια της Κρήτης: «Ήταν επίδειξη δύναμης προς την Ελλάδα»

 

Σε άσκηση προσβολής στόχων σε μεγάλη ακτίνα δράσης, όπως πχ. η 115 ΠΜ και οι συστοιχίες των S-300 στην 126 ΣΜ, εξελίχθηκε η επιχειρησιακή δράση της τουρκικής αεροπορίας που είχε ξεκινήσει από την Ρόδοπη, την Χίο και άλλα νησιά και κορυφώθηκε… νότια της Κρήτης πάνω σε μια διαδρομή που επιβεβαιώνει ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο ήρθε για να μείνει κατά την Άγκυρα.

Τούρκος ειδικός θεωρεί όμως την όλη κίνηση της τουρκικής ΠΑ ως επίδειξη δύναμης προς την Ελλάδα.

Η Τουρκία πραγματοποίησε πρόσφατα στη Μεσόγειο κινήσεις και ασκήσεις με στόχο την ιδιαίτερα την Ελλάδα, αναφέρουν τουρκικό ΜΜΕ. Ο ειδικός της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας Hakan Kılıç ανέφερε γιατί η εναέρια άσκηση στις 17 Απριλίου στην Α.Μεσόγειο ήταν τόσο σημαντική.“Ο απόηχος της άσκησης που πραγματοποίησαν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στη Μεσόγειο στις 17 Απριλίου συνεχίζεται. Το τουρκικό υπουργείο άμυνας «από το κέντρο διοίκησης στην Τουρκία προσπάθησε να εκτελέσει τα επιχειρησιακά καθήκοντα του σε αποστολές μεγάλων αποστάσεων”, τονίζει ο ίδιος.

Ο ίδιος επισήμανε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του πραγματοποιούν ασκήσεις για περισσότερους από έναν στόχους.

Ο  Kılıç ανέφερε: «Πρόκειται για πολλούς λόγους, όπως ο έλεγχος του επιπέδου της εκπαίδευσης των στρατευμάτων, η βελτίωση του συντονισμού μεταξύ αυτών σε κοινές επιχειρήσεις, και η ανάπτυξη κοινών δυνατοτήτων διοίκησης/ελέγχου, οι οποίες εξασφαλίζουν πολλά στο προσωπικό του στρατού

Αυτός είναι ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους. Με αυτόν τον τρόπο, οι χώρες στοχεύουν στο επιδείξουν αποτροπή χωρίς να ρίξουν ντουφεκιά, δηλαδή θέλουν να τρομάξουν τον εχθρό χωρίς να το χτυπήσουν, δείχνοντας την γροθιά τους με απλή έκφραση. Σε αυτήν την άσκηση, αυτός ο στόχος ήταν στο προσκήνιο σε σύγκριση με άλλους σκοπούς. Αυτή η κίνηση στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν μια επίδειξη και όχι μια άσκηση, μια ψυχολογική επιχείρηση σύμφωνα με την στρατιωτική ορολογία”, τόνισε ο Τούρκος ειδικός.

«Αντί να δείξουμε και να παρουσιάσουμε αυτές τις δυνατότητες, δώσαμε έμφαση στο ότι δεν θα διστάσουμε να τις χρησιμοποιήσουμε αυτές τις δυνατότητες. Διαφορετικά, είναι γνωστό ότι η τουρκική Πολεμική Αεροπορία μπορεί να εκτελεί επιχειρήσεις εναέριου ανεφοδιασμού σε  F-16 από αεροσκάφη KC-135, ενώ το αεροσκάφος E-7T Peace Eagle  μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο του εναέριου χώρου και αυτό έχει γίνει πολλές φορές.

Στην πραγματικότητα, θα μπορούσαμε να χτυπήσουμε με ασφάλεια στόχους στην Λιβύη και να επιστρέψουμε. Αυτό το μήνυμα δόθηκε όπου ήταν απαραίτητο”, υπογράμμισε ο ίδιος(σ.σ. αν και εκεί που αναφέρει Λιβύη θα μπορούσε να είναι και αλλού στην ίδια γεωγραφική περιοχή).

“Οι αιτίες δυσφορίας στην Ελλάδα είναι διαφορετικές”, τονίζει ο ίδιος. Ο Kılıç συνεχίζοντας τόνισε: «Σε αυτήν την άσκηση, δεν δείξαμε ικανότητες που ήταν άγνωστες στην Ελλάδα. Ξέρουν ήδη ότι μπορούμε να τα κάνουμε. Η αντίδραση της Ελλάδας είναι στην πραγματικότητα ο προσδιορισμός των συμφερόντων της χώρας μας… Επιπλέον λόγω των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, οι Έλληνες παρακολουθούν στενά όλα τα βήματά μας σε αυτήν την περιοχή. Αυτή η άσκηση στη Μεσόγειο δηλώνει ότι η Τουρκία «δεν θα εγκαταλείψει τίποτα».

Η συμφωνία για την αποκλειστική ζώνη που υπέγραψε η κυβέρνηση της Λιβύης μαζί μας δημιουργεί έναν μακρύ διάδρομο μεταξύ των ακτών της Μεσογείου και της Λιβύης. Έτσι, ο φόβος και η αντίδραση της Ελλάδας είναι ουσιαστικά για αυτό το θέμα. Είναι θυμωμένοι οι Έλληνες που τα αεροσκάφη και τα πλοία μας δείχνουν την παρουσία τους κάνοντας επίδειξη σημαίας”, κατέληξε ο ίδιος.

 

Pronews
Back to top button