breaking newsΚύπρος

Κύπρος – Σοκ και φόβος για τις παρενέργειες του πολέμου

Τα πρώτα 24ωρα μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και την σφαγή εκατοντάδων αμάχων, στην Κύπρο τα πράγματα έδειχναν να κινούνται σε κανονικούς ρυθμούς, χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερο ίχνος ανησυχίας. Στο Προεδρικό ήταν χαρούμενοι με την συμφωνία για την Πύλα, το πρόγραμμα του Προέδρου ήταν, ως συνήθως γεμάτο με ομιλίες, εγκαίνια, παιχνίδια με μαθητές.

Μετά από μια αρχικά, νωχελική προσέγγισης των γεγονότων, στη Λευκωσία αντιλαμβάνονται ότι οι παρενέργειες από τις εξελίξεις στην περιοχή θα την επηρεάσουν. Και αναλόγως της έκτασης των συγκρούσεων αντίστοιχο θα είναι και το βάρος που θα επωμιστεί η ίδια, είτε βραχυπρόθεσμα είτε μακροπρόθεσμα.

Την Πέμπτη το πρωί, αποφασίστηκε μια πιο διευρυμένη συνεδρία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στην παρουσία και όλων των εμπλεκομένων υπουργών και αξιωματούχων. Σύμφωνα με προηγούμενη δήλωση του Προέδρου Χριστοδουλίδη, το ΣΕΑ παρακολουθούσε και αξιολογούσε τις εξελίξεις σε τεχνοκρατικό επίπεδο. Στην συνεδρία του ΣΕΑ το μεσημέρι της Πέμπτης τέθηκαν πέραν της γενικής αποτίμησης της κατάστασης, τέθηκαν επί τάπητος τα δεδομένα ως έχουν σήμερα και οι πιθανές επιπτώσεις από τη γενίκευση του πολέμου: 

 Αυτή τη στιγμή η κατάσταση όσον αφορά αφίξεις, αναχωρήσεις, παραμονή φιλοξενία είναι πάνω-κάτω ελεγχόμενη. Κυρίως η Κύπρος χρησιμοποιείται ως ενδιάμεσος σταθμός για όσους θέλουν να φύγουν από την εμπόλεμη ζώνη και να μεταβούν σε μια τρίτη χώρα. Ο κύριος όγκος αυτών που ταξιδεύουν από το Ισραήλ προς την Κύπρο είναι πολίτες τρίτων χωρών που επαναπατρίζονται, ή άτομα με διπλή υπηκοότητα που επίσης θέλουν να φύγουν από την περιοχή του πολέμου. Η κατάσταση μέχρι τώρα είναι διαχειρίσιμη με και κυρίως επικεντρώνεται στο χώρο των αεροδρομίων. Ελάχιστοι είναι οι πολίτες του Ισραήλ ή τρίτων χωρών που αναζητούν καταφύγιο στην Κύπρο.

Η κατάσταση (σύμφωνα με την εικόνα που είχε ενώπιόν του το ΣΕΑ την Πέμπτη) και ως εκ τούτου αναμένονται περισσότερες αφίξεις. Η Κύπρος θα πρέπει να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη – σε επίπεδο υπηρεσιών και οργάνωσης – προκειμένου να αντιμετωπίζει τα δεδομένα όπως θα διαμορφώνονται. Η εκκένωση του Σουδάν αποτελεί ένα καλό παράδειγμα ως προς το τι μπορεί να προκύψει στη συνέχεια και τι μπορεί να χρειαστεί να κάνει από πλευράς της η Κύπρος. Στην περίπτωση του Σουδάν η Κύπρος συνέβαλε για την εκκένωση 2611 πολιτών

Τα πράγματα θα είναι πολύ πιο διαχειρίσιμα εάν ο πόλεμος περιοριστεί στην περιοχή της Γάζας. Δεν είναι σίγουρο πόσοι από τους Παλαιστίνιους που θα προσφυγοποιηθούν θα κινηθούν προς την Κύπρο. Δεν αποκλείεται ο αριθμός των ατόμων που φτάνουν στην Κύπρο να αυξηθεί ένεκα προσφυγοποίησης.

Ο κίνδυνος ο πόλεμος να επεκταθεί και βορείως του Ισραήλ, προς τον Λίβανο, είναι ορατός και δεν μπορεί να αποκλειστεί. Σε μια τέτοια περίπτωση τα πράγματα για τις κυπριακές αρχές καθίστανται ιδιαίτερα δύσκολα καθώς θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν ένα μεγάλο κύμα προσφύγων. Για τον Λίβανο η Κύπρος αποτελούσε διαχρονικά την πύλη σωτηρίας για χιλιάδες άτομα. Ένα νέο κύμα προσφύγων, αυτή τη φορά από το Λίβανο, θα έρθει να προστεθεί στο ήδη υφιστάμενο πρόβλημα. Σε μια τέτοια περίπτωση οι κυπριακές αρχές δεν θα έχουν να κάνουν με άτομα που διακινούνται μέσω Κύπρου, αλλά θα χρειαστεί να δημιουργηθούν δομές φιλοξενίας για χιλιάδες άτομα που θα φτάσουν στο νησί μαζικά.

Καθώς οι αριθμοί θα διαφοροποιούνται θα πρέπει να διαμορφώνονται αναλόγως και τα ζητήματα ασφαλείας που έχει να αντιμετωπίσει η Κύπρος. Η κατάσταση σήμερα, όσον αφορά το θέμα ασφάλεια, θεωρείται βατή.

Το γεγονός ότι έρχονται από το Ισραήλ, κυρίως, περιορίζει στο μάξιμουμ την άφιξη επικίνδυνων ατόμων. Αυτό ωστόσο δεν θα ισχύει σε περίπτωση αφίξεων προσφύγων που προέρχονται από τη Λωρίδα της Γάζας και πολύ δε περισσότερο από τον Λίβανο. Οι μαζικές αφίξεις ατόμων καθιστούν και τον έλεγχό τους πολύ πιο δύσκολο και είναι σύνηθες φαινόμενο άτομα που εμπλέκονται σε θέματα τρομοκρατίας να μετακινούνται κρυμμένα σε ομάδες προσφύγων, γνωρίζοντας ότι οι τοπικές αρχές δυσκολεύονται στην εξακρίβωση στοιχείων.

Το κεφάλαιο ασφάλεια είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για τις κυπριακές αρχές και έρχεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη φάση. Η κυπριακή   Αστυνομία καλείται να αντιμετωπίσει μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση μέσα σε συνθήκες αμφισβήτησης της ηγεσίας της από την προϊσταμένη αρχή, στην προκειμένη περίπτωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα με τη συμμετοχή του Προέδρου Χριστοδουλίδη, της υπουργού Δημοσίας Τάξεως και του Αρχηγού της Αστυνομίας περισσότερο είχε να κάνει με προσπάθεια των εμπλεκομένων να απομακρύνουν το θέμα από τη σφαίρα της δημόσιας συζήτησης, παρά το οριστικό κλείσιμο του όλου ζητήματος.

Υπό τη σκιά της αμφισβήτησης η ηγεσία της Αστυνομίας είναι αναγκασμένη να διαχειριστεί ζητήματα υψίστης εθνικής ασφάλειας και χωρίς ενδεχομένως να έχει στήριξη και ανταλλαγή σημαντικών πληροφοριών από χώρες της περιοχής. Γιατί η συνεργασία των κυπριακών αρχών ασφαλείας με αντίστοιχες γειτονικών χωρών αποδείχθηκε σε δύο-τρεις περιπτώσεις αποτελεσματική και συνέβαλε στην αποτροπή τρομοκρατικών κτυπημάτων.

Πέραν αυτών, όπως φάνηκε από την αντίδραση των κυπριακών αρχών, όταν βγήκαν στους δρόμους Παλαιστίνιοι και πανηγύριζαν για τις σφαγές της Χαμάς, έδειξε πως δεν υπάρχει καχυποψία. Προσπάθησαν να δικαιολογήσουν την ανοχή λέγοντας προς επρόκειτο κυρίως για γυναίκες και παιδιά. Σημειώνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, έχει αποφασιστεί η απαγόρευση των διαδηλώσεων με πρόσχημα της στήριξη των Παλαιστινίων.

Στον τομέα της οικονομίας, μετά την τυμβωρυχική προσέγγιση του υπουργού Ενέργειας, Γ. Παπαναστασίου, ο οποίος μιλούσε για το παράθυρο ευκαιρίας που υπάρχει για την Κύπρο λόγω του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, άρχισαν να προσεγγίζονται τα πράγματα με περισσότερη σωφροσύνη. Οι οικονομικές επιπτώσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Κύπρος σε βάθος χρόνου είναι ένα σοβαρό ζήτημα, και μπορεί να αποτελέσει ένα πισωγύρισμα με πολλαπλές παρενέργειες. Εκ των πραγμάτων η κυπριακή οικονομία θα επηρεαστεί, γεγονός που αναγκάζει την κυβέρνηση να κουμπωθεί και να είναι πιο προσεκτική στις κινήσεις της αποφεύγοντας τα μεγάλα ανοίγματα.

Η αδυναμία της Κύπρου να κινηθεί, τον τομέα της οικονομίας, πέραν από τον τουρισμό αναπόφευκτα θα επηρεάσει σοβαρά την όλη κατάσταση. Κάτι που γίνεται αποδεκτό από τους αρμόδιους φορείς του τουρισμού. Και όσο η κατάσταση χειροτερεύει τόσο τα πράγματα θα είναι δύσκολα.

Ο αρμόδιος για την ενέργεια υπουργός εκτιμά πως λόγω του πολέμου «το Ισραήλ θα επιλέξει να επισπεύσει τις διαβουλεύσεις με την Κύπρο», προκειμένου να συνεχίσει να εξάγει φυσικό αέριο. Φαίνεται πως για το Ισραήλ αυτή τη στιγμή δεν αποτελεί προτεραιότητα το να προχωρήσει να κλείσει άρον-άρον συμφωνία με την Κύπρο. Γι’ αυτό και ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, εν μέσω πολέμου, το τελευταίο πράγμα που είχε στο μυαλό του, στις αρχές της εβδομάδας,  ήταν να βγει στο τηλέφωνο και να μιλήσει στον Κύπριο ομόλογό του.

Όλα τα κομμάτια του  παζλ ξανά στο έδαφος

Το modus operandi πάνω στο οποίο κινήθηκε η εξωτερική και περιφερειακή πολιτική της Λευκωσίας τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία έρχεται να ανατραπεί και όλα τα κομμάτια του παζλ να βρεθούν εκ νέου στο έδαφος.

Στη συνάντηση που είχε την περασμένη Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, πέραν από τη γενική εξέταση της όλης κατάστασης όπως διαμορφώνεται, το μήνυμα το μήνυμα που έλαβε από τους πρέσβεις των αραβικών χωρών ήταν αρκούντως ξεκάθαρο. Αυτό που αναμένουν είναι πως η κυπριακή κυβέρνηση θα δείξει την ίδια συμπάθεια και στήριξη και στη συνέχεια. Με άλλα λόγια να βγει και να καταδικάσει με τον ίδιο τόνο, όπως καταδίκασε την επίθεση της Χαμάς, και την επίθεση του Ισραήλ. Αίφνης η Λευκωσία βρίσκεται και πάλι ενώπιον ενός διλήμματος που προσπάθησε για χρόνια να διαγράψει προσεγγίζοντας εποικοδομητικά τις σχέσεις της τόσο με το Ισραήλ όσο και με τις αραβικές χώρες της περιοχές.

Για την κυπριακή κυβέρνηση η καταδίκη της βάρβαρης επίθεσης της Χαμάς ήταν το εύκολο κομμάτι, καθώς γνώριζε πως κανένας Άραβας συνομιλητής της δεν θα αντιδράσει σ’ αυτό. Τα πράγματα ωστόσο καθίστανται πιο δύσκολα όταν δέχεται προτροπές να προβεί σε ανάλογη ενέργεια και για επιθέσεις του Ισραήλ στην Λωρίδα της Γάζας που πρώτο στόχο έχουν να πλήξουν την τρομοκρατική οργάνωση.

philenews

Back to top button