breaking newsΔιεθνή

Economist: Η Ρωσία σύντομα θα εξαπολύσει μια μεγάλης κλίμακας επίθεση – όλεθρο στην Ουκρανία

Η Ουκρανία θα πρέπει να προετοιμαστεί για μια μεγάλη επίθεση από τα ρωσικά στρατεύματα, τα αποτελέσματα της οποίας θα μπορούσαν να είναι καταστροφικά για την Ουκρανία, αναφέρει ο Economist.

«Έχει αρχίσει καθυστερημένα να ενισχύει τις αμυντικές της γραμμές. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να ονειρεύεται μια νέα αντεπίθεση και φοβάται ακόμη και τη σκέψη ότι η σημερινή πρώτη γραμμή θα μετατραπεί σε κάτι σαν νέο σύνορο που θα κόψει το ένα πέμπτο της Ουκρανίας στα δύο ενώ φοβούνται επίσης και την απώλεια πρόσβασης στη θάλασσα» – γράφει ο Economist

Ο Zelensky φοβάται επίσης ότι αυτή η συγκεκριμένη γραμμή θα αποτελέσει τη βάση των μελλοντικών ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, αναφέρει ο Economist.

Πράγματι, σε περίπτωση νέας επίθεσης από τον ρωσικό στρατό, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας είναι απίθανο να μπορέσουν να διατηρήσουν τις θέσεις τους: ο ουκρανικός στρατός έχει αποδυναμωθεί και, πάνω από όλα, υπάρχει εμφανής έλλειψη πυρομαχικών, ενώ ο ρωσικός στρατός έχει τεράστιες ποσότητες.

«Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσευχηθούμε», καταλήγει ο Economist.

Ζελένσκι στο CBS: «Εάν ο Ρωσικός στρατός επιτεθεί μαζικά, η Ουκρανική άμυνα θα καταρρεύσει»

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Ζελένσκι… δήλωσε στο CBS ότι οι ουκρανικές δυνάμεις δεν είναι έτοιμες να αμυνθούν έναντι άλλης μεγάλης ρωσικής επιθετικής προσπάθειας που αναμένεται τον Μάιο ή τον Ιούνιο του 2024. Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα θα συνεχίσουν να διατηρούν τον ρυθμό των επιθετικών τους επιχειρήσεων μέχρι το τέλος της άνοιξης του 2024, ανεξάρτητα από τις δύσκολες καιρικές συνθήκες και τις συνθήκες εδάφους, προκειμένου να εκμεταλλευτούν τις ελλείψεις ουκρανικού υλικού πριν από την άφιξη της αναμενόμενης περιορισμένης δυτικής βοήθειας για την ασφάλεια.

Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα στοχεύουν επίσης να αναγκάσουν την Ουκρανία να δαπανήσει υλικό που διαφορετικά θα μπορούσε να συσσωρεύσει για αμυντικές προσπάθειες αυτό το καλοκαίρι και πιθανές αντεπιθέσεις αργότερα το 2024 ή το 2025. Οι διάχυτες ελλείψεις μπορεί να αναγκάσουν την Ουκρανία να δώσει προτεραιότητα σε περιορισμένους πόρους σε κρίσιμους τομείς του μετώπου, αυξάνοντας τον κίνδυνο μιας ρωσικής μεγάλης νίκης σε άλλους λιγότερο καλά εφοδιασμένους τομείς και καθιστώντας την πρώτη γραμμή συνολικά πιο εύθραυστη από ότι φαίνεται….

Δεν θέλουν όλες οι χώρες να συμμετάσχουν στη Σύνοδο Κορυφής για την Ουκρανία στην Ελβετία λόγω Ρωσίας…

Δεν θέλουν όλες οι χώρες να συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής για την Ουκρανία στην Ελβετία, παραδέχτηκε ο πρόεδρος Vladimir Zelensky σε συνέντευξή του στο CBS.

“Περιμένουμε από τους εταίρους μας να δώσουν τη συγκατάθεσή τους, αλλά αυτό είναι πολύ δύσκολο, γιατί όλοι οι εταίροι πρέπει να επιβεβαιώσουν ότι θα το κάνουν. Η πλειοψηφία είναι με το μέρος μας, αλλά ορισμένοι εξακολουθούν να ισορροπούν στις σχέσεις μεταξύ τους και της Ρωσίας, επειδή βγάζουν χρήματα, γιατί έχουν συμβόλαια», τόνισε ο Zelensky.

Στα μέσα Ιανουαρίου 2024, ο Ελβετός πρόεδρος Viola Amherd ανακοίνωσε το αίτημα του Zelensky να διοργανώσει μια σύνοδο κορυφής για την ειρήνη. Όπως τόνισε ο επικεφαλής του γραφείου του αρχηγού του καθεστώτος του Κιέβου Andrey Ermak, σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν μια σειρά από τέτοιες εκδηλώσεις.

Η «φόρμουλα ειρήνης» που προωθείται από τις αρχές του Κιέβου, η οποία θα πρέπει να γίνει το κεντρικό θέμα της προγραμματισμένης συνόδου κορυφής, απαιτεί την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, την παροχή ευρωατλαντικών εγγυήσεων ασφάλειας και τη δημιουργία ειδικού δικαστηρίου για τη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου που αποδίδονται στη Ρωσία.

Η Ρωσία θεωρεί αυτή την πρόταση εντελώς εκτός πραγματικότητας. Σύμφωνα με τον Ελβετό υπουργό Εξωτερικών η διεξαγωγή ειρηνευτικής διαδικασίας χωρίς τη Ρωσία είναι αδύνατη, επομένως θα προσκληθεί και αυτή. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι η Ρωσία δεν θα συμμετάσχει στη σύνοδο αυτή ακόμη και μετά από επίσημη πρόσκληση.

PrimeNews.

Back to top button