breaking newsΕλλάδα

Μ.Τσαβούσογλου: «Η συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας είναι υπέρ μας – Δεν δίνει πλήρη επήρεια στα νησιά»!

 

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ΝTV, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ αναφέρει πως η συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα με την Ιταλία δικαιώνει τις τουρκικές θέσεις γιατί από μόνη της η Ελλάδα δεν έδωσε «πλήρη επήρεια» στα νησιά του Ιονίου (και μιλαμε και για μεγάλο νησί όπως η Κεφαλονιά)!

 

«Η συμφωνία με την Ιταλία είναι υπέρ μας. Η συμφωνία της Ελλάδας με την Ιταλία δεν αφορά το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Στη συμφωνία για την ΑΟΖ με την Ιταλία όμως η Ελλάδα σε τρία νησιά στην Κεφαλλονιά , στους Στροφάδες και στους Οθωνους δεν έδωσε πλήρη επήρεια στα νησιά αυτά. Ο Κοτζιάς γι αυτό κατηγόρησε τη συμφωνία αυτή.

Αυτό είναι θετικό για εμάς και μας δίνει δίκαιο για τη συμφωνία μας με τη Λιβύη. Εμείς με τη Λιβύη ενδέχεται να υπογράψουμε συμφωνία και να κάνουμε βήματα έτσι ώστε να κάνουμε έρευνες και γεωτρήσεις στην υφαλοκρηπίδα τους.»

Το pronews.gr από την αρχή της υπογραφής της συμφωνίας με την Ιταλία είχε έγκαιρα αναφέρει πως παραδόθηκε εθνική κυριαρχία στους Ιταλούς και το μοντέλο αυτό θα χρησιμοποιηθεί και για τον ορισμό θαλασσίων ζωνών με την Τουρκία και την Αίγυπτο (με την δεύτερη άμεσα).

Και η Αίγυπτος και η Τουρκία «ενοχλούνται» από το Καστελόριζο.

Εν συνεχεία προχώρησε και αυτός σε προκλητικές δηλώσεις για το Στολίδι της Ορθοδοξίας την Αγιά Σοφιά την οποία χαρακτήρισε «οθωμανική ιδιοκτησία».

«Η Αγιά Σοφία δεν είναι θέμα άλλων χωρών κόσμου. Είναι θέμα εθνικής κυριαρχίας μας. Μετά την Άλωση έγινε Οθωμανική ιδιοκτησία.

Μετά πέρασε σε ιδιοκτησία του Βακουφίου (ιδρυματος) και το 1962 πάρθηκε μια απόφαση πως μπορεί να είναι τζαμί. Για 567 χρόνια μετά την Άλωση είναι περίεργο να συζητούν κάποιοι σε ποιον ανήκει η Αγία Σοφία και η Κωνσταντινούπολη… Στις 2 Ιουλίου το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποφασίσει και εμείς θα αποφασίσουμε σύμφωνα με την εθνική μας κυριαρχία. Θα κάνουμε ο τι πει ο λαός μας και το δικαστήριο»

ΥΠΕΞ Τουρκίας σε ΗΠΑ: Η Αγία Σοφία είναι ιδιοκτησία μας κι εμείς αποφασίζουμε

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Άκσοϊ με ανακοίνωση του απάντησε στις ΗΠΑ για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας.

«H Aγία Σοφία και το Καριγιέ ( Μονή της Χὠρας) είναι στην ιδιοκτησία της Τουρκίας, και κάθε απόφαση γι᾽αυτά είναι μια υπόθεση που αφορά το εσωτερικό της Τουρκίας. Οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί η θα ληφθούν δεν είναι αρμοδιότητα άλλων χωρών. Όταν είναι ξεκάθαρα τα βήματα που κάνει η Τουρκία για την προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών και την βελτίωση αυτών, είναι τραγοκωμωδία οι ΗΠΑ με εκθέσεις τους να προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν την παγκόσμια κοινή γνώμη την ώρα που αυξάνεται ο ρατσισμός, ο αντισημιτισμός και η εναντίωση στο Ισλάμ.

Αρνούμαστε όλες τις αβάσιμες και αλλά ανούσιες εκφράσεις που υπάρχουν στην έκθεση, και καλούμε τις ΗΠΑ να εστιάσουν την προσοχή τους στις εσωτερικές τους υποθέσεις για την θρησκευτική ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα» αναφέρει ο Ακσοϊ.

 

 

 

Pronews
Back to top button