breaking newsκοινωνία

Σε απόγνωση το οικονομικό επιτελείο: Ανοίγουν δυο εβδομάδες νωρίτερα τα εμπορικά κέντρα – Στον «πάτο» τα έσοδα

 

«Άρον άρον» ανοίγει η κυβέρνηση τα εμπορικά κέντρα και αυτό δύο εβδομάδες πριν από ότι προγραμματιζόταν αρχικά, σε μια  ακόμη ένδειξη ότι η κατάρρευση της εμπορικής κίνησης έχει προκαλέσει πανικό στο οικονομικό επιτελείο.

 

Έτσι τα εμπορικά κέντρα επαναλειτουργούν από την ερχόμενη Δευτέρα και δύο εβδομάδες νωρίτερα του αρχικού σχεδιασμού,  έπειτα απ’ το…  πράσινο φως που άναψε η Ειδική Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων του ΕΟΔΥ στο ειδικό σχέδιο λειτουργίας που παρουσίασε το υπουργείο Ανάπτυξης.

Μαζί με τα εμπορικά κέντρα την ερχόμενη Δευτέρα θα επαναλειτουργήσουν επίσης, σύμφωνα με τη σημερινή απόφαση, τα ζωολογικά πάρκα, οι βοτανικοί κήποι, τα ινστιτούτα αισθητικής και διαιτολογίας, οι υπηρεσίες εκπαίδευσης σκύλων.

Πιο συγκεκριμένα και με όσα δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, τη Δευτέρα ανοίγουν μια σειρά από επιχειρήσεις, όπως mall, ζωολογική κήποι και κέντρα αδυνατίσματος. 

«Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων έκρινε ότι η επιδημιολογική πορεία του κορωνοϊού επιτρέπει να ανοίξουν νωρίτερα τα εν λόγω πολυκαταστήματα. Η επιστροφή στην κανονικότητα γίνεται με μεγαλύτερη ταχύτητα, γιατί τηρήσαμε τα μέτρα με πειθαρχία και ο ιός γίνεται πιο αδύναμος επειδή όλοι τηρούμε τους κανόνες» πρόσθεσε ο υπουργός.

Μάλιστα, για τα Mall, ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε πως ανοίγουν δύο εβδομάδες νωρίτερα, καθώς ο αρχικός προγραμματισμός ήταν να επαναλειτουργήσουν την 1η Ιουνίου.

«Εμείς ως υπ. Ανάπτυξης θα θέλαμε να ανοίξουν όλα αύριο. Απλώς είμαστε κάθε μέρα σε συνεννόηση με τους ειδικούς και έχουμε πει ότι δεν θα κάνουμε τίποτα αν προηγουμένως δεν το συμφωνήσουμε μαζί τους», υποστήριξε στη συνέχεια ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε πως το άνοιγμα των παραλιών που θα ξεκινήσει αύριο ήταν και αίτημα του υπουργείου.

Τέλος, ο υπουργός εκτιμά πως η ζημιά στην οικονομία είναι αναστρέψιμη, ενώ τόνισε πως: «όσο γρηγορότερα διαφημίσουμε στον υπόλοιπο κόσμο ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για την τουριστική περίοδο, τόσο μικρότερο θα είναι το αποτύπωμα στην οικονομία μας. Πάμε καλά. Αν τηρήσουμε τους κανόνες θα πάμε ακόμα καλύτερα».

Ηπειρωτικές μετακινήσεις

Υπενθυμίζεται πως από τη Δευτέρα 18 Μαΐου, θα επιτρέπεται εκ νέου η μετακίνηση σε προορισμούς εκτός της περιφερειακής ενότητας του μόνιμου τόπου κατοικίας.

Επομένως, οι πολίτες και οι κάτοικοι των μεγάλων πόλεων θα μπορούν και πάλι να ταξιδέψουν στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Όσον αφορά τα νησιά, οι μετακινήσεις θα ξεκινήσουν –εκτός απροόπτου– από τις 25 Μαΐου.

Εξαίρεση, αποτελούν η Κρήτη και η Εύβοια, η «απελευθέρωση» των οποίων ξεκινάει από την προσεχή Δευτέρα, 18 Μαΐου.

Τι «ανοίγει» τη Δευτέρα

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από την απελευθέρωση των μετακινήσεων σε ηπειρωτική Ελλάδα, Κρήτη και Εύβοια, από τη Δευτέρα επαναλειτουργούν:

  • Τα σχολεία για τους μαθητές της Α΄ και Β΄ Λυκείου καθώς και του Γυμνασίου

  • Τα ζωολογικά πάρκα

  • Οι βοτανικοί κήποι

  • Οι αρχαιολογικοί χώροι

  • Οι πρόβες και τα κινηματογραφικά γυρίσματα πάντα με αυστηρούς κανόνες προστασίας

Pronews
Back to top button