breaking newsΚύπρος

Τατάρ: «H λύση των δύο κρατών στην Κύπρο είναι ωφέλιμη και για την Παλαιστίνη»

Σε νέο άρθρο γνώμης, που δημοσιεύτηκε στον αγγλικό Τύπο, ο Ερσίν Τατάρ εκφράζει την άποψη ότι η λύση των δυο κρατών θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για την επίλυση του παλαιστινιακού προβλήματος.

Στο άρθρο του στη βρετανική Daily Express, ο Ερσίν Τατάρ επιχειρηματολογεί υπέρ της λύσης δύο κρατών, κάνοντας παραλληλισμούς μεταξύ της μακροχρόνιας σύγκρουσης στην Κύπρο και της τρέχουσας κατάστασης στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Παρά τη διεθνή αντίσταση στην αναγνώριση μιας τέτοιας ρύθμισης στην Κύπρο, ο κ. Τατάρ επιμένει ότι το μοντέλο αυτό θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πρότυπο για άλλες δύσκολες διαμάχες, συμπεριλαμβανομένης της διαμάχης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, το επιχείρημα του κ. Τατάρ στηρίζεται στην ιδέα ότι σε περιπτώσεις όπου ένα ενιαίο κράτος αποτυγχάνει να επιλύσει τις διαφορές η ανάδυση δύο ξεχωριστών κρατών γίνεται φυσική και αναγκαία κατάληξη. Αυτή η ρύθμιση, υποστηρίζει, όχι μόνο επιτρέπει τη ειρηνική συνύπαρξη των λαών, αλλά και προάγει βιώσιμες σχέσεις γειτονίας, αναφέροντας το παράδειγμα της Τσεχίας και της Σλοβακίας.

Αναλογιζόμενος τις παιδικές του εμπειρίες κατά τη διάρκεια της κυπριακής σύγκρουσης, ο κ. Τατάρ προχωρά σε συγκρίσεις με τη συνεχιζόμενη βία στη Γάζα.

Παράλληλα, ερμηνεύοντας το ιστορικό υπόβαθρο του κυπριακού προβλήματος από τη δική του οπτική, ο κ. Τατάρ ασκεί κριτική στη διεθνή κοινότητα για «την επίμονη άρνησή της να αναγνωρίσει την πραγματικότητα επί τόπου» όπως ο ίδιος ισχυρίζεται.

Στις καταληκτικές του παρατηρήσεις, ο κ. Τατάρ ανέφερε ότι το όραμά του περιλαμβάνει την πρόληψη της βίας, τον σεβασμό των δικαιωμάτων αυτοδιάθεσης και των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο και την προώθηση μιας σχέσης συνεργασίας βασισμένης στην αμοιβαία εξάρτηση και την καλή γειτονία.

PrimeNews.

Back to top button