breaking newsκοινωνίαΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σαν σήμερα το 2007: Οι φλόγες αφανίζουν τα 2/3 του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας (Video)

Δεκατρία χρόνια συμπληρώνονται από την ημέρα κατά την οποίαν μια μικρή φωτιά στα Δερβενοχώρια θα μετέτρεπε σε στάχτη περίπου τα 2/3 του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας.

Ήταν 28 Ιουνίου του 2007 όταν μια εστία φωτιάς εκδηλωνόνταν στην βόρεια πλευρά της Πάρνηθας, από την πλευρά του οροπεδίου των Δερβενοχωρίων.

Αρχικά στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν 40 πυροσβέστες, 16 οχήματα και 12 συνολικά πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα. Η φωτιά όμως δεν στάθηκε δυνατό να περιορισθεί εγκαίρως και κατά τη διάρκεια της νύχτας τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης δε μπορούσαν να βοηθήσουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Έτσι μέχρι την νύχτα οι επίγειες δυνάμεις αντιμετώπιζαν μια ανεξέλεγκτη κατάσταση, και ανάμεσα στις 21:00 και 21:30, οι φλόγες πέρασαν μέσα στον Εθνικό Δρυμό και έφτασαν σε απειλητική απόσταση από τις εγκαταστάσεις του Καζίνο, του πάρκου κεραιών και της Πολεμικής Αεροπορίας. Οι εγκαταστάσεις αυτές εκκενώθηκαν. Την ίδια στιγμή δύο λόχοι του Ελληνικού Στρατού από κοντινά στρατόπεδα τέθηκαν σε επιφυλακή για πιθανή βοήθεια στην κατάσβεση.

Το επόμενο πρωί (29 Ιουνίου), με την βοήθεια πλέον και των εναέριων μέσων, τα μέτωπα της φωτιάς στο Μπάφι, το Φλαμπούρι και κοντά στις εγκαταστάσεις της ΠΑ άρχισαν να τίθενται σταδιακά υπό έλεγχο.

Σε αυτό το σημείο, ενισχύσεις από τους διπλανούς νομούς, όπως επίσης και 300 στρατιώτες κατέφθασαν σε ενίσχυση των ήδη υπαρχόντων δυνάμεων, με την τελική δύναμη να αποτελείται από 130 πυροσβέστες, 50 οχήματα και τις στρατιωτικές δυνάμεις. Στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς σημαντική ήταν η συμβολή των ενήλικων στελεχών του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων με τη βοήθεια και την καθοδήγηση των οποίων οδηγήθηκαν τα πεζοπόρα τμήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας σε δύσβατες περιοχές για να επιχειρήσουν κατάσβεση.

Από την πυρκαγιά στην Πάρνηθα κάηκαν 25.000 στρέμματα δάσους και πολλά ζώα που ανήκαν σε προστατευόμενα είδη. Σύμφωνα με επιστήμονες η καταστροφή της τελευταίας μεγάλης δασικής έκτασης κοντά στην Αθήνα θα σημαίνει θερμότερα καλοκαίρια, παρατεταμένους καύσωνες και πλημμύρες τον χειμώνα.

Η πυρκαγιά επίσημα αποδίδεται σε πυλώνα της ΔΕΗ. Παρ’ όλα αυτά, έρευνες, με εισαγγελική εποπτεία, διεξήχθησαν κατά την περίοδο μεταξύ του συμβάντος αυτού και του κύματος πυρκαγιών του Αυγούστου.

 

topontik

Με πληροφορίες από: Wikipedia

Back to top button