breaking newsκοινωνία

Στα σκουπίδια κατέληξαν τα τρόφιμα της καραντίνας

 

Της Αλεξάνδρας Γκίτση

 

Στον κάλαθο των αχρήστων συνεχίζουν να καταλήγουν σημαντικές ποσότητες τροφίμων που αγοράζουν οι Έλληνες.

Ακόμη και εν μέσω της καραντίνας, όπου θεωρητικά υπήρχε η δυνατότητα ελέγχου των αγορών, η σπατάλη τροφίμων δεν περιορίσθηκε, αντιθέτως η υπεραποθεματοποίηση προϊόντων οδήγησε αρκετά εξ αυτών στην… απόσυρση.

Ποια προϊόντα όμως καταλήγουν πιο συχνά στα σκουπίδια; Από τις απαντήσεις που έδωσαν οι συμμετέχοντες στην έρευνα (μπορούσαν να επιλέξουν τρεις απαντήσεις), προκύπτει πως τα γαλακτοκομικά σε ποσοστό 38,7%, τα φρούτα-λαχανικά σε ποσοστό 28%, τα αλλαντικά σε ποσοστό 26%, το ψωμί/είδη φούρνου (15,1%), το κρέας /ψάρι (6,9%) που είναι ευπαθή προϊόντα οδηγούνται πιο συχνά στον κάλαθο των αχρήστων. Αλλά δεν είναι μόνο αυτά στα σκουπίδια εν μέσω καραντίνας πετάχτηκαν αναψυκτικά (6,1%), ακόμη και όσπρια (4,7%), ζυμαρικά και ρύζι (3,8%), δηλαδή προϊόντα με μακρά διάρκειας ζωής.  

Ποια όμως ήταν η συμπεριφορά των καταναλωτών στην Ελλάδα εν μέσω της πανδημίας στο σούπερ μάρκετ; Από την αρχή της κρίσης, δηλαδή από τις 24 Φεβρουαρίου έως και τις 17 Μαΐου σε διάστημα 12 εβδομάδων οι πωλήσεις 340 προϊοντικών κατηγοριών σταθερού κωδικού των σούπερ μάρκετ εκτινάχθηκαν στα 1,683 δισ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 22,7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα ένα χρόνο πριν.

Όπως προκύπτει από τις μετρήσεις της IRI, τις μεγαλύτερες πωλήσεις σε αξία παρουσίασαν τα αντισηπτικά τζελ όπου ο τζίρος σημείωσε άνοδο 492,1%. Ακολουθούν τα συμπληρώματα διατροφής με αύξηση 320,1%, τα υγρά μαντιλάκια με αύξηση 269,6% και το οινόπνευμα με αύξηση 232,4%.

Back to top button