breaking newsΕλλάδα

Ποια είναι τα βυθοτεμάχια που θέλουν να «τρυπήσουν» οι Τούρκοι εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας (χάρτης)

 

 

Τα βυθοτεμάχια στα οποία σκοπεύει να «τρυπήσει» η Άγκυρα εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας δείχνει χάρτης ο οποίος δημοσιεύεται σήμερα από την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».

 

Με το διαφορετικό χρώμα είναι η επέκταση των θαλάσσιων οικοπέδων έκταση 116.745 εκταρίων στα οποία ζητά να βάλει γεωτρύπανα η Τουρκία παραβιάζοντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Γι’ αυτά τα σημεία η Άγκυρα υποστηρίζει πως βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας της και η Τουρκική Εταιρεία Ερευνών Πετρελαίου (ΤPAO) ζητά να πραγματοποιήσει έρευνες πετρελαίου.

Ο οριστικός χάρτης θα δημοσιευτεί όταν δοθούν οι άδειες, ωστόσο οι περιοχές που προκύπτουν από τα στοιχεία των οικοπέδων είναι σαφή.

Συγκεκριμένα η ΤΡΑΟ ζητά άδεια για επιπλέον έρευνες για πετρέλαιο σε 7 περιοχές της Μεσογείου «έξω από τα τουρκικά χωρικά ύδατα», όπως αναφέρει η εφημερίδα της κυβερνήσεως της Τουρκίας. 

Χαρακτηριστικά γίνεται αναφορά πως «ανακοινώνεται πως η Τουρκική Εταιρεία Ερευνών Πετρελαίου (TPAO) κατέθεσε αίτηση για έρευνες στις περιοχές που ήδη κατέχει και βρίσκονται στη Μεσόγειο εκτός τουρκικών χωρικών υδάτων και ζητάει επιπλέον έκταση ερευνών εντός των περιοχών έκτασης 116.745 εκταρίων για το σημείο, AR/TPO/KD/O20,O21,P20,P21 (σ.σ. εκτείνεται δυτικότερα του οικοπέδου, βορειοανατολικά της Ρόδου μέχρι του ορίου 6 ν.μ. από τα ελληνικά χωρικά ύδατα), και επιπλέον έκταση ερευνών 193.522 εκταρίων στην περιοχή AR/TPO/KD/R20,R21,S20,S21 (σ.σ. εκτείνεται δυτικότερα του οικοπέδου, ανατολικά της Ρόδου σε απόσταση πάλι 6 ν.μ. από τα ελληνικά χωρικά ύδατα).

Επιπλέον η TPAO καταθέτει αιτήματα για να λάβει άδειες ερευνών πετρελαίου στις περιoχές R18, R19, S18, S19 (σ.σ. ανατολικά της Καρπάθου μέχρι 6 ν.μ. από τα ελληνικά χωρικά ύδατα), S16, S17 (σ.σ. περιοχή ανάμεσα στην Κάρπαθο και Κρήτη μέχρι τα 6 ν.μ. από τα ελληνικά χωρικά ύδατα), T18, T19, U18, U19 (σε απόσταση 6 ν.μ. από τα ελληνικά χωρικά ύδατα), T16, T17, U16, U17 (ανατολικά της Κρήτης) και V18, V19.

Pronews
Back to top button