breaking newsΕλλάδα

Παραιτήθηκε από την επιτροπή «Ελλάδα 2021» η ιστορικός Μαρία Ευθυμίου: «Αποχρωματίζουν την ελληνική ιστορία»

 

Παραιτήθηκε η διακεκριμένη ιστορικός Μαρία Ευθυμίου από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» της Γιάννας Αγγελοπούλου, που έχει συσταθεί με σκοπό τον συντονισμό και τη διοργάνωση εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 200 ετών από την απελευθέρωση της χώρας από τον τουρκικό ζυγό.

Οι απανωτές εξοργιστικές δημοσιεύσεις από την επιτροπή της Γιάννας Αγγελοπούλου «Ελλάδα 2021», έχουν οδηγήσει κάποια μέλη της επιτροπής σε παραίτηση, καθώς θεωρούν πως η επιτροπή δεν έχει εθνικό προσανατολισμό και υπάρχει μια τάση «αποχρωματοποίησης της Ιστορίας» και «τουδετερόπατρίας» στον εορτασμό!

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί πως στον εορτασμό στο έβλημα δεν υπάρχει η Σημαία! Γιατί άραγε; Για να μην «προσβάλλονται» οι νέου τύπου «Έλληνες» άλλου θρησκεύματος; Η Σημαία καταρχάς είναι πρωτίστως εθνικό σύμβολο και έτσι πρέπει να είναι αποδεκτή από άπαντες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Εστία» η κ. Ευθυμίου αποχώρησε από την επιτροπή μέσω ευγενικής  επιστολής της  προς την κ. Αγγελοπούλου, αμέσως μετά τις αμφιλεγόμενες αναρτήσεις του  Αριστείδη Χατζή για τον Ιωάννη Καποδίστρια που ξεσήκωσαν σάλο.

Να σημειωθεί ότι η παραίτηση της κ. Ευθυμίου έγινε πριν τις χθεσινές αντιδράσεις που προκάλεσε νεώτερο κείμενο του Αριστείδη Χατζή για τον Γεώργιο Καραϊσκάκη – που κρίθηκε από πολλούς προσβλητικό για τον ήρωα της Επανάστασης με αποτέλεσμα η Επιτροπή να το αποσύρει βιαστικά.

Η Μαρία Ευθυμίου είναι ένα πρόσωπο υψηλού κύρους, το όνομα της οποίας, μάλιστα, είχε ακουστεί μεταξύ εκείνων που σκεφτόταν προ μηνών ο πρωθυπουργός ως πιθανή υποψήφια για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Η «Εστία» αναφέρει πως βασικοί λόγοι που ώθησαν την κ. Ευθυμίου στην απόφασή της αυτή είναι η τάση ουδετεροπατρίας που διακατέχει τον εορτασμό –«δεν νοείται να εορτάζεται η γέννηση ενός Έθνους χωρίς να υπάρχει η σημαία στο επίσημο έμβλημά του»– και ο αποχρωματισμός της Ελληνικής Ιστορίας που επέλεξε η Επιτροπή.

Η ιστορικός, το 2013 τιμήθηκε με το βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας, ενώ τον Οκτώβριο του 2014 είχε διαμαρτυρηθεί μαζί με άλλους καθηγητές και φοιτητές της φιλοσοφικής σχολής του ΕΚΠΑ για την κατάληψη της σχολής και τη διακοπή των μαθημάτων.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε τον Ιανουάριο του 2018, ανέπτυξε τους προβληματισμούς της για το μέλλον τη χώρας και της ελληνικής κοινωνίας γενικότερα, ενώ υποστήριξε πως τα ελληνικά πανεπιστήμια, εδώ και δεκαετίες, έχουν μεταβληθεί σε χώρους ανομίας και βαρβαρότητας, με αποτέλεσμα να απειληθεί από αναρχική ομάδα η οποία απείλησε την κ. Ευθυμίου ότι «θα τους βρει απέναντί της» καταλογίζοντάς της ιδεολογική μεροληψία.

Η ίδια απάντησε  πως δεν την φοβίζουν οι απειλές συνεχίζοντας κανονικά το έργο και τις διδασκαλίες της.

 

Pronews
Back to top button