breaking newsΔιεθνή

Μακρόν: «Δεν μπορεί να υπάρχει ρωσική σημαία στο Παρίσι 2024»

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι καμία ρωσική σημαία δεν πρέπει να κυματίζει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού του επόμενου έτους, με τη συμμετοχή των Ρώσων αθλητών να είναι ένα θέμα που πρέπει να αποφασίσει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ).

Η Ουκρανία απείλησε με μποϊκοτάζ των Αγώνων, αν και μπορεί να το αποσύρει εάν αθλητές από τους πολεμικούς συμμάχους Ρωσία και Λευκορωσία αγωνιστούν υπό ουδέτερη σημαία και όχι με εθνικά χρώματα.

«Φυσικά, δεν μπορεί να υπάρχει ρωσική σημαία κατά τη διάρκεια των Αγώνων του Παρισιού, νομίζω ότι υπάρχει συναίνεση σε αυτό το θέμα. Επειδή η Ρωσία, ως χώρα, δεν είναι ευπρόσδεκτη σε μια εποχή που έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου και έχει απελάσει παιδιά», είπε ο Μακρόν. είπε η γαλλική αθλητική εφημερίδα L’Equipe.

«Το πραγματικό ερώτημα, για το οποίο πρέπει να αποφασίσει ο Ολυμπιακός Οργανισμός, είναι ποια θέση μπορεί να δοθεί στους Ρώσους αθλητές, ένα θέμα που δεν πρέπει να πολιτικοποιηθεί».

Οι Ουκρανοί θα πρέπει να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις της ΔΟΕ για το θέμα, πρόσθεσε.

Η πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες, κατέστρεψε πόλεις, ξερίζωσε εκατομμύρια και έπληξε την οικονομία. Τα ρωσικά στρατεύματα χρησιμοποίησαν τη Λευκορωσία ως βάση για την αποτυχημένη επίθεσή τους στο Κίεβο στις αρχές της εισβολής.

Ορισμένοι Ουκρανοί αθλητές βλέπουν την τρέχουσα γενική απαγόρευση του έθνους τους να αγωνίζονται εναντίον Ρώσων και Λευκορώσων – ανεξάρτητα από τη σημαία που αγωνίζονται οι αθλητές από αυτές τις δύο χώρες – ως αυτοτραυματισμό που βλάπτει την καριέρα των αθλητικών σταρ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/alphatv.gr

 

Back to top button