Διεθνή

Το Ισραήλ σχεδιάζει χερσαία εισβολή στο Λίβανο και θα την κάνει. Θέτει ως κόκκινη γραμμή για Χεζμπολά τον ποταμό Λιτάνι όπως οι ΗΠΑ τον Ευφράτη για συριακό στρατό.

Το Ισραήλ σχεδιάζει χερσαία εισβολή στο Λίβανο και θα την κάνει. Θέτει ως κόκκινη γραμμή για Χεζμπολά τον ποταμό Λιτάνι όπως οι ΗΠΑ τον Ευφράτη για συριακό στρατό.

Ο ισραηλινός στρατός φέρεται να καταρτίζει σχέδια για εισβολή στον Νότιο Λίβανο, διακινδυνεύοντας έναν πλήρη διασυνοριακό πόλεμο εν μέσω εκκλήσεων για αυτοσυγκράτηση από δυτικούς συμμάχους, ανέφεραν οι Times στις 18 Δεκεμβρίου.

Ο στρατός του Ισραήλ λέει ότι θέλει να οδηγήσει τη δύναμη αντίστασης της Χεζμπολάχ του Λιβάνου στα βόρεια του ποταμού Λιτάνι. ( σσ θα το κάνει όπως οι ΗΠΑ έβαλαν όριο και κόκκινη γραμμή τον Ευφράτη για συριακό στρατό και σήμερα έφτιαξαν ένα ψευδοκράτος τη συριακή δημοκρατική ομοσπονδία SDF κ.α )

Η βρετανική εφημερίδα γράφει ότι ο ισραηλινός στρατός φοβάται μια πιθανή επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τη Χεζμπολάχ, δεδομένης της «πολύ μεγαλύτερης δύναμής της σε σύγκριση με τη Χαμάς».

«Αυτό που συνέβη στο Νότο δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με αυτό που θα μπορούσαν να κάνουν εδώ», είπε ένας ανώτερος αξιωματικός. «Το ισραηλινό δόγμα είναι να πάει ο πόλεμος στην άλλη πλευρά».

Τα αντίποινα της Χεζμπολάχ κατά του Ισραήλ σε εποικισμούς κοντά στη συνοριακή περιοχή με τον Λίβανο οδήγησαν στην εκκένωση δεκάδων χιλιάδων εποίκων, πολλοί από τους οποίους δεν θα επιστρέψουν μετά το τέλος του πολέμου.

“Δεχόμαστε πυρά καθημερινά και συνεχίζουμε να καταγράφουμε τραυματισμούς καθημερινά. Χθες, ένας στρατιώτης στην εφεδρική ταξιαρχία σκοτώθηκε· καταγράφουμε καθημερινά τραυματισμούς και θανάτους”, δήλωσε στο Channel 13 ο δήμαρχος του οικισμού Kiryat Shmona, Avichai Stern. .

Μιλώντας με το ισραηλινό κανάλι TOV, ο Ισραηλινός έφεδρος στρατηγός, Yitzhak Brick προειδοποίησε ότι το Ισραήλ δεν είναι προετοιμασμένο για έναν τέτοιο πόλεμο. δεν έκανε τις κατάλληλες προετοιμασίες ούτε ετοίμασε απόθεμα όπλων και πυρομαχικών.

Ο Μπρικ προσθέτει ότι έχουν γίνει περικοπές στο μέγεθος του ισραηλινού στρατού, τόσο που δεν είναι σε θέση να πολεμήσει σε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα. «Μέχρι να φτάσουμε τις απαιτούμενες δυνατότητες – δεν υπάρχει τίποτα να μπούμε στον Λίβανο», είπε ο έφεδρος στρατηγός.

⚡Η Χεζμπολάχ δημοσίευσε ένα μοντάζ που δείχνει αντιστασιακές επιχειρήσεις από την Παλαιστίνη, τη Χεζμπολάχ, το Ιράκ και την Υεμένη. Έχει λεζάντα ως εξής:

«Οι αντιστασιακές παρατάξεις δεν θα εγκαταλείψουν τις ευθύνες τους» pic.twitter.com/z4NLYQq840

— Arya – Arya 🇮🇷 (@AryJeay) 18 Δεκεμβρίου 2023

«Η Χεζμπολάχ είναι σήμερα εξοπλισμένη με 150.000 ρουκέτες και βλήματα πυραύλων και το κύριο πρόβλημα είναι ότι μερικές από [αυτές είναι] ακριβείς και βαριές, που ζυγίζουν εκατοντάδες κιλά», προειδοποίησε ο Μπρικ, προσθέτοντας ότι η Χεζμπολάχ «μπορεί να χτυπήσει στόχους όπως [σταθμούς παραγωγής ενέργειας] , νερό [εγκαταστάσεις], βάσεις της πολεμικής αεροπορίας, και διακόπτουν την οδική κυκλοφορία και [εκτοπίζουν] τον πληθυσμό».

Ωστόσο, ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant απείλησε πρόσφατα τη Χεζμπολάχ, λέγοντας: «Αν η Χεζμπολάχ θέλει να ανέβει ένα επίπεδο, θα ανέβουμε πέντε».

Ο ισραηλινός στρατός έχει «χτυπήσει την αρκούδα» υπερβαίνοντας τις επιθέσεις σε θέσεις της Χεζμπολάχ, εξαπολύοντας επιθέσεις κατά του λιβανέζικου άμαχου πληθυσμού, μια κίνηση που η Χεζμπολάχ δεν παίρνει ελαφρά, προειδοποιώντας σε επίσημη δήλωση: «Η Αντίσταση επιβεβαιώνει ότι οποιαδήποτε βλάβη στους αμάχους θα απαντώνται εξίσου».

«Αυτό που συμβαίνει στο μέτωπό μας είναι εξαιρετικά σημαντικό και έχει επιρροή», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα σε πρόσφατη ομιλία του. «Δεν θα παραμείνει περιορισμένος για πολύ καιρό […] Όλες οι επιλογές στο μέτωπο του Λιβάνου είναι ανοιχτές. Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι και μπορούμε να αποφασίσουμε ανά πάσα στιγμή».

Ο πρόεδρος του λιβανέζικου κοινοβουλίου και επικεφαλής του Κινήματος Αμάλ, Ναμπίχ Μπέρι, είχε επίσης – με παρόμοιο τρόπο με τον Νασράλα – προειδοποιήσει το Ισραήλ ότι ο Λίβανος είναι έτοιμος εάν το Ισραήλ επιλέξει να επεκτείνει τη συνεχιζόμενη σύγκρουση με τη Χεζμπολάχ.

Ο Λίβανος και το Ισραήλ έχουν ιστορικές εντάσεις, με τους Λιβανέζους να βλέπουν το Ισραήλ, σύμφωνα με τα λόγια του ιδρυτή της Amal, σιίτη μουσουλμάνου κληρικού και πολιτικού, Musa Sadr, ως «ένα απόλυτο κακό».

Οι επιθέσεις της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ έχουν παρόμοιο καθεστώς με αυτές των Βιετναμέζων στις ΗΠΑ, αφού ανάγκασαν τον ισραηλινό στρατό να υποχωρήσει το 2000 με παρόμοιο τρόπο με την υποχώρηση των ΗΠΑ από το Βιετνάμ τη δεκαετία του 1970.

Μιλώντας το 2006, οι μαρτυρίες του προσωπικού του ισραηλινού στρατού δείχνουν ότι η μαχητική δύναμη της Χεζμπολάχ προκάλεσε σύγχυση στις ισραηλινές δυνάμεις.

«Είναι καλοί στο δικό τους έδαφος», αναφέρουν οι μαρτυρίες του ισραηλινού στρατού. Ένας από τους στρατηγούς του ισραηλινού στρατού είπε ότι η πολυετής μάχη ενάντια στους Παλαιστίνιους αντάρτες διάβρωσε την ικανότητα του στρατού στον συμβατικό πόλεμο.

“Είναι άλλο πράγμα να δίνουμε στα στρατεύματα χάρτες, λίστες στόχων κ.λπ. Είναι άλλο πράγμα να εκπαιδεύεσαι για την αποστολή – δεν είχαν εκπαιδευτεί”, είπε ο στρατηγός.
dimpenews.com

Back to top button