breaking newsΚύπρος

Στο κάδρο της Greek Mafia η Κύπρος – Πληροφορίες φέρουν 28χρονο να έχει ανάμειξη στη δολοφονία Μαυρομιχάλη

Πληροφορίες που προέκυψαν χθες συσχετίζουν γνωστό πρόσωπο στις κυπριακές Αρχές που διατηρεί στενούς δεσμούς με το νησί μας, με τα ξεκαθαρίσματα της Greek Mafia, αλλά και τη δολοφονία του Αλέξη Μαυρομιχάλη.

Ο λόγος για 28χρονο από την Γεωργία, κάτοχο ελληνικού διαβατηρίου, ο οποίος μέχρι και το καλοκαίρι του 2020 ήταν μόνιμα εγκατεστημένος στην Κύπρο απασχολώντας έντονα την Αστυνομία Κύπρου. Σύμφωνα με πληροφορίες που έφερε χθες στο φως της δημοσιότητας ο Ελλαδίτης αστυνομικός συντάκτης, Γιάννης Σουλιώτης («Καθημερινή» Ελλάδας), ο 28χρονος που αναζητείται στην Ελλάδα πιστεύεται πως είναι μέλος της εγκληματικής ομάδας, η οποία ευθύνεται για τρεις δολοφονίες στελεχών της ελληνικής μαφίας, ενώ «φέρεται να έχει ανάμειξη σε ανθρωποκτονία που διεπράχθη την 31η Οκτωβρίου 2023 στην Κύπρο».

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή που μίλησε χθες στον «Φ», ήδη δρομολογήθηκε διαδικασία ούτως ώστε η Διεύθυνση Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας (ΔΕΕ&ΔΑΣ) της Αστυνομίας Κύπρου να ζητήσει σχετική επίσημη ενημέρωση από την αντίστοιχη διεύθυνση της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.). Στόχος είναι να διαπιστωθεί κατά πόσον η εν λόγω πληροφορία βασίζεται σε στοιχεία που προέκυψαν κατά τις έρευνες των ελλαδικών αστυνομικών Αρχών.

Όπως είναι γνωστό από τις 31 Οκτωβρίου που δολοφονήθηκε ο Αλέξης Μαυρομιχάλης στην Ακρόπολη της Λευκωσίας μέχρι και σήμερα δεν υπήρξε ουσιαστική πρόοδος σε ό,τι αφορά τις αστυνομικές εξετάσεις επί κυπριακού εδάφους. Δεν υπήρξε σύλληψη, ενώ ούτε έγινε γνωστό κατά πόσον οι ανακριτές της υπόθεσης είχαν συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Η πληροφορία αυτή, πάντως, περί ανάμειξης του 28χρονου προκαλεί αίσθηση σε όσους παρακολουθούν στενά το αστυνομικό ρεπορτάζ. Κι αυτό γιατί, ο 28χρονος φερόταν να ήταν στενός συνεργάτης με τον Αλέξη Μαυρομιχάλη στο παρελθόν. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει κάτι προφανές που να υποδηλοί ότι στράφηκε σε κάποια στιγμή εναντίον του δολοφονηθέντα.

Ο 28χρονος πριν απελαθεί από την Κύπρο το καλοκαίρι του 2020 είχε απασχολήσει την Αστυνομία με διάφορες υποθέσεις. Σε μια περίπτωση, μάλιστα, είχε επιτεθεί κατά τριών μελών της Αστυνομίας όταν είχε κληθεί για κατάθεση σε αστυνομικό τμήμα για υπό διερεύνηση υπόθεση. Τότε είχε προκαλέσει τραυματισμούς μελών της αστυνομικής Δύναμης.

Όπως πληροφορείται ο «Φ», το ΤΑΕ Λευκωσίας το καλοκαίρι του 2020 είχε εξασφαλίσει διάταγμα σύλληψης και απέλασης του 28χρονου, καθώς κι ενός Σύρου συνεργάτη του, στη βάση της νομοθεσίας. Ο πρώτος είχε εντοπιστεί και συλληφθεί κατά το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου του 2020 σε νυκτερινό κέντρο στην ελεύθερη Αμμόχωστο και εν συνεχεία είχε απελαθεί ως απειλή για τη δημόσια ασφάλεια στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Επαφές ΕΛΑΣ με Κύπρο

Πέραν από τη δημοσιογραφική πληροφορία που δημοσιεύτηκε στην Ελλάδα, το έτερο ζήτημα που προκαλεί αίσθηση είναι ότι ο ομογενής από τη Γεωργία, ο οποίος έζησε για χρόνια στην Κύπρο όπου έχει συγγενείς, φέρεται να είναι μέλος εγκληματικής ομάδας που απαρτίζεται από πρόσωπα με ελληνικά διαβατήρια και καταγωγή από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Αυτή η εγκληματική ομάδα, σύμφωνα με δικογραφία στην Ελλάδα, φέρεται να ευθύνεται για τις ανθρωποκτονίες τριών μελών της επονομαζόμενης Greek Mafia.

Σύμφωνα με τη σχετική δικογραφία, γνώση της οποίας έχει ο «Φ», ο 28χρονος μαζί με τα άλλα πρόσωπα θεωρούνται ως μέλη της ίδιας ομάδας και ευθύνονται για κακουργήματα, μεταξύ των οποίων και τρεις δολοφονίες. Οι δύο εκ των επτά ατόμων, ανάμεσά τους και ο 28χρονος, δεν έχουν εντοπιστεί ώστε να εκτελεστούν τα εντάλματα σύλληψής τους.

Ο 28χρονος από τη Γεωργία, σύμφωνα με τη δικογραφία που σχημάτισαν οι ελληνικές Αρχές, φέρεται να συνδέεται άμεσα με δύο εμπρησμούς τον περασμένο Ιούνιο, έναν σε πρατήριο καυσίμων και έναν σε παράνομο καπνεργοστάσιο στον Ασπρόπυργο. Μάλιστα, η διασύνδεσή του με τις εν λόγω υποθέσεις φαίνεται να προέκυψε και μέσω επιστημονικών εξετάσεων, αλλά και από τηλεπικοινωνιακά δεδομένα που εξασφαλίστηκαν.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι η ΕΛ.ΑΣ. έχει αποταθεί από την περασμένη εβδομάδα στην Αστυνομία Κύπρου προκειμένου να συγκεντρώσει πληροφορίες για τον 28χρονο. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στη δικογραφία των ελλαδικών διωκτικών Αρχών έκτασης δεκάδων σελίδων, γίνεται σε αρκετές περιπτώσεις αναφορά στις σχέσεις του υπόπτου με την Κύπρο. Υπάρχουν λεπτομερείς αναφορές για τα συγγενικά του πρόσωπα που διαμένουν σε πόλη της Κύπρου, ενώ γίνεται επίκληση στις «κυπριακές Αρχές», οι οποίες φέρονται να ενημέρωσαν τις αντίστοιχες Ελλαδικές ότι ο 28χρονος έχει ποινικό παρελθόν για διακίνηση ναρκωτικών, εκβιασμούς, επηρεασμό μαρτύρων, διαρρήξεις, κλοπές, επιθέσεις με πρόκληση σωματικής βλάβης, κατοχή όπλου και απειλές.

Συνολικά τα επτά πρόσωπα θεωρούνται από την ΕΛ.ΑΣ. ως ύποπτα για τρεις ανθρωποκτονίες (η μια διπλή) που σχετίζονται με εκτελέσεις ανθρώπων της επονομαζόμενης Greek Mafia, μια υπόθεση εμπρησμού και έκρηξης σε εγκαταστάσεις εταιρειών του ίδιου επιχειρηματία, έναν εμπρησμό σε βιομηχανική αποθήκη άλλου Έλληνα επιχειρηματία, μια σχεδιαζόμενη ανθρωποκτονία και τέλος, για μια υπόθεση σχεδιαζόμενου κακουργήματος στο Μαυροβούνιο.

Οι επτά προαναφερθέντες, έχουν χαρακτηριστεί από τον ελλαδικό Τύπο ως «ομάδα με διεθνή δράση».

Η διερεύνηση για τη δολοφονία Αλέξη Μαυρομιχάλη

Πυροβόλησε μια φορά και εξαφάνισε τα στοιχεία του ο δράστης

Σύμφωνα με τα όσα έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας, δεν υπήρξε ουσιαστική πρόοδος στις αστυνομικές εξετάσεις για τη δολοφονία του Αλέξη Μαυρομιχάλη. Το έγκλημα διαπράχθηκε στις 31/10/2023 και ενώ το θύμα βρισκόταν στη βεράντα διαμερίσματος στον 2ο όροφο πολυκατοικίας στην οδό Βερενίκης στην Ακρόπολη. Ο εκτελεστής πυροβόλησε μια φορά από ύψωμα της περιοχής, από απόσταση περίπου 50 μέτρων.

Ο εκτελεστής φερόταν να χρησιμοποίησε στρατιωτικού τύπου τυφέκιο με σφαίρα μεγαλύτερου μήκους από τις συνηθισμένες. Σύμφωνα με τα όσα είχαν έρθει στο φως της δημοσιότητας τον περασμένο Νοέμβριο, οι ανακριτές του ΤΑΕ Λευκωσίας εκτιμούσαν πως ο δράστης είναι πιθανώς άτομο με στρατιωτική εκπαίδευση, καθώς μετά την τέλεση του εγκλήματος εξαφάνισε τα ίχνη του.

Πάντως, δεν φαίνεται να υπήρξε κάποια κατεύθυνση στις αστυνομικές έρευνες. Ενώπιον της Αστυνομίας είχε τεθεί ακόμα και σενάριο που ήθελε ξένα οικονομικά συμφέροντα να βρίσκονται πίσω από την δολοφονία του Αλέξη Μαυρομιχάλη. Οι σχετικές πληροφορίες περιλάμβαναν αναφορές σε πρόσωπα και υπόθεση παράνομης οικονομικής δραστηριότητας, η οποία φαίνεται να προκάλεσε διαφορές που κατέληξαν σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

Αν και όπως είχαμε διαπιστώσει τον περασμένο Νοέμβριο τα πιο πάνω ήταν γνωστά σε αρμόδια μέλη της αστυνομικής Δύναμης, εντούτοις δεν αποτέλεσαν αντικείμενο διερεύνησης ελλείψει στοιχείων και μαρτυριών. Άλλωστε, σε μια διερεύνηση υπόθεσης αστυνομικής φύσεως, αν δεν υπάρχει μαρτυρία ή κάτι χειροπιαστό που να υποστηρίζει την πληροφόρηση, τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο.

Τώρα, κατά πόσον οι δημοσιογραφικές πληροφορίες από την Αθήνα θα δώσουν νέα τροπή στην υπόθεση και στις σχετικές αστυνομικές έρευνες, αυτό είναι άγνωστο. Όλα θα εξαρτηθούν από τη μορφή αυτών των στοιχείων.

philenews

Back to top button