breaking newsΚύπρος

Κύπρος- Αλλοδαποί σφάζονται για τα λεφτά της μετανάστευσης

 

 

Η διακίνηση ανθρώπων με €4.000 – €7.000 ανά κεφαλή από βαποράκια ατζέντηδων, η προσπάθεια επίδειξης ισχύος ανάμεσα σε ομάδες Ινδών και η προσέλκυση πελατών ανάμεσα στους περίπου 15.000 ομοεθνείς τους, εκτιμάται ότι κρύβεται πίσω από σοβαρά επεισόδια στη Λευκωσία και η ανομία θα διογκώνεται, όσο το κράτος δεν εγκύπτει στα προβλήματα όχι μόνο των Ινδών, αλλά και άλλων μεταναστών που βρίσκονται στην Κύπρο.

 

Στα πιο πάνω πρέπει να προστεθούν τα συμφέροντα ντόπιων μεσαζόντων και δικηγόρων οι οποίοι διαχειρίζονται χιλιάδες αιτήσεις αλλοδαπών χωρίς αποδείξεις, κάτι το οποίο ίσως παραπέμπει και σε φοροδιαφυγή.

Στη μέση όλων αυτών οι καταστηματάρχες της Λευκωσίας, οι οποίοι φέρονται αποφασισμένοι να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να βάλουν τάξη εκεί που δεν μπορεί να βάλει η Αστυνομία, όπως μας ελέχθη. Όπως ανέφερε στον «Φ» εκπρόσωπος των καταστηματαρχών, την ευθύνη επιβολής της τάξης θα αναλάβουν οι ίδιοι, αφού δεν θεωρούν σωστό να ανατεθεί ο ρόλος σε ακραία στοιχεία τα οποία προθυμοποιήθηκαν να… καθαρίσουν εκ μέρους τους.

Την κατάσταση επιδεινώνει το γεγονός ότι πολλά σπίτια ή και τρώγλες γέμισαν από αλλοδαπούς οι οποίοι ζουν στοιβαγμένοι (σε κάποιες περιπτώσεις κατά δεκάδες) σε σπίτια ή διαμερίσματα κυρίως της παλιάς Λευκωσίας, καταβάλλοντας ενοίκιο μεταξύ €100-€150 έκαστος, τα οποία βεβαίως φαίνεται ότι δεν δηλώνονται πουθενά από τους ιδιοκτήτες τους.

Στο παιγνίδι και εργοδότες, οι οποίοι πληρώνουν το ελάχιστο που μπορούν σε ανθρώπους οι οποίοι εργάζονται ώρες ατελείωτες και υπό αντίξοες συνθήκες, μη έχοντας άλλη επιλογή, αφού πολλοί από αυτούς υποθήκευσαν τη ζωή τους και τις ζωές της οικογένειας τους προκειμένου να έρθουν στην Κύπρο να σπουδάσουν ή για να εργαστούν ή ακόμη για να εξασφαλίσουν την προώθηση τους σε άλλες χώρες της ΕΕ. Η καταφυγή τους «στη γη της επαγγελίας», ελπίζουν ότι θα επιτευχθεί μέσω της εγγραφής τους κυρίως σε κολέγια ή της προσωρινής εργοδότησης τους, σίγουρα όχι υπό τις συνθήκες που συναντούν στην Κύπρο, αφού φαίνεται πως άλλα τους υπόσχονται και άλλα αντιμετωπίζουν.

Η «δραπέτευση» από την Κύπρο μπορεί να επιτευχθεί, όχι μόνο μέσω της προώθησης τους σε πανεπιστήμια του εξωτερικού (όπως τους υπόσχονται) αλλά και μέσω εικονικών γάμων με Ευρωπαίες, κάτι το οποίο θεωρούν ότι θα αποτελέσει διαβατήριο για τη συνέχιση της πορείας τους προς ένα καλύτερο αύριο.

Ειδικά για τα βαποράκια ατζέντηδων ή για όσους θεωρούν ότι μπορούν να παίξουν οι ίδιοι αυτό τον ρόλο προσπαθώντας να προσεγγίζουν λειτουργούς του δημοσίου, η αυξημένη πελατεία παίζει τον δικό της ρόλο γι’ αυτό και κάποιοι υποστηρίζουν πως για να «πιαστεί» (να εδραιωθεί) κάποιος, πρέπει να δείξει πυγμή στους συμπατριώτες τους. Μάλιστα, σε ερώτηση μας κατά πόσο κινδυνεύουν και Κύπριοι από τις αντιπαραθέσεις μεταξύ των αλλοδαπών, η απάντηση ήταν πως οι Κύπριοι δεν αποτελούν στόχο, επειδή αφενός δεν αναμειγνύονται στις διαφορές μεταξύ των αλλοδαπών και αφετέρου δεν μπορούν να θεωρηθούν πελάτες στους οποίους να προσφερθούν υπηρεσίες.

Αξίζει να σημειωθεί πως, όπως ανέφερε ο δημοτικός σύμβουλος Λευκωσίας, Χρύσανθος Φάκας, κάποιοι αλλοδαποί κλείνουν κυριολεκτικά «ραντεβού θανάτου», τα οποία μάλιστα αναρτούν και στο διαδίκτυο.

Υπογραφές για… καθαρή πόλη

Τι λένε όμως οι εμπλεκόμενοι; Ο γραμματέας του Συνδέσμου Πεζοδρόμων, Αντώνης Κουππαρής, ανέφερε στον «Φ» ότι πριν το τελευταίο φονικό, καταστηματάρχες συγκέντρωσαν περίπου 200 υπογραφές τις οποίες επισυνάπτουν σε επιστολή προς τον Δήμο Λευκωσίας, στην οποίαν αναφέρονται και τα εξής:

«Αλλοδαποί σέρνονται στους δρόμους μεθυσμένοι ή ζητιανεύουν, πόρνες σε διάφορα σημεία, δολοφονίες, εμπόριο ναρκωτικών, συμπλοκές με καβγάδες στους πεζόδρομους, διαρρήξεις, κλοπές από περαστικούς και πελάτες μας. Η πρότασή μας προς την Αστυνομία ήταν αρκετά συγκεκριμένη και την γνωρίζετε. Οι αυξημένες περιπολίες δεν επέφεραν αποτέλεσμα, ενώ οι αστυνομικοί που επισκέπτονταν τη γειτονιά μας έκαμναν τον περίπατόν τους».

Στην επιστολή προς τον δήμο επισυνάπτεται και απόσπασμα επιστολής προς τον αρχηγό Αστυνομίας (ημερομηνίας 31/5/2019) στην οποίαν αναφέρονταν και τα εξής:

«Δεν πρέπει να υπάρχει ίχνος ανοχής στο σωματεμπόρειο. Η περιοχή μας αποτελεί το κατ’ εξοχήν σημείο αγοραπωλησίας “υπηρεσιών συντροφιάς”». 

«Να μην επιτρέπεται η επιτόπια κατανάλωση αλκοολούχων ποτών στα σημεία πώλησης φερόμενα ως “κάβες”, γύρω από την περιοχή των πεζόδρομων. Παρατηρούνται σε διάφορα σημεία οι συνάξεις ατόμων, κυρίως από τρίτες χώρες, τα οποία άτομα καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλης και ενοχλούν περαστικούς, ενώ αρκετές φορές δεν περιορίστηκαν μόνο σε σφυρίγματα και αισχρολογίες. Υπήρξαν φορές που επιτέθηκαν σε περαστικούς, ειδικά σε γυναίκες. Οι πλείστες εκ των υπ’ αναφοράν περιπτώσεων τακτοποιήθηκαν με την παρέμβαση άλλων περαστικών, που λειτούργησαν τιμωρητικά, λόγω της αδυναμίας άμεσης παρέμβασης της Αστυνομίας. Βεβαιότατα δεν επιθυμούμε εμείς οι ίδιοι, ή άλλοι επισκέπτες της περιοχής μας να λειτουργούν αποτρεπτικά ή τιμωρητικά· διότι αυτό είναι επικίνδυνο και απρεπές».

Περιπολεί η Αστυνομία

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, ανέφερε πως η Αστυνομία συνέχισε τις περιπολίες ακόμη και την περίοδο της πανδημίας και θα συνεχίσει να περιπολεί, μάλιστα επεκτείνοντας το ωράριο και τις απογευματινές ώρες. Παρατήρησε δε πως πέραν της Λευκωσίας, κρούσματα παρανομίας και συμπλοκών παρουσιάζονται επίσης στη Χλώρακα, Γεροσκήπου, Κισσόνεργα και αλλού. Ο κ. Ανδρέου εξέφρασε επίσης την ετοιμότητα της Αστυνομίας να συνεργαστεί με οργανωμένα σύνολα αλλά και με τους πολίτες, ώστε να επιβληθεί τάξη και ασφάλεια. 
 

ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΕΝΕΚΡΙΝΑΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

Ο δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό ανέφερε πως ο δήμος προχώρησε σε έρευνα και γνωρίζει μεγάλο αριθμό υποστατικών όπου διαμένουν μετανάστες ή αυξημένος αριθμός ατόμων και ενημέρωσε όλα τα αρμόδια τμήματα. Όπως είπε, ελήφθησαν μέτρα τα οποία ωστόσο αποδείχτηκαν μη αποτελεσματικά, αφού ιδιοκτήτες τέτοιων υποστατικών συμμορφώνονται μόνο προσωρινά στις συστάσεις.

Ανέφερε επίσης, πως ο δήμος εδώ και καιρό ζητούσε έγκριση (η οποία δεν εδόθη) έξι ατόμων για το υγειονομείο, καθώς και κοινωνικούς λειτουργούς για να επισκέπτονται τα υποστατικά με παράλληλη αύξηση του αριθμού των αστυνομικών της γειτονιάς για κοινούς ελέγχους.

«Είχαμε γραπτές εισηγήσεις για τροποποίηση νόμου ώστε οι ιδιοκτήτες που νοικιάζουν σε παράνομους μετανάστες, να έχουν επιπτώσεις όπως συμβαίνει και με όσους εργοδοτούν παράνομα αλλοδαπούς, αλλά δεν καρποφόρησαν», όπως είπε.

Ερευνούν τον λειτουργό της Υπάτης Αρμοστείας που έκανε τις καταγγελίες

Στον άνθρωπο που κατήγγειλε την παρενόχληση ανηλίκων στο κέντρο Πουρνάρα φαίνεται να επικεντρώνονται οι έρευνες, αντί σε αυτούς που τους παρενόχλησαν και στους λειτουργούς που είχαν την ευθύνη να γνωρίσουν τι συμβαίνει στο κέντρο.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, ανέφερε πως «πρόκειται για ένα ανθρωπιστικό ζήτημα και δεν νοείται να γίνονται αυτές οι καταγγελίες», αλλά ταυτόχρονα αναφέρθηκε στον λειτουργό της Υπάτης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες, υποδεικνύοντας πως γνώριζε εδώ και τουλάχιστον τέσσερις ημέρες για το θέμα. «Όσοι προβαίνουν σε δημόσιες καταγγελίες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι ποινικό αδίκημα να γνωρίζεις για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και να μην προβαίνεις άμεσα σε καταγγελία», ανέφερε ο κ. Νουρής. Οι δηλώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε στο κέντρο από κοινού με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού.

  Βάσος Βασιλείου   
philenews

Related Articles

Back to top button