breaking newsΔιεθνή

Διαδηλωτές κατά του ρατσισμού στο Ουισκόνσιν γκρεμίζουν το άγαλμα του … ήρωα κατά της δουλείας (VIDEOS)

Με βανδάλους να στοχεύουν σε «προβληματικά» αγάλματα στις ΗΠΑ, ένα πλήθος στο Μάντισον, ο Ουισκόνσιν ”εξαέρωσε” την οργή τους σε έναν απίθανο στόχο:

Ένα μνημείο για τον Χανς Κρίστιαν Χέγκ, έναν μετανάστη που πέθανε πολεμώντας ενάντια στη Συνομοσπονδία.

Γεννημένος στη Νορβηγία το 1829, ο Heg έφτασε στις ΗΠΑ 11 χρόνια αργότερα. Αργότερα προσχώρησε στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και έγινε γνωστός ως ακτιβιστής κατά της σκλαβιάς, καθώς και ο ηγέτης μιας αντι-σκλάβης. Παλεύοντας για την Ένωση κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, ο Heg τραυματίστηκε θανάσιμα στη μάχη της Chickamauga και είχε χτιστεί ένα άγαλμα προς τιμήν του το 1924.

Το ίδιο άγαλμα χτυπήθηκε με αλυσίδες και γκρεμίστηκε από τους ταραξίες την Τρίτη το βράδυ. Αφού κατέρρευσε στο έδαφος, η φιγούρα κυλήθηκε  σε μια κοντινή λίμνη και πετάχτηκε, καθώς το πλήθος πανηγυρίζε.

Το άγαλμα «Lady Forward» της πόλης ανατράπηκε και απορρίφθηκε. Προοριζόταν να συμβολίσει τις αρετές της «αφοσίωσης και της προόδου», το κομμάτι ήταν ένα αντίγραφο της δεκαετίας του 1990 ενός μνημείου που στέκεται από το 1895.

Η αναταραχή στο Μάντισον ξεκίνησε όταν η αστυνομία συνέλαβε έναν μαύρο που έφερε ένα ρόπαλο του μπέιζμπολ σε ένα εστιατόριο στην περιοχή νωρίτερα εκείνη την ημέρα.

Καθώς τα πλήθη διαμαρτυρήθηκαν για την απελευθέρωση του άνδρα, η βία δεν στόχευε μόνο σε άψυχα αντικείμενα: ο γερουσιαστής του Δημοκρατικού κράτους Tim Carpenter δέχθηκε επίθεση όταν προσπάθησε να τραβήξει μια φωτογραφία των διαδηλώσεων. Ο Carpenter είπε στο Milwaukee Journal-Sentinel ότι διατρήθηκε πολλές φορές και κλωτσήθηκε στο κεφάλι.

Οι ταραξίες έσπασαν επίσης βιτρίνες, πυροβόλησαν, βανδάλισαν αυτοκίνητα και, σε μια περίπτωση, χτύπησαν έναν περαστικό, φαινομενικά τυχαίο.

Τον μήνα των διαμαρτυριών και των ταραχών που ακολούθησαν το θάνατο στη Μινεάπολη του Τζορτζ Φλόιντ, μνημεία πολιτικών ιδιοκτητών σκλάβων και ήρωες πολέμου Συγκεντρωτικών έχουν γκρεμιστεί σε ολόκληρη τη χώρα.

Αν και ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε τους βανδάλους με αυστηρές ποινές φυλάκισης, η καταστροφή επικυρώθηκε από εξέχοντες αριστερούς ειδικούς και δημοσιογράφους.

Ωστόσο, στη βιασύνη τους, οι όχλοι επέλεξαν κάποια αινιγματικά μνημεία για απομάκρυνση, μεταξύ των οποίων ένα άγαλμα του Προέδρου Ulysses S. Grant στο Σαν Φρανσίσκο.

Παρά τον ρόλο του Γκραντ για τον τερματισμό της δουλείας και τη δίωξή του για τον Κου Κλουξ Κλαν, ο Γκραντ γκρεμίστηκε  την περασμένη εβδομάδα.

Ενός άλλου που ήταν υπέρ για την κατάργηση της θανατικής ποινής, Matthias Baldwin, το ομοίωμα του έχει παραμορφωθεί στη Φιλαδέλφεια, ενώ οι διαδηλωτές στη Βοστώνη  έκαναν βανδαλισμούς σε ένα μνημείο για Αφρο-Αμερικανούς στρατιώτες στον Εμφύλιο Πόλεμο. Ακόμα πιο συγκεχυμένα, ακτιβιστές στο Ώστιν του Τέξας, επιτέθηκαν σε ένα άγαλμα του μουσικού μπλουζ, Στίβι Ρέι Βουγκάν.

Back to top button