breaking newsΚύπρος

«Επικοινωνία» δια της ισχύος επιχειρεί η Τουρκία: «Ξεκινούν άμεσα οι έρευνες στις ζώνες του τουρκο-λιβυκού μνημονίου»

 

 

Όσο εδώ ελπίζουν στην οικονομική χρεωκοπία, στην αρρώστια του Ερντογάν, ότι κάποιος άλλος θα έρθει να μας σώσει αλλά η Άγκυρα όμως δείχνει ότι λέει ότι το πραγματοποιεί και έτσι μπορεί εδώ να ακυρώνεται η άσκηση “ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ” αλλά η τουρκική πλευρά εκτελέι κανονικά τον προγραμματισμό της και συνεχίζει τις έρευνες και την γεώτρηση του «Γιαβούζ» στο θαλασσοτεμάχιο 6!

Την ίδια στιγμή η Τουρκία ενδέχεται να ξεκινήσει την εξερεύνηση πετρελαίου στην ανατολική Μεσόγειο εντός τριών ή τεσσάρων μηνών στο πλαίσιο συμφωνίας που υπέγραψε με τη Λιβύη, η οποία καταδικάστηκε από άλλους στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, αναφέρει το πρακτορείο Reuters .

Μπορεί ο Τούρκος υπουργός ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ να ομιλεί για σεισμικές έρευνες στις θαλάσσιες ζώνες που περιλαμβάνονται στο παράνομο Τουρκο-Λιβυκό μνημόνιο, μετά από 3-4 μήνες, όμως στο Επιτελείο δεν είναι λίγοι οι ανώτατοι Αξιωματικοί που λένε, βάση πληροφοριών, πως ότι αυτές οι προκλήσεις θα φανούν μέσα στο καλοκαίρι ειδικότερα και αν λάβουμε υπόψη ότι η τουριστική πλευρά των ελληνοτουρκικών θα κινηθεί σε χαμηλές πτήσεις.

Μέχρι στιγμής η Άγκυρα επιδεικνύει την τεχνητή υπομονή της έως ότου δημοσιευτούν οι κατατιθέμενοι χάρτες του παράνομου μνημονίου στον ΟΗΕ. Μετά τη δημοσίευση η γείτονα θα υποστηρίξει ότι υπάρχει μονιμοποίηση και τότε θα προχωρήσει στις προκλητικές ενέργειες οι οποίες όπως κρίνουν στο Ελληνικό Επιτελείο θα διεξαχθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να δυσκολεύουν την Ελληνική αντίδραση.

Επικοινωνία δια της ισχύος

Σε μια νέα φάση εισέρχονται οι τουρκικές προκλήσεις σε βάρος Ελλάδος και Κύπρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, περιορίζοντας στο ελάχιστο τις διπλωματικές συνεννοήσεις με την Αθήνα, επιχειρεί να λειτουργήσει μόνο διά της ισχύος. Είναι σαφές πως η Άγκυρα θέλει να δοκιμάσει την αντίδραση της Αθήνας και στα πλαίσια αυτά κινείται εφαρμόζοντας σχεδιασμούς, που συνάδουν με τους χάρτες της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Στα πλαίσια αυτά, έχει εξαγγείλει και αναμένεται να υλοποιηθεί η «απελευθέρωση» μεταναστευτικών ροών. Αυτές οι ροές θα γίνονται και από τα χερσαία σύνορα αλλά και από θαλάσσης. Και μάλιστα ταυτόχρονα ώστε να δημιουργεί προβλήματα διαχείρισης στην Ελλάδα. Παράλληλα, ενδεχομένως εντός Ιουλίου, θα σταλεί στην περιοχή της Κρήτης το «Φατίχ» για σεισμικές έρευνες, ως μια ακραία πρόκληση προς την Αθήνα.

Αυτή η κίνηση προφανώς και θα καταγράψει τα αντανακλαστικά της Ελλάδος.

Σε σχέση με την κυπριακή ΑΟΖ, συνεχίζεται η γεώτρηση του «Γιαβούζ» στο θαλασσοτεμάχιο 6. Το τουρκικό σκάφος εργάζεται πυρετωδώς και σε αυτό έχουν μεταφερθεί όλα τα υλικά που προϋποθέτει για τη διενέργεια γεώτρηση.

Είναι προφανές πως το σκηνικό ελέγχου της περιοχής στήνεται βαθμηδόν από την κατοχική δύναμη και πλέον είναι πρόδηλο ότι η Τουρκία στέλνει το μήνυμα πως γι αυτήν είναι δρόμος χωρίς επιστροφή.

Την ίδια ώρα, η Άγκυρα, κάτω από την πίεση των οικονομικών προβλημάτων προσεγγίζει την Ουάσινγκτον, η οποία θεωρεί την κίνηση αυτή καλοδεχούμενη. Ήδη οι ΗΠΑ έδωσαν δείγματα γραφής από αυτή την επαναπροσέγγιση με πολιτικές της κινήσεις για ζητήματα που αφορούν τις εξελίξεις στην περιοχή.

 

 

 

Pronews
Back to top button