breaking newsΔιεθνή

«Εκτουρκισμός» της βορειοδυτικής Συρίας με έλεγχο νομίσματος και ηλεκτρικής ενέργειας

 

Την μετατροπή της βορειοδυτικής Συρίας σε «βιλαέτι» της προετοιμάζει η Τουρκία, μεθοδεύοντας την εξάρτηση της περιοχής από τουρκικό ηλεκτρικό ρεύμα και αντικαθιστώντας την συριακή λίρα με την τουρκική.

 

Όπως καταγγέλλει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR) οι Τούρκοι βρίσκονται ήδη στο τελικό στάδιο των συνομιλιών με την «Κυβέρνηση Σωτηρίας» των ισλαμιστών συμμάχων τους στην περιοχή για την ηλεκτροδότηση των εδαφών που έχουν υπό τον έλεγχό τους από την Τουρκία, κάτι που αναμένεται «σύντομα».

Στις περιοχές που ελέγχουν οι τουρκικές δυνάμεις κατοχής και οι «συνοδοιπόροι» τους τής οργάνωσης Ταχρίρ αλ-Σαμ –πρώην Ζαμπχάτ αλ-Νούσρα, γνωστό παρακλάδι της Αλ Κάϊντα– η Άγκυρα σχεδιάζει την σταδιακή χρήση του τουρκικού εθνικού νομίσματος. Πηγές του SOHR αναφέρουν ότι έχουν ήδη σταλεί μεγάλες ποσότητες τουρκικών χαρτονομισμάτων μικρής αξίας. Και αυτό δεν είναι τυχαίο.

Η σταδιακή αντικατάσταση της συριακής λίρας από την τουρκική έχει την σημειολογία της: απώλεια εθνικής κυριαρχίας για την κυβέρνηση της Δαμασκού. Σύμφωνα δε με ακτιβιστές του Συριακού Παρατηρητηρίου, η «Κυβέρνηση Σωτηρίας» που υποστηρίζει η Άγκυρα αγόρασε τουρκικές λίρες (στην τουρκική πλευρά) με δολάρια αλλά σε διαφορετική τιμή από τις επίσημες ισοτιμίες!

Όταν αρχίσει να κυκλοφορεί το τουρκικό νόμισμα στην βόρεια Συρία, θα είναι σαν η περιοχή που ελέγχει η Ταχρίρ αλ-Σαμ να έχει προσαρτηθεί από την Τουρκία. Άλλωστε εκεί υπάρχουν τουρκικά ιδρύματα, νοσοκομεία και ναυτιλιακές εταιρίες.

Είπαμε ότι οι μεθοδεύσεις της Άγκυρας αφορούν ξένη χώρα στην οποία η Τουρκία έχει εισβάλλει στρατιωτικά για την… ειρήνη;

Μόνο τους τέσσερεις τελευταίους μήνες έχουν σταλεί στην «ζώνη αποκλιμάκωσης» 11.000 Τούρκοι στρατιώτες και 7.320 οχήματα. Αν μη τι άλλο, η Άγκυρα έχει συνεπή στρατηγική: το 2018 γράφαμε στο site της «Π&Δ» ότι το Δημοτικό Συμβούλιο στο Άφριν μετονόμαζε οδούς και πλατείες σε διπλή γραφή –αραβικά και τουρκικά. Μήπως η απόπειρα προσάρτησης του βορείου τμήματος της Συρίας εκπλήσσει ορισμένους;

 

Αλέξανδρος Θεολόγου

www.ptisidiastima.gr

Back to top button