breaking newsΕλλάδα

«Εξωφρενική» ανάρτηση της επιτροπής «Ελλάδα 2021»: «Ο Καποδίστριας ήταν ένας δικτάτορας – Αντιστάθηκαν οι φιλελεύθεροι»

 

Η επιτροπή «Ελλάδα 2021» προχώρησε χθες βράδυ σε ένα tweet με το οποίο χαρακτηρίζει τον Ιωάννη Καποδίστρια ως δικτάτορα(!) στον οποίον «αντιστάθηκαν» οι φιλελεύθεροι Έλληνες.

 

Και όμως, δεν πρόκειται για «τρολάρισμα» ή κάποιον ψεύτικο λογαριασμό, ο επίσημος φορέας που έχει αναλάβει να τιμήσει τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση, αντί να ενώνει, προχωρά σε αναθεωρητικές δηλώσεις με έντονη ιδεολογική χροιά, οι οποίες παρουσιάζουν ίσως τον σημαντικότερο Έλληνα πολιτικό με αρνητικό τρόπο.

Το απόσπασμα προέρχεται από άρθρο του καθηγητή Αριστείδη Χατζή, ο οποίος είναι μέλος της επιτροπής και επικεφαλής του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών.

«Για τον Ιωάννη Καποδίστρια, τα πρώτα δημοκρατικά και φιλελεύθερα συντάγματα αποτελούν “ξυράφι στα χέρια μικρού παιδιού”. Ο Καποδίστριας φτάνει τον Ιανουάριο του 1828 στην Αίγινα ενώ έχει αποδεχτεί ήδη από τον Αύγουστο του 1827 τη θέση του Κυβερνήτη.

Καθώς λοιπόν θεωρεί ιδιαίτερα επικίνδυνο ξυράφι το Σύνταγμα της Τροιζήνας, το αναστέλλει & κηρύσσει ουσιαστικά δικτατορία. Αυτό είναι το τέλος της Πρώτης Ελληνικής Δημοκρατίας. Όμως οι δημοκρατικοί και φιλελεύθεροι Έλληνες δεν το έβαλαν κάτω.

Συνέχισαν να αγωνίζονται για δημοκρατία και δικαιώματα. Ούτε η εκσυγχρονιστική δικτατορία Καποδίστρια, ούτε οι Βαυαροί, ούτε οι ξένες δυνάμεις μπόρεσαν να τους αναγκάσουν να ανεχθούν ένα αυταρχικό καθεστώς.

Με αγώνες & αίμα κατόρθωσαν το 1844 να κάνουν την Ελλάδα το πρώτο κράτος στον κόσμο που καθιερώνει την καθολική ψηφοφορία των ανδρών & το 1864 μία από τις πρώτες φιλελεύθερες κοινοβουλευτικές δημοκρατίες της Ευρώπης».

Δηλαδή για την επιτροπή το πιο σημαντικό είναι το αν ο Καποδίστριας ήταν «φιλελεύθερος» και όχι αν ευεργέτησε την Ελλάδα.

Μερικές φορές είναι να σηκώνεις τα χέρια ψηλά…

Μάλιστα η απάντηση της επιτροπής έκανε τα πράγματα ακόμα χειρότερα, καθώς δεν απέσυρε τους χαρακτηρισμούς αλλά υποστήριξε πως πρέπει να γίνονται στο πλαίσιο μίας «νηφάλιας» συζήτησης», προσθέτοντας πως «εθνικό είναι το αληθές».

«Με αφορμή το θόρυβο που δημιουργήθηκε για την ανάρτηση της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» σχετικά με τα σχόλια του Ι.Καποδίστρια για το Σύνταγμα της Τροιζήνας, διευκρινίζουμε τα εξής: Για την Επανάσταση του 1821 έχουν γράψει πολλοί και έχουν αποδοθεί οι τιμές στους μεγάλους ηγήτορες εκείνης της εθνεγερτήριας περιόδου.

Προφανώς, κάποιες από τις αποφάσεις όλων αυτών, ηχούν παράξενα μέσα στο ασφαλές σημερινό περιβάλλον. Το χρέος όλων μας, και συγκεκριμένα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», είναι να αναδειχθούν όλες οι απόψεις, όλες οι κριτικές, για τις δράσεις και τις αποφάσεις εκείνης της εποχής, γιατί, όπως έλεγε και ο Διονύσιος Σολωμός, «Εθνικό είναι το Αληθές».

Με πρόγραμμα και συνέπεια, από τον περασμένο Φεβρουάριο και για τους επόμενους 20 μήνες, τα social media και το site της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», υπηρετούν αυτόν τον σκοπό. Με την έννοια αυτή, οι συζητήσεις που γίνονται, στο βαθμό που είναι νηφάλιες, πιστεύουμε ότι είναι εξαιρετικά γόνιμες.

Αλίμονο, αν 200 χρόνια μετά, δεν μπορούμε να συζητάμε με ψυχραιμία για την περίοδο της Επανάστασης. Αρκεί, ο στόχος να παραμένει ένας: να την τιμήσουμε, γιατί αυτή, σε μεγάλο βαθμό, προσδιόρισε αυτό που είμαστε σήμερα».

 

pronews
Back to top button