breaking newsΔιεθνή

Τρίτος νεκρός στις ταραχές με την αστυνομία στις ΗΠΑ – «Δεν θα επιτρέψω την αναρχία» δηλώνει ο Τραμπ

 

Σε πολεμική σύρραξη εξελίσσονται οι διαδηλώσεις στις ΗΠΑ, με αστυνομικούς και εθνοφρουρά να έχουν πάρει θέση και να “μάχονται” μέσα στις πόλεις την ίδια στιγμή που ο αριθμός των νεκρών να αυξάνει καθώς πλέον τρεις είναι άνθρωποι να έχουν πεθάνει και οι δημοσιογράφοι πλέον να απειλούνται άμεσα από το κύμα βίας που σαρώνει πάνω από 30 πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο τελευταίος νεκρός καταγράφεται στην Ινδιανάπολις, ο οποίος έχασε τη ζωή του στις διαδηλώσεις του Σαββάτου 30/5 ενώ απαγόρευση κυκλοφορίας επιβλήθηκε το Σάββατο 30/5 σε τουλάχιστον 25 μεγάλες πόλεις, καθώς δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους για να εκφράσουν την οργή τους για την αστυνομική βία που οδήγησε στον θάνατο του 46χρονου Αφροαμερικανού.

Μάλιστα, ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια έχει κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Λος Άντζελες, ο δήμαρχος του οποίου ζήτησε την ανάπτυξη Εθνοφρουράς το Σάββατο 30/5.

Στην πρωτεύουσα Ουάσινγκτον εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κοντά στο υπουργείο Δικαιοσύνης ενώ στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς τον Λευκό Οίκο όπου ήρθαν αντιμέτωποι με αστυνομικές δυνάμεις.

Αργότερα, κατά την επίσκεψή του στο το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι, στη Φλόριντα, ο Τραμπ επεσήμανε ότι: «Ο θάνατος του George Floyd στους δρόμους της Μινεάπολις είναι μεγάλη τραγωδία». Πρόσθεσε όμως ότι η μνήμη του Floyd «ατιμάζεται από τους ταραχοποιούς, τους πλιατσικολόγους και τους αναρχικούς» και απηύθυνε έκκληση να υπάρξει «συμφιλίωση, όχι μίσος», και να αποδοθεί «δικαιοσύνη”, αντί να επικρατεί «χάος» όπως αναφέραμε νωρίτερα.

Τα ξημερώματα του Σαββάτου ο Αμερικανός πρόεδρος επαίνεσε την Εθνοφρουρα για την παρέμβασή της παρατηρώντας ότι αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει δύο ημέρες νωρίτερα.

 

 

 

 

 

Πριν από μερικές μέρες, αστυνομικοί είχαν συλλάβει και μάλιστα on air τον δημοσιογράφο του CNN που μετέδιδε τις άγριες διαδηλώσεις στη χώρα. Αυτή τη φορά, τα πράγματα αγρίεψαν ακόμη περισσότερο. Οι δημοσιογράφοι δεν συνελήφθησαν αλλά δέχτηκαν πυροβολισμούς με πλαστικές σφαίρες, όπως, φυσικά, και πολλοί από τους διαδηλωτές που συμμετείχαν στη διαμαρτυρία για το φόνο του Φλόιντ.

Δύο μέλη του τηλεοπτικού συνεργείου του Reuters τραυματίστηκαν από σφαίρες καλυμμένες από καουτσούκ στη Μινεάπολη, την ώρα που κάλυπταν τις ταραχές. Το περιστατικό σημειώθηκε χθες (30.05.2020) λίγο μετά τις 20:00 (τοπική ώρα) όταν τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας στη Μινεάπολη. Η αστυνομία προσπάθησε, με εκτεταμένη χρήση πλαστικών σφαιρών και δακρυγόνων, να διαλύσει ένα πλήθος περίπου 500 ανθρώπων στο νοτιοδυτικό τμήμα της πόλης.

 

Pronews
Back to top button