breaking newsΆποψηκοινωνία

Ο φόβος του κορωνοιού φεύγει, ο φόβος της οικονομικής και κοινωνικής κατάρρευσης έρχεται

 

 

Ο φόβος του κορωνοιού φεύγει, ο φόβος της οικονομικής και κοινωνικής κατάρρευσης έρχεται, ποιες πολιτικές επιλογές υπάρχουν;

Η εποχή του φόβου από τον κορωνοιό και του εγκλεισμού των πολιτών φεύγει, έστω και με δειλά βήματα.

Μαζί φεύγει και η κουρτίνα που έκρυβε την πραγματικότητα, κυρίως στην οικονομία και την κοινωνία.

Όπως, όταν αποσύρονται τα νερά από το τσουνάμι αποκαλύπτεται το μέγεθος της καταστροφής, έτσι όταν θα έχει φύγει και ο φόβος του θανάτου από τον κορωνοιό και αρθούν όλα τα περιοριστικά μέτρα, τότε θα καταλάβουμε ότι η οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα θα είναι πολύ διαφορετική από την προ κορωνοιού εποχή.

Στην υπερδεκαετή κρίση θα έχουν προστεθεί και τα αποτελέσματα της κρίσης της πανδημίας.

Τα μέτρα της κυβέρνησης, η Κοινοτική αρωγή, όσο μεγάλη και αν είναι, πολύ δύσκολα θα επαναφέρουν την χώρα στα όρια της προηγούμενης κρίσης.

Η πλειοψηφία των πολιτών το ζει ήδη αυτό και καταλαβαίνει ότι, η συνέχεια θα είναι πολύ πιο δύσκολη.

Όλες οι τελευταίες μηνιαίες δημοσκοπήσεις το αποτυπώνουν χαρακτηριστικά.

Τόσο η προχθεσινή δημοσκόπηση του ΣΚΑΙ όσο και η χθεσινή του MEGA, αποκαλύπτουν ότι, η πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί την οικονομία ως το πιο σημαντικό πρόβλημα και από τον κορωνοιό, σε πλήρη αντιστροφή από τις εκτιμήσεις των πολιτών του Μάρτη και του Απρίλη.

Η αντιστροφή αυτή φέρνει και μείωση των ποσοστών αποδοχής της κυβερνητικής πολιτικής σε όλα τα θέματα, με πιο μεγάλη την μείωση της αποδοχής στην οικονομία και την απασχόληση.

Αυτές οι αλλαγές έχουν ως αποτέλεσμα και την μείωση του ποσοστού της πρόθεσης ψήφου στην ΝΔ κατά πέντε μονάδες, από τις αρχές Απρίλη μέχρι χθες.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι, η μείωση της κυβερνητικής επιρροής δεν φέρνει αύξηση στα κόμματα της αντιπολίτευσης, αντιθέτως και αυτά υποχωρούν, έστω και λιγότερο από την κυβέρνηση.

Είναι βέβαιο ότι, στο τέλος του Καλοκαιριού η αποδοχή της κυβερνητικής πολιτικής θα έχει υποχωρήσει πολύ περισσότερο.

Δεν ξέρω αν θα έχει βελτιωθεί η αποδοχή των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η κυβέρνηση, όσο και αν το διαψεύδει σήμερα, δύσκολα θα απορρίψει την πρόκληση των εκλογών, για να αξιοποιήσει την συγκυρία, γιατί κάθε ημέρα που θα περνά θα χάνει πολιτική αποδοχή.

Το αφήγημα των πρόωρων εκλογών το έχει έτοιμο: Εγώ σας έσωσα από τον κορωνοιό, εγώ θα σας σώσω και από την οικονομική κρίση που δημιούργησε ο κορωνοιός. Τα 32 δις που εξασφάλισα από την ΕΕ, μαζί με τα 24 που διέθεσα ήδη και θα διαθέσω μέχρι τέλος του χρόνου, εγώ ξέρω πώς να τα αξιοποιήσω για να αντιμετωπίσουμε και την νέα κρίση. Χρειάζομαι όμως έγκριση του νέου σχεδίου μου και αυτήν μόνο ο λαός με εκλογές μπορεί να την δόση.

Στις δημοσκοπήσεις μέχρι τώρα το 90% δεν θέλει εκλογές, θα είναι ίδια η στάση των πολιτών στο τέλος του Καλοκαιριού;

Θα το ρισκάρει ο Μητσοτάκης ή θα συνεχίσει και όσο αντέξει η κυβέρνησή του.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν εναλλακτική πρόταση;

 

 

 

freepen

Back to top button