breaking newsΔιεθνή

Μέλη των Μυστικών Υπηρεσιών της Τουρκίας εμπλέκονται σε εμπόριο λευκής σαρκός και διακίνησης ανθρώπων

 

Abdullah Bozkurt

 

Μυστικά έγγραφα τα οποία αποκαλύφθηκαν από την Nordic Monitor αναφέρουν ονόματα υψηλόβαθμων Τούρκων αξιωματούχων των Υπηρεσιών Πληροφοριών της Τουρκίας, οι οποίοι συνεργάζοντο με εμπόρους λευκής σαρκός αλλά και με ανθρώπους που εμπλέκονται στο οργανωμένο έγκλημα. 

 

 

Πέντε υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των Τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών MIT εκτέθηκαν κατά την διάρκεια έρευνας για βασικούς υπόπτους που συνεργάζονται με  συμμορίες οργανωμένου εγκλήματος  οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Δυτική επαρχία της Σμύρνης στην Τουρκία.

Η συμμορία χρησιμοποιούσε γυναίκες συνοδούς ως δόλωμα, μεταξύ των οποίων και αλλοδαπές, με σκοπό να λάβουν εμπιστευτικά έγγραφα από Τούρκους στρατιωτικούς και κυβερνητικούς υπαλλήλους, καθώς επίσης και από αξιωματικούς του ΝΑΤΟ που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία.

Η προκαταρκτική έρευνα οδήγησε τους Τούρκους ανακριτές σε έναν άνδρα ονόματι Coşkun Başbugg, (απόστρατος συνταγματάρχης) ο οποίος εργαζόταν ως διευθυντής της Marmaris Marina, η οποία ανήκει στον Bilgin Özkaynak, αρχηγό της συμμορίας και βασικό ύποπτο της έρευνας. Για να αποκαλύψει τις επαφές του Basbugg, η αστυνομία έλαβε ένταλμα υποκλοπών από δικαστήριο, καθώς και εξουσιοδότηση για φυσική παρακολούθηση. Τον Basbugg τον παρακολουθούσε στενά ομάδα μυστικών αστυνομικών κατά την διάρκεια συνάντησης με άλλους υπόπτους, συμπεριλαμβανομένων και πρακτόρων της ΜΙΤ. 

Από τα τηλεφωνικά αρχεία και τις παρακολουθήσεις, οι ερευνητές εντόπισαν πέντε πράκτορες της ΜΙΤ που δούλευαν με τον Basbugg.

Δύο υπάλληλοι -ο Gürcan Çapar και ο Mehmet Lütfi Belül- διορίστηκαν στην επαρχία Diyarbakır, στην οποία υπερισχύει η Κουρδική κοινότητα, στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας. Δύο άλλοι -ο Ismail Hakkı Yurttakalan και ο Hasan Duru- δούλευαν στα κεντρικά των υπηρεσιών κατασκοπείας της Τουρκίας στην Άγκυρα. Ο πέμπτος, ονόματι Erol Yağcı,εργαζόταν στην περιφερειακή διεύθυνση της ΜΙΤ στην Κωνσταντινούπολη. 

Κατά την διάρκεια της κράτησής του στο τμήμα, ο Basbugg παραδέχθηκε την διατήρηση δεσμών με τους πράκτορες της ΜΙΤ και αναγνώρισε το περιεχόμενο υποκλοπών όταν του διαβιβάστηκαν τα πρακτικά των συνομιλιών παρακολούθησης. Από τις αστυνομικές παρακολουθήσεις προέκυψε μεγάλο φωτογραφικό υλικό από τις συναντήσεις του Basbugg με τους πράκτορες της ΜΙΤ. Οι συναντήσεις έγιναν σε αεροδρόμια, εστιατόρια, πάρκινγκ κλπ.

Στις 19 Νοεμβρίου 2011, η αστυνομία παρακολούθησε τον Basbugg και τον αξιωματικό της ΜΙΤ, Duru, καθώς οι δυο τους πήγαιναν στο αεροδρόμιο Sabiha Gökçen της Κωνσταντινούπολης. Οι δύο άντρες πήγαιναν να συναντήσουν μία γυναίκα, με το όνομα Dilara Erol, προκειμένου να παραλάβουν ένα πράσινο διαβατήριο από αυτήν. Τα πράσινα διαβατήρια εκδίδονται σε ανώτερους υπαλλήλους της τουρκικής κυβέρνησης για να διευκολύνουν τα ταξίδια τους στο εξωτερικό. Πολλές χώρες της ΕΕ δεν απαιτούν visa για κατόχους πράσινων διαβατηρίων.

Το περιεχόμενο των συνομιλιών στις υποκλοπές απεικονίζει τον Basbugg και τους πράκτορες της ΜΙΤ ως εξέχοντες εξτρεμιστικών και ρατσιστικών απόψεων έναντι των Κούρδων. Επίσης κατεγράφησαν συνομιλίες στις οποίες οι εμπλεκόμενοι μιλούν με υποτιμητικό τρόπο για την κυβερνητική διευθέτηση του Κουρδικού προβλήματος.

Wiretap transcript showing retired Col. Coşkun Başbuğ using foul language targeting then-Defense Minister İsmet Yılmaz over conscientious objection:

Για παράδειγμα, σε μία υποκλοπή που καταγράφηκε στις 5 Νοεμβρίου 2011, ο Basbugg μιλώντας στον Ersin Kaymakci, επίσης κατηγορούμενο στην ίδια υπόθεση οργανωμένου εγκλήματος, ανέφερε πως χρησιμοποιούσε τις διασυνδέσεις του για να ξεσπάσει έναντι του τότε Υπουργού Άμυνας Ismet Yılmaz, ο οποίος είχε ανακοινώσει πως η κυβέρνηση θα αυξήσει τις ποινές και τις δικαστικές κυρώσεις για τους αντιρρησίες συνείδησης.

 

Ο Ismet Yılmaz ανέφερε ότι οι προσπάθειές του αποσκοπούν στην προστασία του Τουρκικού Κράτους  από τα πρόστιμα και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Τουρκία από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ECtHR) λόγω πολιτικής της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας στην  Τουρκία.

Τα σχόλια του Yilmaz πραγματοποιήθηκαν στην συνεδρίαση QnA με δημοσιογράφους, μαζί με τον τότε Υπουργό Δικαιοσύνης Sadullah Ergin, έπειτα από συνάντηση με εκπροσώπους του Συμβουλίου της Ευρώπης CoE, κατά την διάρκεια της οποίας οι Τούρκοι αξιωματούχοι του CoE εξέτασαν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, οι οποίες καταδίκαζαν την Τουρκία για πολιτικές έναντι των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 

Σύμφωνα με το άρθρο 72 του Τουρκικού Συντάγματος , όλοι οι άνδρες Τούρκοι πολίτες πρέπει να εκτελούν στρατιωτική θητεία: ””Η υπηρεσία της πατρίδας είναι δικαίωμα και καθήκον κάθε Τούρκου άνδρα”. Επιπλέον το άρθρο 45 του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα αναφέρει ρητά, ”Τα άτομα δεν μπορούν να αποφύγουν τη στρατιωτική θητεία. Οι ποινές τους δεν μπορούν να ανακληθούν για θρησκευτικού ή ηθικούς λόγους”. Τέτοιες  νομικές εντολές καθιστούν την αντίρρηση συνείδησης έγκλημα στην Τουρκία.

”Άκουσες αυτό το κάθαρμα πριν λίγο καιρό; Αυτό το γαμημένο κάθαρμα με το γελοίο μουστάκι. Ο γαμημένος τύπος λέει πως κοιτάζουν προς την Ευρώπη (για αντιρρήσεις συνείδησης) και θα αξιολογήσουν το θέμα αναλόγως. Ας αφήσουμε την Ευρώπη να πηδήξει την γυναίκα του”, είπε ο Basbugg. Όταν ήταν στο αστυνομικό τμήμα και του παρουσιάστηκε το σχετικό αντίγραφο της κλήσης, ισχυρίστηκε πως ήταν μεθυσμένος και δεν μπορούσε να θυμηθεί τις λεπτομέρειες της συζήτησης.

  • Coşkun Başbuğ, a retired colonel who was indicted in a sex trafficking case.

Σύμφωνα με μία καταγεγραμμένη συνομιλία στις 10 Δεκεμβρίου του 2011, όταν ο Basugg επρόκειτο να χάσει την δουλειά του στην Marina, ο πράκτορας της ΜΙΤ, ονόματι Capar, του πρότεινε μία δουλεία στην Hyundai λέγοντας ότι γνώριζε τον διευθυντή και θα μπορούσε εύκολα να κανονίσει την πρόσληψη.

Σε μία υποκλοπή στις 25 Ιανουαρίου, ο Basbugg μιλάει για το πως θέλει να επενδύσει σε κυβερνητικά επιδοτούμενα προγράμματα και να βάλει ως φθηνή πίστωση το σπίτι του. Ο Duru (πράκτορας της ΜΙΤ και διακινητής γυναικών) του πρότεινε να προσφέρει ακριβά ποτά και μία σωματικά εκδιδόμενη γυναίκα στην κυβερνητικό εμπειρογνώμονα, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την αξιολόγηση του επιδοτούμενου προγράμματος, με σκοπό να λάβει υψηλότερη τιμή για το σπίτι σε σχέση με την αγοραία αξία του.

Ανησυχώντας για το ενδεχόμενο υποκλοπής συνομιλιών, ο Basbugg προειδοποίησε των Duru πως το περιεχόμενο της συζήτησης μπορεί να αποκαλυφθεί μία μέρα φέρνοντας και τους δύο σε δύσκολη θέση. Οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν επίσης και για ένα σχέδιο εξαπάτησης του φορολογικού συστήματος.

Ιn the wiretap Coşkun Başbuğ and MIT agent Hasan Duru talk about fraud and an insurance scheme by bribing a government expert with drinks and prostitutes:

Ο Τούρκος πράκτορας Capar της ΜΙΤ είχε τηλεφωνήσει στον Basbugg στις 12 Οκτωβρίου 2011 με σκοπό να ζητήσει μία χάρη για τον ανιψιό του, ο οποίος είχε τεθεί υπό κράτηση μετά από την σύλληψή του για οδήγηση σε κατάσταση μέθης στην Σμύρνη.

Ο Basbugg είπε πως θα το φροντίσει και κάλεσε αμέσως τον Λοχαγό  Serhan Varol, διοικητή της μονάδας χωροφυλακής που συνέλαβε τον ύποπτο, προτρέποντάς τον να αποσύρει τις κατηγορίες. Ο διοικητής ανέφερε πως όχι μόνο ο άνθρωπος βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ, αλλά αρνήθηκε και να συνεργαστεί με τις αρχές, με αποτέλεσμα να μπλεχτεί σε καβγά με τους αξιωματικούς. Ο τοπικός εισαγγελέας διέταξε την κράτηση του άντρα και τον έστειλε σε νοσοκομείο για εξέταση αίματος, προσθέτοντας πως το θέμα αποτελεί πλέον ζήτημα του δικαστικού σώματος. 

The wiretap that shows a MIT agent asking for a favor to make DUI charges against his nephew go away:

Η ανακάλυψη της εμπλοκής της ΜΙΤ στο συνδικάτο του οργανωμένου εγκλήματος έγινε μετά από πληροφορία της αστυνομίας της Σμύρνης στις 10 Αυγούστου, η οποία ενημέρωσε τις αρχές σχετικά με ένα δίκτυο διακίνησης λευκής σαρκός και λαθρεμπορίου ανθρώπων, το οποίο συμμετείχε σε εκβιασμούς, πορνεία και άλλες εγκληματικές δραστηριότητες.

 

Η αστυνομία ενημέρωσε τον εισαγγελέα για το ζήτημα και υπέβαλε προανακριτική έρευνα  για τα άτομα που κατονομάζονται. Ο εισαγγελέας διέταξε την μονάδα οργανωμένου εγκλήματος στις 26 Οκτωβρίου 2010 να ερευνήσει τις αξιώσεις και τους υπόπτους που κατονομάζονται με βάση τα λεγόμενα του πληροφοριοδότη.

Η έκθεση στις 3 Δεκεμβρίου 2010 δείχνει πως η αστυνομία ερεύνησε τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν στην πληροφορία και αναγνώρισε εννέα άτομα μεταξύ των οποίων υπήρχαν Ρωσίδες και Λευκορωσίδες που συμμετείχαν στην συμμορία. Η έκθεση ανέφερε ότι η συμμορία ανάγκαζε τις γυναίκες να κάνουν σεξ με άντρες και κατέσχεσε τα διαβατήρια ξένων γυναικών που δελεάστηκαν από την Τουρκία και αναγκάστηκαν να δουλέψουν στα συγκεκριμένα προγράμματα οργανωμένου εγκλήματος. Η συμμορία κατέγραφε τις σεξουαλικές συναντήσεις και τους εκβιασμούς στους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Αποδείχθηκε πως η συμμορία ήταν κάτι περισσότερο από ένα δίκτυο διακίνησης γυναικών. Έμοιαζε περισσότερο με μία ομάδα κατασκοπείας που συλλέγει άκρως απόρρητες πληροφορίες από διάφορους κυβερνητικούς αξιωματούχους μέσω των εκβιασμών. Μεταξύ των χιλιάδων σελίδων μυστικών εγγράφων εβρίσκοντο και απόρρητα έγγραφα του ΝΑΤΟ και του FBI τα οποία κοινοποιήθηκαν στην Τουρκική κυβέρνηση ως μέλη της συμμαχίας.

 Το πρώτο κύμα συλλήψεων ξεκίνησε στις 9-10 Μαΐου 2012 με εντολή των εισαγγελέων. Συγκεντρώθηκαν αρκετά στοιχεία υπόπτων από τις έρευνες των γραφείων και των σπιτιών των υπόπτων έπειτα από έρευνες της αστυνομίας. Η αστυνομία συνέλαβε 28 άτομα στο πρώτο κύμα, μεταξύ των οποίων εννέα εν ενεργεία αξιωματικοί. Σύμφωνα με το εσωτερικό υπόμνημα που υποβλήθηκε στο Τμήμα Λαθρεμπορίου και Οργανωμένου Εγκλήματος στην Άγκυρα στις 11 Μαΐου 2012 οι ερευνητές συνέταξαν το προφίλ των συλληφθέντων. Η Nordic Monitor έλαβε σχετικό αντίγραφο.

21-page transcript of wiretap records for suspect Coşkun Başbuğ shows him interacting with Turkish intelligence agency MIT officers:

Coskun_Basbug_wiretaps

Ωστόσο, ενώ οι ανακριτές χαρτογραφούσαν τον ρόλο της ΜΙΤ στο δίκτυο λαθρεμπορίου λευκής σαρκός και διακίνησης ανθρώπων, η κυβέρνηση του Erdogan έσπευσε σε τροποποίηση του νομοσχεδίου  μέσω του κοινοβουλίου στις 17 Φεβρουαρίου 2012, παρέχοντας περισσότερη ασυλία στους αξιωματούχους της ΜΙΤ από τις έρευνες για εγκλήματα. Απαιτούσε από τους εισαγγελείς να λάβουν άδεια από την κυβέρνηση για να συνεχίσουν τις έρευνες σε αξιωματούχους της ΜΙΤ.

Ο λόγος για την κυβερνητική ενέργεια ήταν να συγκαλύψει τα ίχνη της ΜΙΤ στο να βοηθήσει και να υποκινήσει ομάδες τζιχαντιστών στην Συρία, καθώς επίσης και να σώσει τρομοκράτες που πιάστηκαν σε ένοπλες και βομβιστικές επιθέσεις που έλαβαν χώρα στην Κωνσταντινούπολη. 

Ως αποτέλεσμα, ο εισαγγελέας της Σμύρνης αποφάσισε να μην ασκήσει δίωξη κατά της ΜΙΤ θεωρώντας πως η κυβέρνηση του Ερντογάν δεν θα επέτρεπε τη δίωξή τους. Στο κατηγορητήριο 357 ύποπτοι, μεταξύ των οποίων 55 εν ενεργεία αξιωματικοί και πολυάριθμοι συνταξιούχοι, κατονομάστηκαν όταν ο εισαγγελέας υπέβαλε ποινικές κατηγορίες έναντι της συμμορίας το 2013. 

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η συμμορία προσέλαβε αλλοδαπές γυναίκες ως ιερόδουλες με σκοπό να σταλούν σε αξιωματικούς-στρατιωτικούς με σκοπό να αποσπάσουν απόρρητες στρατιωτικές πληροφορίες. Βασικός στόχος της συμμορίας ήταν να βγάλει χρήματα μέσω της πώλησης μυστικών εγγράφων σε τρίτα πρόσωπα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Η συμμορία διείσδυσε στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και είχε πολλά μέλη-συνεργάτες οι οποίοι διευκόλυναν τις δραστηριότητές της για την καθιέρωση επαφής με υψηλόβαθμους αξιωματούχους και την απόκτηση μυστικών εγγράφων από αυτούς.

Το κατηγορητήριο αποκάλυψε τον τρόπο με τον οποίο διακυβεύτηκε η ασφάλεια του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Για παράδειγμα, ορισμένα έγγραφα του ΝΑΤΟ που κατασχέθησαν από τον ύποπτο Narin Korkmaz κατά την διάρκεια έρευνας, αποκάλυψαν πως ο Alparslan Yücel Soysal (επίσης μέλος της συμμορίας) κατείχε αμερικανικά έγγραφα που σχετίζονταν με τις μονάδες Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Υλικών που λειτουργούν σε κάθε χώρα του ΝΑΤΟ. Το σημείωμα δίπλα στο όνομά του αναφέρει ως πιθανούς αγοραστές αυτών των εγγράφων το Ιράν, την Ρωσία και την Κίνα.

The gang used prostitutes in honey trap schemes to obtain secret government documents, according to the prosecution in Izmir province.

Ένας ύποπτος, εν ονόματι  lent Karaaslan, ειδικός σε θέματα βομβών παρείχε μυστικές οδηγίες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ σε τεχνικές βομβών στο κύκλωμα της κατασκοπείας. Ο ύποπτος Aydın Şit, αξιωματικός της πολεμικής αεροπορίας, παρέδωσε αναλύσεις κατασκευής βομβών του FBI στην συμμορία, οι οποίες εξηγούσαν μεταξύ άλλων τον τρόπο με τον οποίο κατασκευάζονται αυτοσχέδιες βόμβες και τοποθετούνται σε αυτοκίνητα. 

 

Ο Ersin Kapucu, πιλότος της πολεμικής αεροπορίας, λειτούργησε ως σημαντική πηγή για ηλεκτρονικά στοιχεία πολέμου και πληροφοριών τα οποία χρησιμοποιούνται στην Νατοϊκή αεροπορία. Παρείχε 22 αρχεία Power Point του 2009. Ένα σημείωμα στον φάκελό του αναφέρει πως ήταν έτοιμος να παράσχει πρόσβαση στα προαναφερθέντα αρχεία στην συμμορία.

Η συμμορία αντλούσε πληροφορίες και από τον Ismail Demir, ο οποίος σε έντυπα έγγραφα ανέφερε άκρως μυστικές λεπτομέρειες για τους πυραύλους ΑΙΜ-120 που χρησιμοποιούνται σε τουρκικά μαχητικά F-16. Ένας άλλος ύποπτος, ο Nuri Dereli, παρείχε στην συμμορία ένα πολύ ευαίσθητο αρχείο με τίτλο “Tur_AEM_F16.pdf” μήκους 956 σελίδων το οποίο ταξινομήθηκε ως “Secret Releable to USA, TUR.”. Περιγράφει λεπτομερώς τα τεχνικά, τακτικά και διαδικαστικά χαρακτηριστικά για το F-16. Η σημείωση ανέφερε πως δεν πρέπει να ληφθεί από κανέναν άλλον. Προειδοποίησε μάλιστα πως αν διέρεε ο φάκελος θα φανερώνονταν προβλήματα μεταξύ Τουρκίας-ΗΠΑ. 

Παρομοίως, ο ύποπτος Okay Yalçın, αξιωματικός της πολεμικής αεροπορίας, διέρρευσε ευαίσθητες πληροφορίες για τα συστήματα πυραύλων εδάφους-αέρος μεσαίας εμβέλειας Hawk των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου ενός μυστικού εγγράφου 24 σελίδων με τίτλο “60G-2-2-70 Hawk Passive Engagement System.pdf.”.

Έγγραφο με τίτλο “F-1″ αποκάλυψε συχνότητες και θέσεις που χρησιμοποιούν οι πιλότοι με έλεγχο εδάφους στην 5η Αεροπορική Βάση και τις χαρακτήρισε ως ”ζωτικές πληροφορίες” που δεν μπορούν να επιτραπούν από τον εχθρό στην διάρκεια του πολέμου.

Ένα άλλο έγγραφο ανέφερε πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι πύραυλοι των F-16 και υπό ποιές συνθήκες. Αναφέρει πως αυτό το έγγραφο δεν μπορεί να δοθεί σε καμία άλλη χώρα εκτός από τις ΗΠΑ και την Τουρκία. Ένα άλλο αρχείο που διέρρευσε από τον Gökhan Gülbalar εξηγεί πως χρησιμοποιούνται τα συστήματα πληροφοριών Milsis-23u που χρησιμοποιείται από την Διοίκηση Ηλεκτρονικού Πολέμου του Γενικού Επιτελείου, της πιο απόρρητης μονάδας παρακολούθησης επικοινωνιών του στρατού.

Η ποινική υπόθεση εναντίον των μελών της συμμορίας ακυρώθηκε από την κυβέρνηση Ερντογάν και όλοι οι ύποπτοι αφέθηκαν ελεύθεροι. Πολλοί επέστρεψαν στα καθήκοντά τους στον Τουρκικό Στρατό σημειώνοντας πρόοδο στις τάξεις τους. 

Εισαγγελείς, δικαστές και αστυνομικοί ανακριτές που αποκάλυψαν αυτό το μαζικό κύκλωμα κατασκοπείας τιμωρήθηκαν είτε με απόλυση είτε με σύλληψη για ψευδείς κατηγορίες.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: www.nordicmonitor.com

infognomonpolitics

Back to top button