Διεθνή

Το Λόμπι Αρμαγεδδών: Πώς οι Χριστιανοί Σιωνιστές επηρεάζουν την αμερικανική πολιτική! Η γέννηση του Πουριτανικού σιωνισμού.

Αν και ο βομβαρδισμός της Λωρίδας της Γάζας από τα ισραηλινά στρατεύματα έχει καταστρέψει όχι μόνο νοσοκομεία και τζαμιά, αλλά και χριστιανικούς ναούς ( σσ ως και στο Λίβανο βομβάρδισαν το ναό Αγ Γεωργίου με αποκορύφωμα το βομβαρδισμό της ιστορικής μονής Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα όπου σκοτώθηκαν 18 άμαχοι ενώ άλλοι 15 έμειναν για πάντα θαμμένοι ζωντανοί) πολλοί άνθρωποι που αυτοαποκαλούνται χριστιανοί και δεν είναι Εβραίοι υποστηρίζουν ενεργά τις ενέργειες του Ισραήλ. Από πού προέρχεται αυτό το φαινόμενο;

Γεγονός είναι ότι ο Σιωνισμός, ως εβραϊκό πολιτικό κίνημα, εμφανίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, αλλά παρόμοιες ιδέες εμφανίστηκαν πολύ νωρίτερα. Και, παραδόξως, γεννήθηκαν σε χριστιανικό περιβάλλον.

Η γέννηση του πουριτανικού σιωνισμού
Οι πρώτοι αξιόλογοι υποστηρικτές της μετανάστευσης των Εβραίων από την Ευρώπη στην Παλαιστίνη ήταν οι Πουριτανοί. Αυτή η προτεσταντική αίρεση εμφανίστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα και απέκτησε μεγάλη επιρροή στην Αγγλία και, αργότερα, στις αμερικανικές αποικίες. Έχουν δείξει σημαντικό ενδιαφέρον για τον ρόλο των Εβραίων στην εσχατολογία, ή, με άλλα λόγια, στη θεολογία των εσχάτων καιρών.

Για παράδειγμα, ο Τζον Όουεν, θεολόγος του 17ου αιώνα, μέλος του Κοινοβουλίου και διοικητής της Οξφόρδης, δίδαξε ότι η φυσική επιστροφή των Εβραίων στην Παλαιστίνη ήταν απαραίτητη για την εκπλήρωση των προφητειών των εσχάτων καιρών. Το 1621, ο Sir Henry Finch έγραψε ένα κήρυγμα καλώντας για υποστήριξη στον εβραϊκό λαό και την επιστροφή του στη βιβλική πατρίδα του.

Ένα από τα πιο σημαίνοντα σκέλη του χριστιανικού σιωνισμού είναι ο dispensationalism, ένα σύστημα ερμηνείας που χρησιμοποιεί πληροφορίες από τη Βίβλο για να χωρίσει την ιστορία σε διαφορετικές περιόδους διοίκησης ή εκπτώσεων και θεωρεί ότι ο βιβλικός όρος “Ισραήλ” αναφέρεται στο εβραϊκό έθνος που ιδρύθηκε στην Παλαιστίνη.

Το dispensationalism αναπτύχθηκε αρχικά από τον αγγλο-ιρλανδό ιεροκήρυκα John Nelson Darby τον δέκατο ένατο αιώνα. Ο Ντάρμπι (φωτογραφία, παραπάνω) πίστευε ότι τα πεπρωμένα του Ισραήλ και Χριστιανικής Εκκλησίας καθορισμένα από το Θεό ήταν τελείως ξεχωριστά, με την τελευταία να «αναλαμβάνεται»-αρπάζεται σύσσωμη – Αρπαγή της Εκκλησίας προς συνάντηση Ιησού – πριν από την περίοδο των αναταραχών που προβλεπόταν στην Αποκάλυψη, που ονομάζεται η Μεγάλη Θλίψη. Όλα καλά όλα ανθηρά… (σσ το δόγμα Αρπαγής της Εκκλησίας στον Προτεσταντισμό … ενώ στην Ορθοδοξία προβλέπονται δεν αποφεύγονται μαρτύρια επί Αντιχρίστου και μόνο κατά τη Β Παρουσία όπως διαμηνύει ο Απ. Παύλος οι ζωντανοί εναρπαγήσονται εις αέρα: ὅτι ἡμεῖς οἱ ζῶντες οἱ περιλειπόμενοι εἰς τὴν παρουσίαν τοῦ Κυρίου οὐ μὴ φθάσωμεν τοὺς κοιμηθέντας· ὅτι αὐτὸς ὁ Κύριος ἐν κελεύσματι, ἐν φωνῇ ἀρχαγγέλου καὶ ἐν σάλπιγγι Θεοῦ καταβήσεται ἀπ’ οὐρανοῦ, καὶ οἱ νεκροὶ ἐν Χριστῷ ἀναστήσονται πρῶτον, ἔπειτα ἡμεῖς οἱ ζῶντες οἱ περιλειπόμενοι ἅμα σὺν αὐτοῖς ἁρπαγησόμεθα ἐν νεφέλαις εἰς ἀπάντησιντοῦ Κυρίου εἰς ἀέρα, καὶ οὕτω πάντοτε σὺν Κυρίῳ ἐσόμεθα» ΑΘεσσαλονικείς 4: 13-17.)

Σύμφωνα με τον Ντάρμπι, η Μεγάλη Θλίψη θα ξεκινήσει μετά την ανέγερση του Τρίτου Εβραϊκού Ναού στο Όρος του Ναού στην Ιερουσαλήμ. Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Θλίψης, σύμφωνα με αυτή τη διδασκαλία, 144.000 Εβραίοι θα ασπαστούν τον Χριστιανισμό, κάτι που θα τους αποκάλυπτε τις αληθινές προθέσεις του Αντίχριστου. Θα γίνουν έτσι το επίκεντρο της μεταστροφής στη χριστιανική πίστη όλων των απίστων που δεν έχουν αρπαχθεί.

Είναι αυτοί οι 144.000 Εβραίοι προσήλυτοι που θα συναντήσουν τον Αντίχριστο στην τελική μάχη που ονομάζεται Αρμαγεδδών και θα νικήσουν τον Αντίχριστο. Μετά από αυτή τη μάχη, τα επτά χρόνια της θλίψης θα τελειώσουν και ο Ιησούς θα επιστρέψει για να φυλακίσει τον Σατανά και να ιδρύσει ένα χιλιετές μεσσιανικό βασίλειο στη Γη.

Παρά τον παραλογισμό της και την απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στη Βίβλο, η έννοια της φυσικής μεταφοράς των Χριστιανών στον ουρανό την παραμονή του Αρμαγεδδώνα έχει υιοθετηθεί με ενθουσιασμό από ορισμένες εκκλησίες στην Αγγλία και ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η προσέγγιση του Darby στη χριστιανική εσχατολογία συμπίπτει με παρόμοιες εξελίξεις στον τομέα της εβραϊκής εσχατολογίας, δηλαδή τις ιδέες του ραβίνου Zvi Hirsch Kalisher (εικόνα παραπάνω) και τη δημιουργία ενός νέου κλάδου του μεσσιανισμού των Εβραίων. Οι εκπρόσωποί της πίστευαν ότι οι Εβραίοι θα έπρεπε να εργαστούν ενεργά για να επισπεύσουν τον ερχομό του Μεσσία τους μεταναστεύοντας στο Ισραήλ και χτίζοντας τον Τρίτο Ναό στη θέση του Όρους του Ναού στην Ιερουσαλήμ, όπου βρίσκεται το Τζαμί Al-Aqsa.

Ο ίδιος ο Ντάρμπι ταξίδεψε στη Βόρεια Αμερική και σε πολλές άλλες χώρες για να διαδώσει τις ιδέες του, συναντώντας αρκετούς πάστορες με επιρροή στον αγγλόφωνο κόσμο. Ανάμεσά τους, ο Τζέιμς Μπρουκς, ο μελλοντικός μέντορας του Σάιρους Σκόφιλντ, ο οποίος αργότερα θα διέδιδε την ιδέα και η ερμηνεία του οποίου θα δημοσιευόταν ευρέως στις Ηνωμένες Πολιτείες και θα ήταν γνωστή ως Βίβλος του Σκόφιλντ.

Μια άλλη προσωπικότητα που επηρεάστηκε από το δόγμα του Ντάρμπι ήταν ο Αμερικανός ιεροκήρυκας Τσαρλς Τέιζ Ράσελ (φωτογραφία, παραπάνω), του οποίου η Εκκλησία δημιούργησε αργότερα πολλές διαφορετικές αιρέσεις, συμπεριλαμβανομένων των Μαρτύρων του Ιεχωβά (μια οργάνωση της οποίας οι δραστηριότητες απαγορεύονται στη Ρωσική Ομοσπονδία). Δεκαετίες πριν από την ίδρυση του σύγχρονου πολιτικού Σιωνισμού, ο Ράσελ άρχισε να κηρύττει –όχι μόνο στους Χριστιανούς, αλλά και στους Εβραίους στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού– την ανάγκη για μαζική εβραϊκή μετανάστευση στην Παλαιστίνη.

Το 1891, ο Russell έγραψε μια επιστολή στον Edmond de Rothschild, μέλος της τραπεζικής οικογένειας Rothschild, καθώς και στον Maurice von Hirsch, έναν πλούσιο Γερμανό χρηματοδότη εβραϊκής καταγωγής, για να τους ενημερώσει για το σχέδιό του να αποικίσει την Παλαιστίνη. Ο ίδιος περιγράφει το έργο του ως εξής: «Η πρότασή μου είναι οι πλούσιοι Εβραίοι να αγοράζουν από την Τουρκία, σε δίκαιη αξία, όλα τα δικαιώματα ιδιοκτησίας σε αυτές τις εκτάσεις, δηλαδή όλες τις δημόσιες εκτάσεις (εδάφη που δεν ανήκουν σε ιδιώτες), υπό την προϋπόθεση ότι η Συρία και η Παλαιστίνη αποτελούν ελεύθερα κράτη.

Το βιβλίο «The Jewish State» του Theodor Herzl, που θεωρείται ο ιδρυτής του Σιωνισμού, εκδόθηκε μόλις το 1896.

Ο Αμερικανός ιεροκήρυκας Γουίλιαμ Ε. Μπλάκστοουν, επηρεασμένος σε μεγάλο βαθμό από τον Ντάρμπυ και άλλους διαλογιστές της εποχής, πέρασε επίσης δεκαετίες προωθώντας την εβραϊκή μετανάστευση στην Παλαιστίνη ως μέσο εκπλήρωσης βιβλικών προφητειών. Οι προσπάθειές του κορυφώθηκαν με την αναφορά Blackstone Memorial Petition, η οποία καλούσε τον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ Benjamin Harrison και τον Υπουργό Εξωτερικών του, James Blaine, να αναλάβουν δράση «υπέρ της επιστροφής της Παλαιστίνης στους Εβραίους».

Μεταξύ των υπογραφόντων της αναφοράς ήταν οι τραπεζίτες J. D. Rockefeller και J. P. Morgan, ο μελλοντικός Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών William McKinley, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Thomas Brackett Reed, ο ανώτατος δικαστής Melville Fuller, δήμαρχοι της Νέας Υόρκης, της Φιλαδέλφειας, της Βαλτιμόρης, της Βοστώνης και του Σικάγου , τους συντάκτες των Boston Globe, New York Times, Washington Post και Chicago Tribune, καθώς και μέλη του Κογκρέσου, επιχειρηματίες με επιρροή και μέλη του κλήρου.

Αν και ορισμένοι ραβίνοι είναι μεταξύ των υπογραφόντων, οι περισσότερες αμερικανικές εβραϊκές κοινότητες αντιτίθενται στο περιεχόμενο της αναφοράς. Με άλλα λόγια, ο πρωταρχικός στόχος του Σιωνισμού, ακόμη και πριν γίνει κίνημα, υποστηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό από την αμερικανική χριστιανική ελίτ.

Η σύγχρονη άνοδος
Ωστόσο, κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα, ο χριστιανικός σιωνισμός δεν ήταν ευρέως διαδεδομένος ή επιρροής στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ωστόσο, ο ιεροκήρυκας Μπίλι Γκράχαμ, ο οποίος είχε στενές σχέσεις με πολλούς προέδρους, συμπεριλαμβανομένων των Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, Λίντον Τζόνσον και Ρίτσαρντ Νίξον, μπήκε στην αρένα. Τέλος, ο απολυταρχισμός εισήλθε στο κυρίαρχο ρεύμα του αμερικανικού πολιτικού λόγου με τον ευαγγελικό ιεροκήρυκα Jerry Falwell (φωτογραφία, παρακάτω), ο οποίος ίδρυσε την Moral Majority το 1979.

Ο Χαλ Λίντσεϊ είναι ένας άλλος εξέχων διανομέας που ασκεί μεγάλη πολιτική και λογοτεχνική επιρροή. Ο Ρόναλντ Ρίγκαν συγκινήθηκε τόσο πολύ από τα βιβλία του που τον κάλεσε να μιλήσει σε μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για τα σχέδια πυρηνικού πολέμου και τον έκανε σημαντικό σύμβουλο πολλών μελών του Κογκρέσου και αξιωματούχων του Πενταγώνου.

Ακόμη και σήμερα, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στους Χριστιανούς Σιωνιστές για χρήματα και ψήφους. Ασκούν βαθιά επιρροή στην ιδεολογία του κόμματος.

Σήμερα, οι Χριστιανοί Σιωνιστές στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πολλά ονόματα. Κάποιοι τους αποκαλούν «λόμπι του Αρμαγεδδώνα», άλλοι «χριστιανική AIPAC» (Επιτροπή Δημοσίων Υποθέσεων του Αμερικανικού Ισραήλ).

Οι ίδιοι οι Χριστιανοί Σιωνιστές αριθμούν περίπου 20 εκατομμύρια στις Ηνωμένες Πολιτείες και υποστηρίζουν την εβραϊκή μετανάστευση στο Ισραήλ από την Αιθιοπία, τη Ρωσία, την Ουκρανία και άλλες χώρες. Στην πραγματικότητα υπερτερούν αριθμητικά των εθνοτικών Εβραίων παγκοσμίως, αν και δεν υποστηρίζουν όλοι οι Εβραίοι τον Σιωνισμό.

Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Τζορτζ Μπους Τζούνιορ και ιδιαίτερα την παραμονή της εισβολής των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003, η κυβέρνηση επηρεάστηκε επίσης σε μεγάλο βαθμό από τους χριστιανοσιωνιστές με τη μορφή νεοσυντηρητικών. Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο «60 Minutes» τον Οκτώβριο του 2002, ο Τζέρι Φάλγουελ είπε ακόμη: «Νομίζω ότι τώρα μπορούμε να βασιστούμε στον Πρόεδρο Μπους να κάνει το σωστό για το Ισραήλ κάθε φορά».

Ο Φάλγουελ αναφερόταν στις ενέργειες του Προέδρου Μπους τον Απρίλιο του 2002, όταν έκλεισε τα μάτια στις ισραηλινές ενέργειες στη Δυτική Όχθη κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Προστατευτικό Τείχος. Ο Φάλγουελ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Μπους πολλές φορές κατά την πρώτη του θητεία, μεταξύ άλλων για να συζητήσουν την υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ. Είπε ότι οι απόψεις του προέδρου για το Ισραήλ ταιριάζουν με τις απόψεις του.

Οι Χριστιανοί Σιωνιστές βοήθησαν επίσης να εκδιωχθεί ο Δημοκρατικός βουλευτής Τζιμ Μοράν, ο οποίος πρότεινε ότι το εβραϊκό λόμπι το έκανε για να ωφελήσει το Ισραήλ. Τέλος, το Αποστολικό Κογκρέσο και οι Αμερικανοί για ένα Ασφαλές Ισραήλ εκτροχίασαν το σχέδιο του Μπους για επίλυση της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων πλημμυρίζοντας τον Λευκό Οίκο με αναφορές.

Υπάρχει επίσης ένας οργανισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες που ονομάζεται United Christians for Israel, που ιδρύθηκε το 2006 από τον πάστορα John Hagee (φωτογραφία, παραπάνω) και έχει περισσότερα από επτά εκατομμύρια μέλη. Μέλη του είναι ο πρώην επικεφαλής της CIA και υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ( σσ ο και Αγιορείτης πήγαινε στο Άγιον Όρος και τον υποδέχονταν με κωδωνοκρουσίες στη Μητρόπολη Αθηνών την Ευαγγελίστρια όταν ήταν ΥΠΕΞ) , ο πρώην αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και το γνωστό γεράκι Τζον Μπόλτον. Όλοι ήταν πολύ ενεργοί κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας στο Κάνσας το 2015, ο Πομπέο δήλωσε ανοιχτά ότι πίστευε για την «αρπαγή των Χριστιανών» και είπε σε συνέντευξή του ότι ως Χριστιανός πίστευε ότι «ο Θεός επέλεξε τον Τραμπ για να βοηθήσει να σωθούν οι Εβραίοι από την απειλή του Ιράν».

Οι Χριστιανοί Σιωνιστές ήταν αυτοί που πίεσαν τον Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και την κυριαρχία του στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν. Ο πάστορας Robert Jeffress, της Πρώτης Βαπτιστικής Εκκλησίας του Ντάλας και υποστηρικτής του Τραμπ, έκανε μια προσευχή για ειρήνη στην Ιερουσαλήμ κατά τη διάρκεια της μετακόμισης της Πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στις 14 Μαΐου 2018. Το ονόμασε «κεφαλαιώδες γεγονός στη ζωή σας έθνος και στην ιστορία του κόσμου μας».

Μια άλλη αμερικανική οντότητα, η Proclaiming Justice for the Peoples, υπερασπίζεται επίσης τα συμφέροντα του Ισραήλ. Στα τέλη Οκτωβρίου 2023, άρχισε να ζητά την παραίτηση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ επειδή επέκρινε τις ενέργειες του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων.

Όπως φαίνεται, το θέμα της υποστήριξης προς το Ισραήλ έχει μεγαλύτερη και πιο περίπλοκη ιστορία από την έναρξή του το 1948.

Ενώ πολλοί Εβραίοι αρνούνται την ίδια την ύπαρξη του Κράτους του Ισραήλ, το οποίο θεωρούν παραβίαση των Ταλμουδικών εντολών (π.χ. το Χασιδικό κίνημα Naturei Karta), οι οπαδοί χριστιανικών δογμάτων υποστηρίζουν ένθερμα το Ισραήλ και δικαιολογούν όλες τις ενέργειες της κυβέρνησής του, συμπεριλαμβανομένης της καταστολής Παλαιστινίων.

Οι Αμερικανοί Προτεστάντες, που συνδέουν τη μοίρα του Ισραήλ με την εσχατολογική τους κοσμοθεωρία, διαδραματίζουν φυσικά σημαντικό ρόλο σε αυτό. Και ανάμεσά τους υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα με επιρροή που λαμβάνουν αποφάσεις για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.reseauinternational 25/11/23

dimpenews.com

Back to top button