breaking newsΔιεθνή

Επιδείνωση της τακτικής κατάστασης στην Λιβύη: «Έσπασε» η πολιορκία της Τρίπολης – Αποχωρούν οι δυνάμεις του Χ.Χαφτάρ

 

Πολύ άσχημα είναι τα νέα για τον Χαλίφα Χάφταρ μετά την κατάληψη της αεροπορικής βάσης Ουατίγια, από τις δυνάμεις του φιλοτουρκικού καθεστώτος της Λιβύης καθώς εκτός του ότι ουσιαστικά έχασε όλη την δυτική Λιβύη αναγκάζεται τώρα να αποσυρθεί από την Τρίπολη εγκαταλείποντας θέσεις στα περίχωρά της.

Η κίνησή του αυτή ήταν μονόδρομος καθώς οι δυνάμεις του κινδύνευαν με υπερκέραση και εν τέλει περικύκλωση εκ δυσμάς.

Η απόσυρση έγινε κατά την διάρκεια της νύχτας και την ανακοίνωσε ο ίδιος ο LNA.

Ο εκπρόσωπος του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) Άχμεντ αλ Μισμάρι δήλωσε ότι οι δυνάμεις προχώρησαν “σε αναδιανομή και ανατοποθέτηση στα πεδία του μετώπου, αποσυρόμενες από κάποιες πυκνοκατοικημένες περιοχές”.

Παραδέχτηκαν δηλαδή ότι η θέση τους ήταν πλέον επισφαλής καθώς είχαν εγκλωβιστεί σε πόλεμο φθοράς εντός του αστικού ιστού ενώ οι δυνάμεις του GNA προερχόεμενες από την δυτικη Λιβύη θα εκτελούσαν περικυκλωτικό ελιγμό όπως ακριβώς είχαν κάνει οι Σοβιετικοί στην μάχη του Στάλινγκραντ που είχαν εγκλωβίσει την γερμανική Στρατιά του Φον Πάουλους εντός των ερειπίων της πόλης και οδηγώντας στον όλεθρο πάνω από 350.000 Γερμανούς στρατιώτες. 

Παρόμοιος ελιγμός είχε γίνει και από τους Σπαρτιάτες μαζί με τους Συρακούσιους όταν περικύκλωσαν την αθηναϊκή στρατιά στην εκστρατεία της Σικελίας, καταστρέφοντάς την ολοσχερώς και ουσιαστικά τελειώνοντας τον Πελοπονησιακό Πόλεμο υπέρ της Σπάρτης (μετά την απώλεια 60.000 ανδρών η Αθήνα δεν είχε ποτέ ξανά την πρωτοβουλία των κινήσεων λόγω λειψανδρίας και έλλειψης εφεδρειών).

Εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο έχει ξεκινήσει μια επιχείρηση για την κατάληψη της Τρίπολης, έδρας της φιλοτουρκικής λιβυκής κυβέρνησης που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και δυστυχώς και από την Αθήνα και από τον Ιανουάριο αντεπιτίθεται μετά την μεγάλη στρατιωτική στήριξη που έλαβε από την Τουρκία σε οπλισμό αλλά και σε χιλιάδες Τουρκμένους ισλαμιστές που έχουν μεγάλη εμπειρία μαχών από τα συριακά μέτωπα.

Ο ΛΕΣ, υπό τον Χάφταρ, στηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Ρωσία και την Αίγυπτο και δυστυχώς μόνο στην θεωρία από την Ελλάδα. Η Αθήνα δεν πρόσφερε ποτέ πραγματική βοήθεια και τώρα έρχονται οι συνέπειες…

Τη Δευτέρα ο GNA κατέλαβε την αεροπορική βάση Ουατίγια, δυτικά της πρωτεύουσας έπειτα από εβδομάδες συγκρούσεων, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη νίκη του εδώ και ένα χρόνο και στερώντας από τον ΛΕΣ το μοναδικό του αεροδρόμιο κοντά στην Τρίπολη.

Αυτό σημαίνει πως τα τουρκικά Bayraktar TB2 όταν θα δρουν από τις αεροπορικές βάσεις Zuwara, Watiya, Misrata και Nanur θα επιχειρούν ανενόχλητα κατά των δυνάμεων του Χάφταρ σε όλο το μέτωπο της Τρίπολης.

Υπό αυτές τις συνθήκες είναι αδύνατο για τον LNA θα διατηρήσει οποιαδήποτε πολιορκία κατά της Τρίπολης χωρίς να κινδυνεύει να πάθει πανωλεθρία. Άλλωστε όλες οι δυνάμεις του GNA της δυτικής Λιβύης θα μεταφερθούν τώρα στο μέτωπο της Τρίπολης αφού δεν θα έχουν άλλο πολεμικό αντικείμενο.

Tο Bayraktar TB2 μπορεί να μείνει στον αέρα για 24 ώρες και να πετάει σε υφόμετρο 24,000 ποδών με επιχειρησιακή εμβέλεια 150 χιλιομέτρων.

Ο Μισμάρι από την πλευρά του εξήγησε ότι ο ΛΕΣ εγκατέλειψε τη βάση αυτή στο πλαίσιο μιας στρατηγικής απόφασης και ότι εκεί εγκατέλειψαν παρωχημένο εξοπλισμό αλλά αυτά λέγονται περισσότερο για την αναπτέρωση του ηθικού.

Η μάχη για την Αλ Ουάτια, διήρκεσε για περισσότερο από ένα μήνα και ήταν η πιο σημαντική μαζί με αυτή της πόλης Ταρχούνα, έξω από την Τρίπολη.

Ο Χαφτάρ κατείχε την βάση για περίπου 5 χρόνια και από εκεί οι δυνάμεις του μπορούσαν να πραγματοποιήσουν αεροπορικές επιδρομές στην Τρίπολη. Τώρα πλέον οι αεροπορικές του δυνάμεις είναι πολύ μακριά για να επιχειρήσουν κατά του φιλοτουρκικού καθεστώτος.

Είναι λογικό για τις χερσαίες δυνάμεις του να αναδιπλωθούν.

pronews
Back to top button