breaking newsΚύπρος

Η φαρσοκωμωδία μιας χαμένης επιστημονικής τεκμηρίωσης

Ε, τωρά είντα χαμπάρκα;

Τώρα που ήρθε στα οδοφράγματα της διχοτόμησης η κορύφωση της φαρσοκωμωδία μας. Θυμηθείτε μόνο τι γινόταν αρχές του Μάρτη όταν ο Αναστασιάδης αποφάσισε να κλείσει τα τέσσερα από τα εννιά οδοφράγματα.

Τον κατάγγελλε ο Ακιντζί, ο Οζερσάι, ο Άντρος Κυπριανού, η Ανδρούλα κι εγώ, οι διαδηλωτές που έδερναν στρατιώτες, οι καταστηματάρχες των κατεχομένων, με αποκορύφωμα βέβαια την καταγγελία των ευρωβουλευτών, Γιώργου Γεωργίου και Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, στην Κομισιόν ότι ο Αναστασιάδης παραβιάζει τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής.

Στην ίδια γραμμή ο Ακιντζί κι ο Οζερσάι που έστελναν επιστολές στην ΕΕ και στον Γκουτέρες. Τον κατηγορούσαν ότι είναι πολιτική η απόφαση του και ζητούσαν όλοι επιστημονική τεκμηρίωση. «Πού είναι η επιστημονική τεκμηρίωση;», ρωτούσε ξανά και ξανά ο Άντρος Κυπριανού, που ηγήθηκε των αντιδράσεων. «Πολιτικά απαράδεκτη» ενέργεια, «δεν είναι ένα μέτρο κατά του ιού», έλεγε ο Κιζίλγιουρεκ στη Λήδρας όπου συμμετείχε στις διαδηλώσεις με τα προβοκατόρικα πανό που διακήρυσσαν ότι ο Αναστασιάδης είναι διχοτομιστής.

Ακόμα και το κυβερνών κόμμα, έβγαλε τότε ανακοίνωση για να διαχωρίσει τη θέση του από τον Πρόεδρο. Δεν είχε πληροφόρηση, έλεγε, και γι΄ αυτό δεν ήθελε να πάρει θέση. «Ήταν τόσο δύσκολο να εκτιμήσουν ότι με τα πρώτα κρούσματα στις ελεύθερες περιοχές θα έκλεινε τα οδοφράγματα το κατοχικό καθεστώς;», τους ρωτούσαμε από αυτή τη στήλη στις 14 Μαρτίου. Ήταν τόσο δύσκολο;

Τώρα ζούμε τη θλιβερή συνέχεια, όπως ακριβώς την περιμέναμε. Συνεδριάζει η δικοινοτική επιτροπή για την υγεία, με τους επιδημιολόγους και διαπιστώνεται ότι «το ζήτημα δεν αντικρίζεται από τουρκοκυπριακής πλευράς μόνο με βάση τα επιστημονικά δεδομένα αλλά και στο πλαίσιο των σχέσεων και των δεσμών των κατεχομένων με την Τουρκία, λόγω της βοήθειας που λαμβάνουν από τη χώρα αυτή», όπως εξηγούσε ο Ελληνοκύπριος εκπρόσωπος στην Επιτροπή, Λεωνίδας Φυλακτού.

Κι αυτός είναι ο λόγος που ανοίγουν τις πτήσεις από την Τουρκία η οποία για τους Ελληνοκύπριους επιστήμονες παραμένει επικίνδυνη. Άσε που, εδώ και δύο βδομάδες, οι Ελληνοκύπριοι επιστήμονες περιμένουν μάταια την επιδημιολογική έκθεση από τους Τουρκοκύπριους για να κρίνουν την «επιστημονική τεκμηρίωση».

Μόνο όμως, από την ομολογία ότι το κατοχικό καθεστώς δεν αποφασίζει με βάση τα επιστημονικά δεδομένα, αλλά και στο πλαίσιο της εξάρτησης από την Τουρκία, θα έπρεπε να κάνει όλους αυτούς που τον Μάρτιο έσκιζαν τα γιούνισεξ ιμάτια τους για τον διχοτομιστή Αναστασιάδη, τουλάχιστον να απολογηθούν.

Πού στο καλό κρύφτηκαν; Πού είναι ο Γεωργίου και ο Κιζίλγιουρεκ να μας πουν για τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής; Πού είναι οι γιουνάιτεντ να μας πουν για την επιστημονική τεκμηρίωση του κατοχικού καθεστώτος, που έκλεισε όλα τα οδοφράγματα, αλλά ανοίγει την Τύμπου για την Τουρκία και για τους Τούρκους ληστές… επενδυτές ήθελα να πω.

Επικρατεί προβληματισμός στην κυβέρνηση, λένε τα ρεπορτάζ, για την επιδημιολογική κατάσταση στα κατεχόμενα, για την άρνηση τους να δώσουν επιστημονικά στοιχεία, για την έναρξη πτήσεων από την Τουρκία την οποία το καθεστώς κατατάσσει στις ασφαλείς χώρες. Και προβληματίζεται αν θα ανοίξει τα οδοφράγματα.

Είναι πολύ απλά τα πράγματα, όμως, και η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρασύρεται ούτε από όλους αυτούς τους υστερικούς, μαζί τους και πολιτικοί, που απαιτούν άνοιγμα οδοφραγμάτων χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση, ούτε από τις συμβουλές υποκριτών περί συνεργασίας με την «άλλη πλευρά» και συναποφάσεις. Διότι, η «άλλη πλευρά» συνεχίζει να παίζει πολιτικά παιχνίδια με τα οδοφράγματα και με τη δημόσια υγεία και αύριο μπορεί να αποφασίσει ότι θα ανοίξει όλα τα οδοφράγματα μόνο και μόνο για να φέρει σε δύσκολη θέση τον Αναστασιάδη και τον Ακιντζί και να κάνει επίδειξη «κυβέρνησης» που έχει το πάνω χέρι.

Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας οφείλει να συνεχίσει να παίρνει υπεύθυνα τις αποφάσεις για να προστατεύσει τους πολίτες της, χωρίς να συνυπολογίζει πολιτικό κόστος. Τα οδοφράγματα δεν επιτρέπεται να ανοίξουν αν στο κατοχικό καθεστώς ξεκινήσουν πτήσεις από την Τουρκία. Το κριτήριο των επιστημόνων και της Κυβέρνησης δεν είναι τα (αμφίβολα) μηδενικά κρούσματα στα κατεχόμενα, αλλά τα μηδενικά κρούσματα στην Τουρκία.

Η δημόσια υγεία «είναι καθαρά θέμα αρμοδιότητας της Κυβέρνησης της κυρίαρχης Κυπριακής Δημοκρατίας», έλεγε ο Αναστασιάδης στις 4/3/2020. Και συνεχίζει να είναι. Γι΄ αυτό οφείλει να πάρει τις αποφάσεις της ανεξάρτητα τι θα κάνει το κατοχικό καθεστώς. Ας μην εκχωρήσει και εδώ κυριαρχία για να δείξει δήθεν διαλλακτικότητα…

philenews
Back to top button