breaking newsΕλλάδα

Εκλογικό… λίφτινγκ στην τηλεμαχία των έξι αρχηγών

 

 

Η τηλεμαχία (debate), ενόψει της εθνικής κάλπης της 21ης Μαΐου 2023, που θα διεξαχθεί  με τη συμμετοχή των επικεφαλής  και των έξι κοινοβουλευτικών κομμάτων, και θα φιλοξενηθεί στα στούντιο της ΕΡΤ, αποτελεί το κεντρικό θέμα ανταλλαγής απόψεων  στη νέα συνάντηση των μελών της Διακομματικής Επιτροπής για τις βουλευτικές εκλογές. Θα συζητηθούν μεταξύ άλλων η ημερομηνία αυτής της  τηλεοπτικής αναμέτρησης  και οι προϋποθέσεις για  να καταστεί πιο ουσιαστικός (και πιο ελκυστικός) ο διάλογος κορυφής.

Δεν φαίνεται να προχωρά η πρόταση της Κουμουνδούρου που ήθελε εκτός από την “ομαδική”  να γίνει και ξεχωριστά τηλεοπτική αναμέτρηση  μεταξύ των επικεφαλής των δυο μεγαλύτερων κομμάτων, του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ  Αλέξη Τσίπρα. Προσκρούει στην άρνηση της ΝΔ, που συντάσσεται με τη θέση των υπόλοιπων κομμάτων για τηλεμαχία των έξι,  χωρίς να δέχεται να γίνει και τηλεμαχία των δυο και κατηγορείται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για φοβικότητα στην σύγκριση.

Η δεύτερη συνεδρίαση της Διακομματικής με επίκεντρο το ντιμπέιτ έχει προγραμματισθεί για τις 10 το πρωί του Σαββάτου 29 Απριλίου 2023 και πραγματοποιείται υπό την προεδρία της υπηρεσιακής υπουργού Εσωτερικών Καλλιόπης Σπανού. Θα μετέχουν οι εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25  που θα αναζητήσουν πεδίο συνεννόησης για τον τρόπο που θα γίνει η μία τηλεμαχία των έξι πολιτικών αρχηγών, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να “κλειδώσει” τουλάχιστον η ημέρα της διεξαγωγής της . Αξίζει να θυμίσουμε ότι προ τετραετίας η τηλεμαχία για τις τότε εθνικές κάλπες είχε διεξαχθεί την 1η Ιουλίου 2019, δηλαδή μια εβδομάδα πριν από την Κυριακή των εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019.

Πάντως, κρίσιμο ζήτημα παραμένει η τήρηση της Αρχής της αναλογικής ισότητας μεταξύ των κομμάτων κατά την προβολή τους από τα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα. Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Εσωτερικών, ήδη από την πρώτη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής, την περασμένη Πέμπτη (26 Απριλίου 2023), η Καλλιόπη Σπανού διαβεβαίωσε τα κόμματα ότι θα μεριμνήσει θεσμικά ώστε να διασφαλισθεί η ισότιμη, αναλογικά, προβολή των κομμάτων και των υποψηφίων, «όπως ακριβώς ορίζεται από τις προβλεπόμενες διαδικασίες». Πάντως, είναι νωπή η καταγγελία του κόμματος του Γιάνη Βαρουφάκη.

Στην πρώτη συνεδρίαση της Διακομματικής, σύμφωνα με πληροφορίες, ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25  Σπύρος Δερβενιώτης αναφέρθηκε στις καταγγελίες  του κόμματός του  για μεθοδεύσεις τηλεοπτικού σταθμού με στόχο τον αποκλεισμό βουλευτή του ΜέΡΑ25 από πολιτικό πάνελ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις εθνικές εκλογές του Ιουλίου 2019 η η διακομματική επιτροπή υπό την προεδρία του τότε υπηρεσιακού υπουργού Αντώνη Ρουπακιώτη είχε αποφασίσει να στείλει επιστολή προς το  ΕΣΡ (Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο) «προκειμένου να τηρηθεί η αρχή της αναλογικής ισότητας μεταξύ των κομμάτων κατά την προβολή τους, τόσο από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, όσο και από τα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης». Παράλληλα, τότε, υπήρξαν συζητήσεις και για τον τρόπο προβολής των κομμάτων μέσω του διαδικτύου.

Μεταξύ άλλων, ενόψει των βουλευτικών  εκλογών της 21ης Μαΐου 2023,  αναμένεται ότι θα ληφθούν μέτρα όπως  δωρεάν  διέλευση οχημάτων από τα διόδια την ημέρα των εκλογών (και ενδεχομένως και την επομένη),  διευκολύνσεις για μειωμένο κόστος μεταφοράς (πλοία, αεροπλάνα) για δικαστικούς εκπροσώπους κ.λ.π.  Είναι χαρακτηριστικό ότι  η υπουργός Εσωτερικών Καλλιόπη Σπανού , κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης της Διακομματικής, τάχθηκε υπέρ της παροχής διευκολύνσεων προς τους εκλογείς που θα αναγκαστούν να μετακινηθούν για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, με στόχο να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες.

Επίσης, τα μέλη της Διακομματικής κατά την πρώτη συζήτησή τους συμφώνησαν ομοφώνως , όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται από το υπουργείο Εσωτερικών, στην ανάγκη να υπάρξει επίσπευση της καταβολής των ποσών της τακτικής και έκτακτης χρηματοδότησης των κομμάτων, καθώς και να διοργανωθεί άμεσα ενημερωτική ημερίδα για τον τρόπο μετάδοσης των εκλογικών αποτελεσμάτων, με τη συμμετοχή κομματικών εκπροσώπων και στελεχών του Υπουργείου Εσωτερικών.

Διαρκές είναι το ενδιαφέρον  για τις εκλογικές διαδικασίες για την ψήφο των εκλογέων εξωτερικού που θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά στις Εθνικές Εκλογές, ασκώντας το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο διαμονής τους.

πηγή documento.gr

Εκλογικό… λίφτινγκ στην τηλεμαχία των έξι αρχηγών

Back to top button