breaking newsΆποψη

Σακελλαροπούλου και Μητσοτάκης ενταφιάζουν την ιερή μνήμη των Ελλήνων

 

Δειλός και επικίνδυνος ο ΥΠΕΞ ΔένδιαςΤο πολιτικό σύστημα που κατόρθωσε την κατάντια της επιτρόπευσης και της εκποίησης της χώρας, αδυνατεί να απαντήσει με όρους κοινωνικής και εθνικής αξιοπρέπειας στην κρίση που το ίδιο δημιούργησε και διόγκωσε επί δεκαετίες.

 

Του Παναγιώτη Αποστόλου
Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου

Ωστόσο στο παρόν άρθρο μου, θα ήθελα να ασχοληθώ με την παρούσα πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, οι οποίες με όσα λέγουν τείνουν προς τον ενταφιασμό της ιερής μνήμης των Ελλήνων. Διαστρεβλώνοντας ή παντελώς ξεχνώντας – τυχαία ή από άγνοια θα ήθελα να πιστεύω –ιστορικά εθνικά γεγονότα της Πατρίδος μας.

Θιασώτης του πολυπολιτισμικού χαρακτήρα της Θράκης μας η ΠτΔ…

Θα ξεκινήσω με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, προσωπική επιλογή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη: 

Στις 14 Μαΐου 2020 συμπληρώθηκαν εκατό (100) χρόνια από την απελευθέρωση της Θράκης μας και της ενσωμάτωσής της στον εθνικό κορμό της Πατρίδος μας. 

Άλλωστε, δεν είναι διόλου τυχαίο το γεγονός, πως ο Τούρκος Σουλτάνος Ρ. Τ. Ερντογάν προσπάθησε στην αρχή της χρονιάς (28 Φεβρουαρίου 2020) της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θράκης μας, να παραβιάσει τα χερσαία σύνορά μας στον Έβρο. Πιθανή επιτυχία του, θα του προσέδιδε δυνατότητα αμφισβήτησης της τότε συμφωνίας, όπως άλλωστε αμφισβητεί και όλες τις άλλες συμφωνίες που υπέγραψαν οι πρόγονοί του.  

Γι΄ αυτά τα 100 χρόνια ελεύθερης Δυτικής Θράκης και της ενσωμάτωσής της στον εθνικό ελληνικό κορμό, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, ανέφερε σε μήνυμά της:

«Σε μια περίοδο διπλής κρίσης, με τις προκλήσεις και την επιθετική συμπεριφορά των γειτόνων μας να κορυφώνονται και με την πανδημία να απειλεί τη δημόσια υγεία και την οικονομία μας, οι Θρακιώτες απέδειξαν για μια φορά ακόμα την υπευθυνότητα και την αγωνιστικότητά τους. Μαζί με τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, με ψυχραιμία και υψηλό εθνικό φρόνημα, διαφυλάττουν τα ελληνικά σύνορα, τα σύνορα της Ευρώπης… κτλ. Κτλ.».

Όμως παρακάτω ανέφερε μεταξύ των άλλων:

«Ωστόσο, ο επί αιώνες πολυπολιτισμικός χαρακτήρας της περιοχής διεύρυνε τον νοητικό ορίζοντα των Θρακιωτών, ενίσχυσε τον δυναμισμό, την δημιουργικότητα, το επιχειρηματικό τους δαιμόνιο… κτλ. Κτλ.».

Άραγε τι ακριβώς υπονοεί η ΠτΔ μας με τον όρο “πολυπολιτισμικός χαρακτήρας της περιοχής”; Γνωρίζουμε βέβαια, ότι όποιο πολιτικό πρόσωπο, άσχετα του υψηλού ή όχι θεσμικού αξιώματός του χρησιμοποιεί τον όρο “πολυπολιτισμικός”, είναι θιασώτης ή όργανο της ΝΤΠ και υπέρμαχος της Παγκοσμιοποίησης.

Αλλά, ο πρώτος θεσμ     ικός παράγοντας της χώρας μας, σε μια τέτοια εθνική ημέρα χαράς, δεν επιτρέπεται να κάνει αναφορά στον “πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της περιοχής”, αφού τέτοιος δεν υπάρχει. Αυτό είναι τουλάχιστον άκομψο. Είναι συνάμα προσβλητικό. Και για όσους ανησυχούν ιδιαίτερα, λόγω του ότι δεν είναι ρηχοί και δεν καταπίνουν αμάσητη την τροφή που τους σερβίρουν, τέτοιες δηλώσεις είναι επικίνδυνες και υποκρύπτουν – ενδεχομένως – κάτι ύποπτο. 

Ξέχασαν την επέτειο για την Βόρειο Ήπειρο

Στις 17 Μαΐου 2020 συμπληρώθηκαν 106 χρόνια από την υπογραφή του “Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας” την 17η Μαΐου 1914, από τους εκπροσώπους της Αυτόνομης Ηπείρου και το οποίο εγκρίθηκε άνευ όρων από την αλβανική πλευρά. Προέβλεπε δε, κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της θρησκείας, της παιδείας, της γλώσσας και της αυτοδιοίκησης των αδελφών μας Βορειοηπειρωτών.

Αλλά, ποια εξ όλων των παραπάνω αλβανικών δεσμεύσεων του “Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας” και το οποίο εξακολουθεί μέχρι σήμερα να είναι σε απόλυτη ισχύ, σεβάστηκε η εκάστοτε αλβανική κυβέρνηση; Όταν όχι μόνο δεν σεβάστηκαν τίποτε από όσα αποδέχτηκε με την υπογραφή της η τότε κυβέρνηση της Αλβανίας, αντίθετα διώκει παντί τρόπω την εκεί ελληνική μειονότητα καταπατώντας πρωτίστως τα ανθρώπινα δικαιώματά τους;

Τι ακριβώς πράττουν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις; Προστάτεψαν ποτέ τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου, σύμφωνα με τα όσα ορίζει το “Πρωτόκολλο της Κέρκυρας”; Έπραξαν ποτέ το ελάχιστο από όσα πράττει ο Τούρκος Σουλτάνος Ρ. Τ. Ερντογάν για την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης μας, παραβιάζοντας όσα ορίζονται για την περιοχή;

Απεναντίας, οι ελληνικές κυβερνήσεις ανέχονται τα επικίνδυνα καμώματα του Ρ. Τ. Ερντογάν στη Θράκη μας και ταυτόχρονα άνευ ουδεμιάς δέσμευσης για την τήρηση του “Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας” από τον Έντι Ράμα, συναινούν στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Έτσι, δεν μας έκανε καμιά ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός, ότι τόσο η ΠτΔ Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, όσο και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξέχασαν αυτήν την ιστορική επέτειο και δεν έκαναν την παραμικρή αναφορά.

Δεν σφαγιάστηκαν οι Πόντιοι, αλλά χάθηκαν κατά την κ. Σακελλαροπούλου…

Στις 19 Μαΐου 2020 συμπληρώθηκαν 101 χρόνια από την Γενοκτονία των Ποντίων. Όταν στις 19 Μαΐου 1919 ο σφαγέας Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβάστηκε στην Σαμψούντα του Πόντου και κατάσφαξε τον εκεί Ποντιακό Ελληνισμό. Εκτιμάται ότι, 750 χιλιάδες έχασαν τη ζωή τους το χρονικό διάστημα 1916-1923.

Το δε ελληνικό κράτος, μόλις το 1994 με νόμο στη Βουλή αναγνώρισε επίσημα τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Γι΄ αυτήν την μαύρη επέτειο της τουρκικής θηριωδίας κατά του ελληνισμού, έγραψε μήνυμα η ΠτΔ Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και συγκρατώ αυτό που μου δημιούργησε εκνευρισμό και οργή:

«Σήμερα τιμούμε τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα των Ελλήνων του Πόντου, που χάθηκαν πριν από έναν αιώνα».

Αλήθεια θα μπορούσε να μας εξηγήσει η κυρία Σακελλαροπούλου τι ακριβώς σημαίνει, χάθηκαν; Ήταν κάποιοι πού έχασαν τον προσανατολισμό τους; Ήταν κάποια αδέσποτα πλάσματα πού δεν ήξεραν προς τα πού πήγαιναν;

Αλλοίμονο όμως, δεν είναι μόνο αυτή η έκφραση που δημιουργεί ανησυχίες και ύποπτους συνειρμούς. Από την οποία τοποθέτηση διαφαίνεται μια αριστερή αντίληψη, καθ΄ όλα επικίνδυνη για τα εθνικά μας θέματα, αφού η ΠτΔ φοβάται να πει πως αυτοί οι άνθρωποι σφαγιάστηκαν από τον βάρβαρο και απολίτιστο Τούρκο.

Αλλά σε όλο το μήνυμα της κ. Σακελλαροπούλου, πουθενά δεν κάνει αναφορά στον Τούρκο εγκληματία. Μα όταν υπάρχει έγκλημα, πάντα αναφέρεται το θύμα, αλλά πρωτίστως αναφέρεται ο δράστης – δολοφόνος. Γιατί η κ. Σακελλαροπούλου δεν αναφέρει τον εγκληματία Τούρκο; Για να μην κακοκαρδίσει τον Ρ. Τ. Ερντογάν;

Ωστόσο, η ΠτΔ Αικατερίνη Σακελλαροπούλου θυμήθηκε την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας και Τρανσφοβίας:

«Οι διώξεις, οι διακρίσεις, η κοινωνική περιθωριοποίηση κατά των ΛΟΑΤΚΙ συνανθρώπων μας σε πολλές περιοχές του κόσμου είναι μια σκληρή, επίμονη πραγματικότητα…» κτλ. κτλ.

Επίσης τραγικό είναι και το μήνυμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος παρ΄ ότι αναφέρει για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, πως:

«Πριν από έναν αιώνα, οι Έλληνες του Πόντου έπεσαν θύματα μιας πρωτοφανούς θηριωδίας…»,

εν τούτοις κι εκείνος δεν κάνει καμιά αναφορά στον εγκληματία Τούρκο.

Έτσι δυστυχώς, με τέτοια υποτονική πολιτική στα εθνικά μας ζητήματα, ο Τούρκος Σουλτάνος αποθρασύνεται περαιτέρω και στο τέλος θα θεωρήσει ότι και η Αθήνα του ανήκει.

Δειλός και επικίνδυνος ο ΥΠΕΞ Δένδιας…

Από την πρώτη ημέρα δημιουργίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη θεώρησα, ότι η Ελλάδα θα υποστεί πολλές διπλωματικές και πολιτικές ήττες από την Τουρκία, από τη στιγμή που το Υπουργείο Εξωτερικών δόθηκε στον Νίκο Δένδια.

Από αυτήν την εκτίμησή μου, πολύ σύντομα δικαιώθηκα, αφού ο Νίκος Δένδιας πιάστηκε ολοσχερώς στον ύπνο από την στρατηγική κίνηση του Τούρκου Σουλτάνου στη σύναψη συμφωνίας για της θαλάσσιες ζώνες (ΑΟΖ) με την κυβέρνηση της Τρίπολης του Φαγέζ αλ Σάρατζ.

Και συμφωνώ απόλυτα με φίλο αναγνώστη κι ο οποίος μου έγραψε προ λίγων ημερών:

«Όποια χώρα διαφωνεί με την ΑΟΖ που κατέθεσε η Τουρκία στον ΟΗΕ, καταθέτει τις δικές της συντεταγμένες για τη δική της ΑΟΖ, στον ΟΗΕ. Τις συντεταγμένες μόνο, για να ενημερώσει που έγκειται η οποιαδήποτε παρανομία. Τις συντεταγμένες όπως αυτή η χώρα εννοεί τη δική της ΑΟΖ.

Μόνο έτσι μπορεί να διατυπώσει η Ελλάδα επισήμως τις αντιρρήσεις της για την ΑΟΖ που κατέθεσε η Τουρκία κι όχι με “τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα”.

Και εννοώ να ανακηρύξει η Ελλάδα επίσημα την ελληνική ΑΟΖ (μονομερώς βέβαια γιατί μόνο έτσι γίνεται – ότι και αν μας λέει ο οποιοσδήποτε), κάτι που γίνεται μέσα σε μία συνεδρίαση από την Ελληνική βουλή και που οι κυβερνώντες μας δεν έχουν κάνει μέχρι και σήμερα.

Ούτε καν όταν η Κύπρος επί Τάσου Παπαδόπουλου ανακήρυξε τη δική της ΑΟΖ και μας παρακαλούσε να ανακηρύξουμε ταυτόχρονα και εμείς τη δική μας…

Και σημειώστε ότι η Ελλάδα έχει ορυκτό πλούτο αξίας πολλών τρισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο το γνωρίζουν οι πάντες (αυτοί που πρέπει) εδώ και δεκαετίες.

Η Ελλάδα, για να επανέλθω, αφού δεν έχει καταθέσει συντεταγμένες για την ελληνική ΑΟΖ στον ΟΗΕ, σημαίνει ότι συμφωνεί με την ΑΟΖ που κατέθεσε η Τουρκία. Άρα η Ελλάδα επισήμως την αποδέχεται.

Εάν λοιπόν η Τουρκία, κάνει εξορύξεις ανατολικά της Κρήτης ή στο Καστελόριζο, τι ακριβώς θα κάνει η Ελλάδα; Τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο;».

Θα περιμένουμε ωστόσο, μια επίσημα απάντηση από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια. Γιατί δεν ανακηρύσσετε την δική μας ΑΟΖ;

Γιατί αφήνετε όλο το γήπεδο στον Ρ. Τ. Ερντογάν για να παίζει παιχνίδι μόνος του; Γιατί;

Κατά τον Δένδια, ο Ερντογάν είναι ιδιαιτέρως ευγενής…

Την Πέμπτη 21 Μαΐου 2020 διαβάζω στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδος “Ελεύθερος Τύπος”:

«Η τουρκική εφημερίδα Sabah σε σημερινό δημοσίευμα της κάνει αναφορά στις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στο Α΄ Πρόγραμμα στην ΕΡΑ, και αναφέρει πως ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας είπε θετικά σχόλια για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Sabah δεν αναφέρει τίποτα άλλο από τις δηλώσεις του υπουργού και εστιάζει σε όσα δήλωσε ο Νίκος Δένδιας για τον πρόεδρο της Τουρκίας.

Οι δηλώσεις του κυρίου Δένδια που κάνει αναφορά η Sabah είναι όσα δήλωσε στη ραδιοφωνική συνέντευξη στην οποία ανέφερες:

«Ειλικρινά σας λέω, θέλω να ελπίζω ότι κακώς απεδόθησαν αυτά τα οποία απεδόθησαν στον Πρόεδρο Ερντογάν. Υπήρξα αυτόπτης μάρτυς των δυο συναντήσεων του Προέδρου Ερντογάν με τον Πρωθυπουργό μας τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Νομίζω ότι σ’ επίπεδο προσωπικής εγκαρδιότητας πήγαν πολύ καλά οι συναντήσεις. Και γενικά, ο Πρόεδρος Ερντογάν είναι ανοιχτόκαρδος ξέρετε, και είναι, στο επίπεδο της προσωπικής επικοινωνίας, ιδιαιτέρως ευγενής».

Τι άλλο να προσθέσω εγώ προσωπικά; Παρά μόνο πως, όσο συνεχίζει να είναι Υπουργός Εξωτερικών ο Νίκος Δένδιας, τότε η Ελλάδα θα θρηνήσει σύντομα γεγονότα του τύπου της “Συμφωνίας των Πρεσπών”..

 

freepen

Back to top button