breaking newsΔιεθνή

Τουρκία: Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ανεβάζει τους τόνους -Θέλει να προσελκύσει τους ψηφοφόρους του Ογάν

 

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ανεβάζει τους τόνους για τα θέματα των προσφύγων και της τρομοκρατίας απευθυνόμενος στους εθνικιστές ψηφοφόρος εν όψει του β’ γύρου των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία.

«Δεν έχω καθήσει στο τραπέζι με τις τρομοκρατικές οργανώσεις και δεν θα το κάνω ποτέ (…) θα στείλω πίσω όλους τους πρόσφυγες μόλις αναλάβω την εξουσία», δήλωσε ο υποψήφιος της συμμαχίας της αντιπολίτευσης στην Άγκυρα, κατά την πρώτη δημόσια ομιλία του μετά τον α’ γύρο των εκλογών στις 14 Μαΐου. Τους τελευταίους μήνες ο Κιλιτσντάρογλου έλεγε ότι σε περίπτωση νίκης θα φρόντιζε για τον επαναπατρισμό των προσφύγων κατά την πρώτη του διετία στην ηγεσία της Τουρκίας.

Τα λόγια του, σε ασυνήθιστα δριμύ τόνο, φαίνεται να απευθύνονται προς τα 2,8 εκατομμύρια των ψηφοφόρων που κατά τον πρώτο γύρο των εκλογών ψήφισαν τον υπερεθνικιστή Σινάν Ογάν, που συγκέντρωσε το 5,2% των ψήφων.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, ο Σινάν Ογάν συναντήθηκε χθες με τον έναν από τους έξι ηγέτες της συμμαχίας της αντιπολίτευσης και είναι πιθανόν να συναντηθεί και με τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Ο Ογάν αναμένεται να δώσει κατεύθυνση ψήφου προς τον έναν ή τον άλλο υποψήφιο των προεδρικών εκλογών, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι η οδηγία του θα εφαρμοστεί μαζικά από τους ψηφοφόρους του.

Η προεκλογική εκστρατεία του υπερεθνικιστή υποψηφίου επικεντρώθηκε στην ανάγκη απέλασης των 4 εκατομμυρίων προσφύγων που βρίσκονται στο τουρκικό έδαφος και είναι σύροι πρόσφυγες κατά το 90%.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, που υπόσχεται να στείλει πίσω τους σύρους πρόσφυγες, κατηγόρησε σήμερα τον απερχόμενο πρόεδρο της Τουρκίας ότι «θα φέρει 10 εκατομμύρια πρόσφυγες» στην χώρα.

«Αν παραμείνουν στην εξουσία, θα υπάρξουν επιπλέον 10 εκατομμύρια πρόσφυγες (…) Θα υπάρχουν λεηλασίες. Τις πόλεις θα τις ορίζουν η μαφία και οι έμποροι ναρκωτικών. Οι γυναικοκτονίες θα αυξηθούν», είπε σήμερα.

Ως προς το θέμα της τρομοκρατίας, κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι προχώρησε σε «μυστικές διαπραγματεύσεις» με το PKK.

Κατηγόρησε επίσης τον απερχόμενο πρόεδρο ότι «τροφοδότησε και ενίσχυσε» το κίνημα του εξόριστου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί και για την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

«Δεν στάθηκα και δεν θα σταθώ ποτέ στο πλευρό όσων συνωμότησαν κατά των στρατιωτών μας», δήλωσε ο Κιλιτσντάρογλου απαντώντας στον Ερντογάν που τον κατηγορεί ότι «υπακούει στις διαταγές» του PKK από τότε που εξασφάλισε την υποστήριξη του φιλοκουρδικού κόμματος HDP.

Ο υποψήφιος της τουρκικής αντιπολίτευσης κατήγγειλε επίσης τις ατασθαλίες του πρώτου γύρου των τουρκικών εκλογών.

«Χρειαζόμαστε όχι έναν και δύο, αλλά πέντε παρατηρητές σε κάθε εκλογικό τμήμα», είπε.

Κατακερματισμένη αντιπολίτευση

Ο Ερντογάν, που βρίσκεται τώρα στην πρώτη θέση, είπε ότι μόνο αυτός μπορεί να διασφαλίσει τη σταθερότητα στην Τουρκία, ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, καθώς αντιμετωπίζει μια κρίση κόστους ζωής, τον εκτοξευόμενο πληθωρισμό και τις επιπτώσεις των καταστροφικών σεισμών τον Φεβρουάριο. Οι αναλυτές λένε πως η επιμονή του Ερντογάν ότι η αντιπολίτευση υποστηρίζεται από Κούρδους μαχητές είχε απήχηση στη βάση των ψηφοφόρων του, υπερτερώντας των οικονομικών τους ανησυχιών.

Το μήνυμά του ήταν μια νύξη στο φιλοκουρδικό Κόμμα Yeşil Sol (Πράσινο Αριστερό Κόμμα, YSP), το οποίο υποστήριξε τον Κιλιτσντάρογλου αλλά δεν ήταν μέρος της συμμαχίας της αντιπολίτευσης των έξι κομμάτων. Το YSP, το οποίο είναι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στο νέο κοινοβούλιο μετά το ΑΚ του Ερντογάν και το CHP του Κιλιτσντάρογλου, αρνήθηκε ότι έχει σχέσεις με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο πολεμά το τουρκικό κράτος από το 1984.

Ο Μεχμέτ Αλί Κουλάτ, πρόεδρος της εταιρείας δημοσκοπήσεων MAK, είπε ότι για πολλούς ψηφοφόρους η αντιπολίτευση δεν φαινόταν αρκετά σκληρή απέναντι στην «τρομοκρατία». «Η κυβέρνηση έκανε τους ψηφοφόρους να απαντήσουν σε αυτή την ερώτηση: “Εντάξει χάσατε μέρος του πλούτου και των πόρων σας, αλλά θέλετε να χάσετε και το κράτος σας;» είπε ο Κουλάτ.

Στο νέο βίντεο, ο Κιλιτσντάρογλου κατηγόρησε επίσης τον Ερντογάν για συνεργασία με το δίκτυο των Γκιουλενιστών τους οποίους η Άγκυρα έχει κατηγορήσει για ενορχήστρωση απόπειρας πραξικοπήματος το 2016. Το δίκτυο χαρακτηρίζεται στην Τουρκία ως «τρομοκρατική οργάνωση». Ο δημοσκόπος της Metropoll, Ozer Sencar, είπε ότι η συμμαχία της αντιπολίτευσης είχε δημιουργήσει μια κατακερματισμένη εικόνα λόγω εσωτερικών διαφωνιών.

«Έχουν βλάψει τη φήμη τους», είπε. Ο Kulat του MAK είπε ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων στις 11 επαρχίες που επλήγησαν από τους σεισμούς υποστήριξαν επίσης τον Ερντογάν επειδή πίστευαν ότι ήταν ο πιο ικανός για να ανοικοδομήσει κατεστραμμένες πόλεις.

Prime News.

Back to top button