breaking newsNEA TAΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝΔιεθνή

«Προοδευτικός οραματιστής»; Γιατί ο «παιδόφιλος τσογαδόρος» αντιμετωπίστηκε ως ”σεβαστός σεξουαλικός εμπειρογνώμονας” στη Γερμανία για ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ

Ο Χέλμουτ Κέντλερ, ένας άντρας υπεύθυνος για την αποστολή ευπαθών παιδιών στη φροντίδα των παιδεραστών για δεκαετίες, δεν θα είχε ξεφύγει για τόσο πολύ καιρό αν δεν θαυμάζονταν από εκείνους που είχαν την εξουσία, ανέφεραν ερευνητές και ακτιβιστές στο RT. 

 

Η Γερμανία εξακολουθεί να ξεχειλίζει από ένα τεράστιο σκάνδαλο κακοποίησης παιδιών, καθώς αποκαλύφθηκε ότι ένας άντρας που θεωρείται από καιρό ένας από τους «ιδρυτές της σύγχρονης σεξολογίας» στην πραγματικότητα ενήργησε ως «ραντεβού» για τους παιδεραστές στέλνοντας παραμελημένα παιδιά στη φροντίδα τους με το παθητικό μάτι των αρχών του Βερολίνου.

Τη στιγμή του θανάτου του, ο Γερμανός Tageszeitung τον ονόμαζε καθημερινά ως «αξιέπαινος μαχητής για μια επιτρεπτή σεξουαλική ηθική» σε μια νεκρολογία, ενώ διάφορες ομάδες υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακόμη και ορισμένες διαμαρτυρόμενες εκκλησιαστικές αρχές ανταγωνίζονταν η μία την άλλη ενώ επαινούν τα επιτεύγματα της ζωής του.

Ένα τόσο ισχυρό χτύπημα στη φήμη του ψυχολόγου δεν θα τον βλάψει ωστόσο, δεδομένου ότι ο άντρας πέθανε το 2008 στην σεβαστή ηλικία των 80 ετών. Μέχρι το τέλος, ο Κέντλερ θεωρήθηκε προοδευτικός στοχαστής και αξιοσέβαστο μέλος της επιστημονικής κοινότητας.

Φαίνεται ακόμη πιο περίεργο από τότε που ο ίδιος ο Κέντλερ παραδέχτηκε τη δεκαετία του 1990 ότι έστειλε τα παιδιά να ζήσουν με παιδόφιλους ως μέρος ενός «πειράματος». 

Η ακριβής κλίμακα του σχήματος του crackpot που κατέστρεψε πολλές ζωές τις προηγούμενες δεκαετίες δεν ήταν προφανώς γνωστή εκείνη την εποχή, ωστόσο, καθώς αποκάλυψε μόνο τις υποθέσεις που σίγουρα δεν έριχναν τον ίδιο και τους παιδόφιλους γνωστούς του στη φυλακή λόγω της περιόδου που έληξε.

Ο άντρας δεν έκανε ποτέ ένα μυστικό των απόψεών του σχετικά με το θέμα ούτε καθώς επανειλημμένα υποστήριξε στα έργα του ότι το κοινωνικό στίγμα είναι ουσιαστικά το μόνο τραυματικό μέρος μιας σεξουαλικής σχέσης μεταξύ ενός ενήλικα και ενός παιδιού.

Ωστόσο, αυτά τα συγκλονιστικά γεγονότα προφανώς απέτυχαν να προκαλέσουν οποιοδήποτε αναταραχή στη Γερμανία εκείνη την εποχή – και μερικά από τα θύματα του Κεντάρ συνεχίζουν να αγωνίζονται για δικαιοσύνη μέχρι σήμερα. Οι γερμανικές αρχές και οι επιστήμονες, εν τω μεταξύ, φαίνεται ότι δεν βιάζονται να απορρίψουν τον αμφιλεγόμενο σεξολόγο – καταδικάζοντας παράλληλα τα αδικήματά του.

Αυτό δεν θα ήταν δυνατό χωρίς συμμετοχή του κράτους

Το έργο του Κεντλερ, το οποίο ορισμένα γερμανικά μέσα ενημέρωσης περιγράφουν τώρα ως τίποτα λιγότερο από ένα ισχυρό «δίκτυο» παιδεραστών που μεταμφιέζεται, δεν θα μπορούσε να διαρκέσει τόσο πολύ χωρίς σιωπηρή υποστήριξη των αρχών, μια ομάδα ερευνητών που εξέδωσαν πρόσφατα μια έκθεση για το θέμα, πιστεύουν .

«Στη Γερμανία, η ανάδοχη φροντίδα είναι ευθύνη των γραφείων πρόνοιας των νέων και των κρατικών γραφείων πρόνοιας των νέων. Κατά συνέπεια, οι ανάδοχες κατοικίες που εξετάσαμε δεν ήταν δυνατές χωρίς τη συμμετοχή της Γερουσίας του Βερολίνου και των γραφείων κοινωνικής πρόνοιας των νέων », δήλωσε ο Δρ Meike Baader, η Dr. Carolin Oppermann καθώς και οι καθηγητές Julia Schroeder και Wolfgang Schroeder από το Πανεπιστήμιο του Hildesheim στο RT μια απάντηση μέσω email.

Το γεγονός ότι το έργο του αφέθηκε να συνεχιστεί για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να εξηγηθεί μόνο εάν «θυμάστε με ποιον ήταν ο Helmut Kentler και ποια ήταν η σημασία του», Angelika Oetken, θύμα σεξουαλικής κακοποίησης σε ένα οικογενειακό περιβάλλον και εθελοντής στο Ταμείο Σεξουαλικής Κακοποίησης, πιστεύει.

Ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Βερολίνου, γνωστός ως Γερουσία, δήλωσε, ωστόσο, ότι οι αρχές της πόλης δεν έχουν αναθέσει ποτέ ούτε μελέτη για τις δραστηριότητες του Κεντλερ – μέχρι πρόσφατα – τόσο υψηλό, προφανώς, ήταν το επίπεδο «εμπιστοσύνης» στον ψυχολόγο, ο οποίος συνέβη έχουν αρκετούς υποστηρικτές υψηλού επιπέδου, συμπεριλαμβανομένου του τότε γερουσιαστή σχολείου και εκπαίδευσης Carl-Heinz Evers, γερουσιαστής νεολαίας και αθλητισμού Kurt Neubauer, και γερουσιαστής εργατικών και κοινωνικών υποθέσεων Kurt Exner, και Willy Brandt, τότε δήμαρχος του Βερολίνου και μελλοντική Δυτική Γερμανία καγκελάριος και εικονίδιο της γερμανικής πολιτικής.

Κόστος «προοδευτικότητας»;

Ωστόσο, φαίνεται να υπάρχουν περισσότερα σε αυτήν την ιστορία παρά απλώς ένας υποστηρικτής διαφθοράς που έτυχε να βρει προστάτες μεταξύ των ανώτερων. Σε τελική ανάλυση, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι κανένας από αυτούς τους υπαλλήλους συμμετείχε με τον τρόπο του με οποιονδήποτε τρόπο.

Το πιο αινιγματικό γεγονός για τον Κέντλερ είναι ότι έχει εξεταστεί – και φαίνεται ότι εξακολουθεί να θεωρείται – μια εξουσία στον τομέα του παρά όλες τις ανησυχητικές αποκαλύψεις σχετικά με τις απόψεις του και τη φύση του έργου του. Σε τελική ανάλυση, ούτε η ομάδα του Πανεπιστημίου Hildesheim, ούτε οι αρχές του Βερολίνου επέκριναν ανοιχτά τον άνδρα στις απαντήσεις τους στο RT.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα κίνητρα και η προσωπικότητά του «δεν ήταν μέρος της μελέτης», ενώ ένας εκπρόσωπος της Γερουσίας του Βερολίνου περιορίστηκε στο να δηλώσει ότι τα πρότυπα για τις ανάδοχες οικογένειες έχουν αλλάξει σημαντικά από την εποχή του Κέντλερ και «όταν πρόκειται για την προστασία των παιδιών και των νέων, έχουμε να ρίξουμε μια προσεκτική ματιά και να αναπτύξουμε συνεχώς δομές και διαδικασίες. “

Ωστόσο, αυτά τα εμφανή ελαττώματα δεν φαινόταν να προκαλούν σύγχυση στη γερμανική επιστημονική κοινότητα και τους υπαλλήλους όλα αυτά τα χρόνια

 Ο Oetken  κατηγορεί τους συνηθισμένους ένοχους – τους Ναζί – που υποτίθεται ότι εξόντωσαν την πραγματική γερμανική επιστήμη και επέτρεψαν σε ανθρώπους όπως ο Κεντλερ να ανθίσουν στις στάχτες της – παρόλο που εργάστηκε μεταξύ της δεκαετίας του 1960 και του 1990, δεκαετίες μετά την πτώση του Τρίτου Ράιχ. 

Ωστόσο, τόσο οι ερευνητές στο Hildesheim όσο και η Angelika Oetken παραδέχονται ότι τα επιστημονικά έργα του Κέντλερ και η συλλογιστική πίσω από τις θεωρίες του φαίνεται να είναι λανθασμένα. «Βρίσκω, ότι οι δημοσιεύσεις του σχετικά με την κλινική αίσθηση της παιδοφιλίας, δηλαδή η στάση του απέναντι στη σεξουαλικότητα διαποτίστηκε με ψυχικές και συναισθηματικές στρεβλώσεις», δήλωσε ο ακτιβιστής, ενώ οι επιστήμονες παραδέχτηκαν ότι η έρευνά τους έδειξε ότι «χρησιμοποίησε επιστημονική συλλογιστική με ασαφή στοιχεία για να δικαιολογήσει» τις θέσεις του. “

Ωστόσο, θα μπορούσε να είναι ότι οι «ανορθόδοξες» ιδέες του ταιριάζουν απόλυτα στο χειραφετητικό ρεύμα της σεξουαλικής επανάστασης της δεκαετίας του 1960 που απαιτούσε τη διάσπαση από τις «αυταρχικές ηθικές αξίες» της παλιάς.

Η ιδέα μιας πραγματικά «ελεύθερης» κοινωνίας έχει οδηγήσει πολλούς να αποδεχτούν αυτό που ήταν προηγουμένως αδιανόητο – όλα στο όνομα της κοινωνικής προόδου. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο Κέντλερ κέρδισε τη θέση του ανάμεσα στους σεβαστούς «εμπειρογνώμονες της σεξολογίας» και έγινε δημοφιλής σχολιαστής στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση.

Μήπως οι Γερμανοί αξιωματούχοι συμφώνησαν σιωπηρά να κλείσουν τα μάτια τους σε ένα ταμπού, ώστε να μην σπάσουν το άλλο και να μην αντιμετωπίσουν έναν «προοδευτικό οραματιστή» από το φόβο να θεωρηθούν ως αντιδραστικοί;

Όπως το έθεσε ο Oetken, «ο Κέντλερ θεωρείται ένας από τους ιδρυτές της σύγχρονης σεξολογίας και χρησιμοποιήθηκε ακόμη και ως ειδικός στις διαφορές για σεξουαλική κακοποίηση».

«Όχι μόνο έχει η Γερουσία του Βερολίνου κάτι για να δουλέψει εδώ, αλλά όλοι οι άνθρωποι και τα θεσμικά όργανα, ορισμένα από τα οποία εξακολουθούν να αποκαλούν αυτόν τον άνθρωπο ως πρότυπο μέχρι σήμερα… πρέπει να το σκεφτούν.»

 

rt.com

 

Back to top button