breaking newsΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η αυτοκαθαριζόμενη και επαναχρησιμοποιήσιμη μάσκα USB μπορεί να σκοτώσει τον ιό COVID-19 με HEAT, λένε οι ερευνητές

Ερευνητές στο Ισραήλ λένε ότι έχουν δημιουργήσει μια μάσκα προσώπου που σκοτώνει τον ιό Covid-19 με θερμότητα. Η μάσκα zapping-virus έχει μια θύρα USB που επιτρέπει σε μια πηγή τροφοδοσίας, όπως έναν φορτιστή τηλεφώνου να συνδεθεί σε αυτήν.

 

Μόλις ενεργοποιηθεί, χρειάζονται 30 λεπτά για να θερμανθεί η μάσκα σε θερμοκρασία που θα σκοτώσει τον ιό (70 βαθμούς Κελσίου ή 158 βαθμούς Φαρενάιτ), απολυμαίνοντας έτσι το εσωτερικό στρώμα ινών άνθρακα.

Ο καθηγητής Yair Ein-Eli, ο οποίος ηγήθηκε της ερευνητικής ομάδας στο Technion, το Ισραηλινό Ινστιτούτο Τεχνολογίας, στη Χάιφα, εξήγησε ότι ένα από τα κύρια προβλήματα με την τυπική μάσκα μίας χρήσης είναι ότι είναι περιβαλλοντικά επιβλαβές. 

«Πρέπει να το κάνεις επαναχρησιμοποιήσιμο και φιλικό, και αυτή είναι η λύση μας» , είπε για τις θερμές μάσκες.

Με μάσκες σε υψηλή ζήτηση παγκοσμίως κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι ερευνητές έχουν βρει νέους τρόπους για να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής της. Τον Μάιο, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας King Abdullah της Σαουδικής Αραβίας και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στις ΗΠΑ, δημιούργησαν μια υδρόφοβη μεμβράνη που καθιστά τη μάσκα N95 επαναχρησιμοποιήσιμη και πιο αποτελεσματική.

Οι ερευνητές υπέβαλαν δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τη μάσκα στα τέλη Μαρτίου στις ΗΠΑ και συνεχίζονται συζητήσεις σχετικά με τη διάθεσή της στην αγορά του ιδιωτικού τομέα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωτότυπο μοιάζει με τη μάσκα N95 χειρουργικής ποιότητας που χρησιμοποιείται σε νοσοκομεία σε όλο τον κόσμο, αλλά, όταν διατίθεται στο εμπόριο, θα πουλήσει για 1 $ περισσότερα από την τυπική έκδοση.

Χωρίς κανένα σημάδι μείωσης του ιού, και με ορισμένες χώρες να υποχρεώνουν τους πολίτες τους να φορούν μάσκες στο κοινό, οι κατασκευαστές έχουν κίνητρα να συνεχίσουν να αναζητούν ολοένα και πιο εφευρετικές και φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις στο πρόβλημα.

 

 

rt.com
Back to top button