breaking newsΆποψη

Οι πέντε μήνες της κολάσεως. Το καταραμένο 2020 και το προβληματικό 2021

terimakasih0 / pixabay

 

Βρισκόμαστε σε ένα πολύ περίεργο σταυροδρόμι. Παγκοσμίως τρέχουν οι οικονομικές εξελίξεις. Οι μεγάλοι οικονομικοί οίκοι έχουν κάνει πίσω και συμβουλεύουν τους πελάτες τους να είναι ιδιαίτερα εγκρατεις μπροστά σε αυτά που τρέχουν.

 

Ζαχαρίας Μυτιληνιός

Τα αποθέματα πετρελαίου παρά την ελεγχόμενη πτώση εξορύξεων στο μισό παρακαλώ, αρχίζουν και παλι να πλησιάσουν στο μέγιστο της αποθηκευτικούς ικανότητας προαναγγέλλοντας μια νέα μείωση εξορύξεων, αφού βέβαια προηγηθεί πτώση των παγκόσμιων τιμών. Σήμερα μπορεί το πετρέλαιο να έχει ανέβει στα 36 δολάρια, όμως οι αποθήκες έχουν συγκεκριμένη δυνατότητα και αυτή και πάλι εξαντλείται με γοργούς ρυθμούς.

Τούτο το γεγονός αποδεικνύει και κάτι ακόμα. Παρότι οι δρόμοι της Αθήνας γέμισαν πάλι με αυτοκίνητα και επανηλθαμε στα γνωστά μας μποτιλιαρίσματα, σε παγκόσμιο επίπεδο δεν συμβαίνει το ίδιο. Εκεί έξω υπάρχουν αεροπορικές και ναυτιλιακές εταιρείες με καθηλωμένο το 70 έως και 90% των στολών αεροπλάνων και πλοίων πλήρως ακινητοποιημένων. Οι εταιρείες πετρελαιοειδών στις εκθέσεις του κάνουν λόγο για πλήρη επαναφορά στην κατανάλωση (επίπεδα 2019) στα τέλη του 2021 με αρχές του 2022.

Ο ιός τώρα χτυπάει περιοχές με άθλια συστήματα υγείας και εκεί δείχνει πραγματικά τα δόντια του. Μεξικό, Βραζιλία και αύριο μεθαύριο Ινδία, Ινδονησία κλπ.

Όσο τα κρούσματα συνεχίζονται σε οποιαδήποτε γωνία της γης, τόσο ο κόσμος κλειδώνεται στον εαυτό του και ειδικά στις χώρες όπου οι νεκροί είναι ιδιαίτερα αυξημένοι, ταυτόχρονα όμως αποτελούσαν σε χώρες σαν και τη δική μας τους βασικούς αιμοδότες.

Μπορεί στη χώρα μας όλα να βγαίνουν καλώς αλλά δεν παύει να είμαστε μια σταγόνα στον ωκεανό των παγκόσμιων εξελίξεων.

Στην παγκοσμιοποιημένη αγορα ήδη παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις. Η υπ αριθμόν ένα χώρα παραγωγής προϊόντων τεχνολογίας η Κινα έχει διακόψει την παραγωγή (και όπως έγραψα πριν λίγες μέρες έχει στραφεί στην παραγωγή μασκών… Σαν κάτι να ξέρει παραπάνω…) αλλά και τις εξαγωγές των αποθεμάτων της. Μεγάλα καταστήματα από πωλητές τεχνολογίας έχουν μετατραπεί σε σούπερ μάρκετ και πουλάνε διαδικτυακά πλυντήρια και ατμοκαθαριστες…

Κάποιοι αναμένουν να μπει στο παιχνίδι της παραγωγής το Πακιστάν, η Μαλαισία και η Ινδια (ηγείται της προσπάθειας αυτης η Apple) σε μια προσπάθεια να ρεφαρουν τη χασουρα. Το πρόβλημα όμως είναι οι πρώτες ύλες. Βλέπετε τα τελευταία είκοσι χρόνια η Κίνα τραβούσε σαν σφουγγάρι τις παγκόσμιες πρώτες ύλες και η αγορά θα χρειαστεί πάνω από έξι μήνες για να ομολοποιησει σχετικά την παραγωγή και πάνω από πέντε χρόνια για να επανέλθει πλήρως.

Μέσα σε αυτό το περίεργο κλίμα έχουμε και τις Αμερικανικές εκλογές και τα εμφυλιοπολεμικα παιχνίδια που παίζονται εκεί, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ τα καζάνια που βράζουν….

(Ινδία Πακιστάν- Κίνα Ινδία – Μέση Ανατολή – Ελληνοτουρκικά).

Το θέμα λοιπόν είναι πόσο καλή χύτρα έχει “αγοράσει” ο πλανήτης και αν η βαλβίδα της μπορεί να εκτονώνει αυτοματα… αν δλδ τελικά αυτή θα αντέξει ή θα σκάσει….

Πέντε κολασμένοι μήνες με εξελίξεις που ούτε να τις γράφουμε δεν θα προλαβαίνουμε…

Καλή δύναμη.

 

 

freepen

Back to top button