breaking newsΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Αντίο από τον Τσιόδρα με στίχους του Ελύτη – «Θα είχαμε χιλιάδες θύματα χωρίς τα μέτρα»

  • Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Την τελευταία του ενημέρωση μέσω της τηλεόρασης ως εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό έκανε το απόγευμα της Τρίτης ο Σωτήρης Τσιόδρας, τονίζοντας ότι ευχή όλων είναι να μην χρειαστεί να επιστρέψουν οι τακτικές ενημερώσεις, «γιατί αυτό θα σημαίνει ότι τα πράγματα δεν πάνε τόσο καλά έως σήμερα».

Τσιόδρας: Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι πολύ λιγότερο από το 1% του πληθυσμού στη χώρα μας μολύνθηκε από τον κορονοϊό.

Στο αντίο ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας –ο οποίος χρησιμοποίησε στίχους του Ελύτη από το έργο «Στην απλότητα βρίσκεται η ευτυχία»– σημείωσε ότι η πιο δύσκολη περίοδος ήταν αυτή του lockdown, αλλά υπεραμύνθηκε της απόφασης λέγοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα υπήρχαν χιλιάδες θύματα.

«Παρέμεινα περισσότερο μαθητής παρά καθηγητής. Κάποιοι μίλησαν για αντιφάσεις, χωρίς να γνωρίζουν τα πραγματικά δεδομένα. Προσπάθησα να μην εμπλακώ σε έναν τέτοιο διάλογο, δεν ήθελα να δώσω αφορμές για αναπαραγωγές του μη επιστημονικού λόγου», εξήγησε. Όπως είπε, η επιστήμη παραμένει πιστή στους κανόνες, με μόνο εφόδιο την αλήθεια, και υποστήριξε ότι το μοναδικό δεδομένο είναι η αβεβαιότητα και η εντιμότητα του να πει κανείς «δεν γνωρίζω».

Ο Σωτήρης Τσιόδρας, βέβαια, υπενθύμισε ότι ο ιός εξακολουθεί να υπάρχει ανάμεσά μας και ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα πρέπει να γίνεται παρακολουθώντας τον και τηρώντας τα μέτρα υγιεινής και απόστασης. «Η επιφυλακή και η εγρήγορση για ένα τυχόν δεύτερο κύμα που θα αφορά αυτό τον ιό είναι σημαντική», πρόσθεσε.

Ακόμα, τόνισε ότι η συμμετοχή του κόσμου ήταν καταλυτική σε αυτή την προσπάθεια. «Όπως δείχνουν οι αριθμοί, τα μέτρα συνέβαλαν ώστε να μειωθεί κατά 80% η διασπορά του ιού στη χώρα. Σήμερα έχουν καταγράφει 173 θάνατοι. Με το καλύτερο δυνατό σενάριο σχετικά με τη θνησιμότητα και χωρίς τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, δηλαδή μια μείωση των επαφών του πληθυσμού κατά 10%, ο αριθμός των θανάτων θα ήταν σε μια μέση τιμή στους 13.685», κατέληξε.

pontos-news
Back to top button