breaking newsΔιεθνή

Η Λιβύη ανακοίνωσε επέκταση χωρικών υδάτων και βάζει «φωτιές» στη Μεσόγειο

 

Λιβύη: Νέα… σύγχυση στα –ούτως ή άλλως «φουρτουνιασμένα»– νερά της Μεσογείου, μετά την απόφαση της Λιβύης να ανακηρύξει συνορεύουσα ζώνη 24 ναυτικών μιλίων προς τον βορρά με έγγραφο που κοινοποίησε στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Με αυτήν την απόφαση, η κυβέρνηση της Τρίπολης δίνει συνέχεια στη «διαμάχη» με την κυβέρνηση της Αιγύπτου για τον καθορισμό των δυτικών ορίων της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, όμως, αυτή η εξέλιξη επηρεάζει εμμέσως και τις γειτονικές χώρες, μεταξύ των οποίων είναι η Ελλάδα, η Μάλτα και κυρίως η Ιταλία. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα δεν έχει ανακηρύξει ΑΟΖ με τη Λιβύη, ενώ «αγκάθι» στις σχέσεις των δύο χωρών είναι και το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο με θρασύτατο τρόπο καταπατά την εθνική μας κυριαρχία.Συρίγος: «Το κλείσιμο του Κόλπου της Σύρτης είναι ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο»
«Ως προς το θέμα του Κόλπου της Σύρτης, πρόκειται για μία παλιά ιστορία. Το 1973, η Λιβύη πρωτοέκλεισε τον Κόλπο και το 1974, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση είχαν αντιδράσει λέγοντας ότι είναι παράνομο.

Ο ισχυρισμός της Λιβύης για “ιστορικά δικαιώματα στην περιοχή” δεν βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο. Μας επηρεάζει ως Ελλάδα μόνο στην περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης. Το κλείσιμο του του Κόλπου της Σύρτης επηρεάζει περισσότερο την Ιταλία.

Πρέπει να εξετάσουμε με προσοχή αυτό το ζήτημα», σημείωσε ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ για την επέκταση των θαλάσσιων ζωνών από τη Λιβύη, εξηγώντας πώς επηρεάζει αυτό την Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Ιταλία.

Παπαφλωράτος: «Η Τουρκία παίζει ένα πολύ μεγάλο παιχνίδι»

«Όλα έρχονται σιγά – σιγά στο “φως”. Η Τουρκία παίζει σε πολλά διαφορετικά ταμπλό. Αυτή είναι μία κίνηση στη “σκακιέρα” της Άγκυρας, μέσω της οποίας “στριμώχνει” την Αίγυπτο και φέρνει εμμέσως την Ελλάδα στη θέση να λάβει μία σημαντική απόφαση και αυτό γιατί έχουμε υπογράψει συμφωνία με το Κάιρο.

Η Τουρκία θέλει να καταστήσει εαυτήν περιφερειακή δύναμη. Δεν αλλάζει η τακτική της, είναι πάγια στρατηγική της και έχει εκπονηθεί εδώ και δεκαετίες», υπογράμμισε ο διεθνολόγος και καθηγητής σε στρατιωτικές σχολές, Ιωάννης Παπαφλωράτος, μιλώντας το πρωί (28/12) στον ΣΚΑΪ.

Σημειώνεται ότι η Λιβύη και η Αίγυπτος διαφωνούν για την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων τους και με την τελευταία επιστολή στον ΟΗΕ η Τρίπολη ουσιαστικά υποστηρίζει ότι αυτά βρίσκονται ανατολικότερα, όπως φαίνεται και από τον χάρτη που συνοδεύει το ρεπορτάζ.
xartis_livui_3fd03.jpg

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνορεύουσα ζώνη των 24 ναυτικών μιλίων δεν παρέχει στο κράτος που την ανακηρύσσει κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά δίνει δικαιώματα ελέγχου σε ζητήματα που αφορούν την εμπορική κίνηση (τελωνειακά), την ασφάλεια ή τη μετανάστευση.

Όλες οι γραμμές χαράσσονται με βάση τη λιβυκή αντίληψη για τα πράγματα, ως εκ τούτου και προς ανατολάς, στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Αναμένεται, βεβαίως, ότι στη συγκεκριμένη οριοθέτηση το Κάιρο θα απαντήσει μέσω κάποιας επιστολής στα Ηνωμένα Έθνη και συγκεκριμένα στη Διεύθυνση Ωκεανών και Δικαίου της Θάλασσας, όπου πλέον βρίσκεται αναρτημένη η λιβυκή απόφαση.

Τι σημαίνει για την Ελλάδα η κίνηση της Λιβύης

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, για την ελληνική πλευρά η κίνηση της κυβέρνησης της Τρίπολης δεν αλλάζει ριζικά όσα ήταν ήδη γνωστά. Όπως για παράδειγμα ότι ο κόλπος της Σύρτης είναι «κλειστός» και αποτελεί σημείο εκκίνησης για τις γραμμές βάσης που αποτελούν το εναρκτήριο σημείο μέτρησης για τα χωρικά ύδατα, θαλάσσιες ζώνες όπως η συνορεύουσα που ανακηρύχθηκε και, βεβαίως, για την ΑΟΖ.

Ασκεί, βέβαια, μια έμμεση πίεση προς την Αθήνα ως προς την εκκρεμότητα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα νότια της Κρήτης, τα οποία βρίσκονται απέναντι από την Κυρηναϊκή της Λιβύης, στα 12 μίλια, γεγονός το οποίο η Άγκυρα και η Τρίπολη δεν αποδέχθηκαν το 2019, καθώς στο μνημόνιο που υπέγραψαν με μια λοξή οριοθέτηση επελέγη η καινοφανής άποψη ότι Λιβύη και Τουρκία έχουν αντικείμενες ακτές.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα προχώρησε στην επέκταση των χωρικών υδάτων σε 12 ναυτικά μίλια στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου πριν από περίπου τρία χρόνια (προεδρικό διάταγμα Δεκέμβριος 2020 και ψήφιση από τη Βουλή Ιανουάριος 2021). Η απόφαση αυτή, πάντως, δεν είχε συνοδευθεί από την αντίστοιχη για ανακήρυξη συνορεύουσας ζώνης των 24 ναυτικών μιλίων στο Ιόνιο. Στην επέκταση δεν είχε συμπεριληφθεί η Κρήτη, σε σημαντικό βαθμό λόγω της ερμηνείας που δίνει η Αγκυρα στο casus belli.

Back to top button