breaking newsΔιεθνή

Η Τουρκία «αγκαλιάζει» και τους Ταλιμπάν

Σε όλο της το μεγαλείο αποκαλύπτεται ο ρόλος της Τουρκίας, αλλά και τα σχέδιά της στη Μέση Ανατολή, ως προστάτιδα των πιο ακραίων ισλαμικών καθεστώτων.

Έτσι μετά τη Χαμάς η Άγκυρα αγκαλιάζει και τους Ταλιμπάν, μιας και η Τουρκία ήταν μια από τις λίγες χώρες που διατήρησε τη διπλωματική της παρουσία στην Καμπούλ μετά την κατάληψη την κατάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν και… προσφέρθηκε να βοηθήσει στη λειτουργία και την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ.

Σήμερα λοιπόν στην Τουρκία έλαβε χώρα μια συνάντηση υψηλού επιπέδου, με τον υπουργό εξωτερικών Χακάν Φιντάν να δέχεται για πρώτη φορά αφγανική αντιπροσωπεία από τότε που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ τον Αύγουστο του 2021.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, οι δύο υπουργοί συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, την… ανθρωπιστική κατάσταση, τις προκλήσεις ασφαλείας και την περιφερειακή συνεργασία. Επίσης, αντάλλαξαν απόψεις για τις διμερείς σχέσεις και τις προοπτικές ενίσχυσης της συνεργασίας σε διάφορους τομείς.

Η ανακοίνωση ανέφερε ότι η Τουρκία επανέλαβε την υποστήριξή της για την ειρήνη και τη σταθερότητα του Αφγανιστάν και του λαού του και εξέφρασε την ετοιμότητά της να συμβάλει στην ανοικοδόμηση και την ανάπτυξη της χώρας. Τόνισε επίσης τη σημασία της διασφάλισης των δικαιωμάτων και των ελευθεριών όλων των τμημάτων της αφγανικής κοινωνίας, ιδιαίτερα των γυναικών και των μειονοτήτων!

Ο Αφγανός Υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε την Τουρκία για τη βοήθεια και την αλληλεγγύη της προς το Αφγανιστάν και εξέφρασε την εκτίμησή του για τον εποικοδομητικό ρόλο της Τουρκίας στη διευκόλυνση του διαλόγου και της συνεργασίας στην περιοχή. Κάλεσε επίσης την Τουρκία να συμμετάσχει στην επερχόμενη περιφερειακή διάσκεψη για το Αφγανιστάν, η οποία αναμένεται να διεξαχθεί στο Ισλαμαμπάντ τον Νοέμβριο.

PrimeNews.

Back to top button