breaking newsΕλλάδα

Η Τουρκία αποκτά 500 επιθετικά drones-καμικάζι με νοημοσύνη σμήνους

 

Του David Hambling

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε τη Δευτέρα ότι ο στρατός της Τουρκίας αναμένεται να παραλάβει 500 drones-καμικάζι που μπορούν να λειτουργήσουν τόσο αυτόνομα όσο και σε σμήνος. Τα τακτικά drones Kargu-2 -το όνομά τους προέρχεται από μια παλιά τουρκική λέξη που σημαίνει παρατηρητήριο- διαθέτουν υψηλό επίπεδο “νοημοσύνης”, ενώ ο επικείμενος “εφοδιασμός” τους με τη δυνατότητα να επιχειρούν σε σμήνος τα αναβαθμίζει σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο.

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Kargu-2, που κατασκευάζεται από την τουρκική εταιρεία αμυντικών συστημάτων STM, είναι ένα πολύπτερο βάρους περίπου 7 κιλών, με τελική ταχύτητα περίπου 145 χιλιομέτρων την ώρα και με αυτονομία πτήσης μισής ώρας.

Σε τυπική λειτουργία ελέγχεται απευθείας από τον χειριστή, ο οποίος μπορεί να βρίσκεται έως 9,5 χλμ. μακριά, ενώ όταν εντοπίσει τον στόχο, τον “κλειδώνει” και “βουτά” για να τον καταστρέψει με στα εκρηκτικά που φέρει. Η ιδέα είναι παρόμοια με αυτήν των περιπλανώμενων (loitering) πυρομαχικών Switchblade (σ.σ. μη επανδρωμένο εκτοξευόμενο από σωλήνα αεροσκάφος που περιπολεί μια περιοχή, εντοπίζει στόχους και τους καταστρέφει) που χρησιμοποιούν οι Ειδικές Δυνάμεις των ΗΠΑ, αν και το Kargu-2 είναι εξοπλισμένο με μεγαλύτερη εκρηκτική κεφαλή. 



Η εκρηκτική κεφαλή βάρους περίπου 1,4 κιλών που δύναται να φέρει το Kargu-2 είναι τριών τύπων: εκρηκτική κεφαλή/διασποράς κατά προσωπικού και ελαφρών οχημάτων, θερμοβαρική κεφαλή για την καταστροφή κτηρίων και οχυρωμάτων, και κεφαλή διαμορφωμένων εκρηκτικών για στόχους βαριάς θωράκισης. Σε αντίθεση με το Switchblade, το οποίο είναι αυστηρά μιας χρήσεως, το Kargu-2 μπορεί να επιστρέψει με ασφάλεια στον χειριστή του για να επαναχρησιμοποιηθεί εάν δεν εντοπίσει κάποιον στόχο. Το drone είναι επίσης εξοπλισμένο με LIDAR (σ.σ. σύστημα 3D σάρωσης με λέιζερ), κάμερα ημέρας και υπέρυθρη απεικόνιση. 

Παρότι μπορεί να πετάξει υπό τον έλεγχο χειριστή, διαθέτει επίσης εξαιρετικά υψηλό επίπεδο αυτονομης λειτουργίας, καθώς μπορεί να ακολουθήσει μια διαδρομή και με τη χρήση αλγορίθμων “βαθιάς μάθησης” να εντοπίσει, να παρακολουθήσει και να αναγνωρίσει στόχους χωρίς τη συνδρομή του χειριστή.

Ο διευθύνων σύμβουλος της STM, Murat Ikinci, δήλωσε μάλιστα στην εφημερίδα Hurriyet ότι το Kargu διαθέτει επίσης αναγνώριση προσώπου, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να “αναζητήσει” ακόμη και συγκεκριμένα άτομα. Η περιγραφή του drone αναφέρει πως έχει σχεδιαστεί για χρήση σε “αντιτρομοκρατικά και ασύμμετρα σενάρια πολέμου”. (Μοιάζει πολύ με τα Slaughterbots της ομώνυμης ταινίας επιστημονικής φαντασίας).

Η STM κατασκευάζει επίσης το ALPAGU, ένα μικρότερο, εκτοξευόμενο από σωλήνα, αεροσκάφος-καμικάζι με σταθερά πτερύγια που φέρει παρόμοια χαρακτηριστικά με το Kargu.

Αυτό όμως που έχει ιδιαίτερη σημασία για την Τουρκία είναι το γεγονός ότι όλες οι τεχνολογίες με τις οποίες είναι εφοδιασμένα το Kargu και το ALPAGU έχουν αναπτυχθεί από την ίδια. Αυτό σημαίνει ότι δεν περιλαμβάνουν αμερικανικά εξαρτήματα που θα υπόκειντο στους κανόνες ελέγχου όπλων ITAR και μπορούν να εξαχθούν ελεύθερα. Η Τουρκία εξάλλου εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς σε ηγετικό παίκτη της αγοράς στρατιωτικών drones, και το Kargu θα μπορούσε να της δώσει σημαντική ώθηση.

Ο τουρκικός στρατός έχει παραλάβει και στο παρελθόν μικρό αριθμό Kargu-2, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες χρησιμοποιήθηκαν εναντίον ανταρτών στα σύνορα της Συρίας. Τα 500 drones που αναφέρει, όμως, το Anadolu ξεπερνούν το σύνολο των 356 αεροσκαφών που έχουν ήδη παραληφθεί, σύμφωνα με προηγούμενες αναφορές.

Εν τω μεταξύ, το Kargu-2 βρίσκεται υπό διαρκή εξέλιξη και συνεχώς εφοδιάζεται με νέες αναβαθμίσεις. Η πιο σημαντική, ίσως, στην οποία αναφέρεται το τουρκικό πρακτορείο Anadolu αφορά το λογισμικό που του επιτρέπει να επιχειρεί σε σχηματισμό σμήνους. Το εν λόγω λογισμικό επιτρέπει σε μια ομάδα drones να συντονίζουν τις ενέργειές τους, για αποτελεσματικότερη αναζήτηση, και να πραγματοποιούν ταυτόχρονα επιθέσεις εναντίον διαφορετικών στόχων. Η STM έχει δημοσιεύσει μάλιστα και σχετικό βίντεο όπου δείχνει πώς λειτουργούν το Kargu σε σχηματισμό σμήνους.

Το drone θα δρα σε ομάδες των 20. Επιπλέον, ο σχηματισμός σμήνους δεν απαιτεί ανάλογο αριθμό χειριστών, αφού μόλις ένα άτομο αρκεί για να ελέγξει όλο το σμήνος των drones – ή να “ελευθερώσει” ώστε να δράσει αυτόνομα.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της STM, Ikinci, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του σμήνους είναι ότι λόγω αριθμού δεν μπορούν να αναχαιτιστούν εύκολα από τα προηγμένα αντιαεροπορικά συστήματα και μπορούν να καταστρέψουν μεγάλο αριθμό στόχο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Anadolu, το λογισμικό λειτουργία σμήνους θα ενσωματωθεί μετά την ολοκλήρωση του έργου KERKES. Το συγκεκριμένο project έχει στόχο να επιτρέψει στο drone να πετά χωρίς τη χρήση GPS, με την πλοήγηση να επιτυγχάνεται μέσω τοπόσημων του εδάφους που θα εντοπίζουν οι κάμερες και οι αισθητήρες του Kargu-2. Θα πρόκειται για ένα σημαντικά πλεονέκτημα του Kargu-2, καθώς θα το καταστήσει απρόσβλητο σε παρεμβολές GPS, που επί του παρόντος χρησιμοπούνται ευρέως για να αποτρέψουν τα μη επανδρωμένα στρατιωτικά αεροσκάφη να βρουν τους στόχους τους.

Μια ακόμη σημαντική είδηση που αποκαλύπτει το δημοσίευμα του Anadolu είναι ότι η STM διεξάγει συνομιλίες με τρεις ξένους πελάτες, που δεν κατονομάζονται, για εξαγωγή του Kargu. το δημοσίευμα αναφέρεται σε δοκιμαστικές πτήσεις “σε έρημο, τούνδρα και τροπικές συνθήκες”, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι υποψήφιοι αγοραστές μπορεί να μην είναι κοντινές στην Τουρκία χώρες. 

Η STM, επίσης, σημειώνει ότι το drone έχει πολύ μικρότερο κόστος από έναν αντίστοιχο τηλεκατευθυνόμενο πύραυλο, ενώ ένα επιπλέον πλεονέκτημά του είναι ότι όποιο εξ αυτών δεν πλήξει κάποιο στόχο μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκ νέου.

Τα τακτικά σμήνη μη επανδρωμένων αεροσκαφών φαίνεται ότι αποτελούν όλο και πιο ελκυστική επιλογή, καθώς επί του παρόντος δεν έχει αναπτυχθεί κάποιο ικανοποιητικό αμυντικό σύστημα κατά των μικρών drones, με το αμερικανικό Πεντάγωνο να προσπαθεί ακόμη να οργανώσει ένα σύστημα εντοπισμού και άμυνας έναντι τέτοιων επιθέσεων. 

Σε κάθε περίπτωση, ο ταχύς ρυθμός ανάπτυξης του Kargu-2, και οι κινήσεις για ενδεχόμενες εξαγωγές, υποδηλώνουν ότι η Τουρκία σκοπεύει να ηγηθεί στον τομέα και να γράψει το επόμενο κεφάλαιο στην ιστορία των στρατιωτικών drones.

Πηγή: Forbes, Φιλελεύθερος

Back to top button