breaking newsΕλλάδα

2 χρόνια από την κατάπτυστη Συμφωνία των Πρεσπών – Ζ.Ζάεφ: «Όσο υπάρχει “μακεδονική” γλώσσα θα υπάρχουν “Μακεδόνες”»

 

Ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, μίλησε για «μακεδονική» γλώσσα και «Μακεδόνες» δηλώνοντας με ανάρτηση στο Facebook «Όσο υπάρχουν Μακεδόνες, θα υπάρχει και η μακεδονική γλώσσα. Όσο υπάρχει μακεδονική γλώσσα, θα υπάρχουν και Μακεδόνες».

Η ανάρτηση έγινε με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από τη Συμφωνία των Πρεσπών με βάση την οποία παραχωρήθηκαν τα κληρονομικά δικαιώματα της Μακεδονίας στα Σκόπια από την κυβέρνηση Τσίπρα και την οποία συμφωνία αποδέχτηκε και νομιμοποίησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Δεν υπάρχει ούτε ένας κυβερνητικός αξιωματούχος ή ένα φιλοκυβερνητικό σάιτ που να μην αποκαλεί τα Σκόπια «Βόρεια Μακεδονία».

Μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και υποψήφιος πρωθυπουργός -εν όψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 15 Ιουλίου- επεσήμανε τα εξής:

«Η μακεδονική γλώσσα είναι το παρελθόν μας, το παρόν μας και το μέλλον μας. Η μακεδονική γλώσσα είναι η γλώσσα μου, η γλώσσα που μεγάλωσα και μορφώθηκα, η γλώσσα με την οποία θα συνεχίσω να ζω. Είναι η γλώσσα των γονιών μου, η γλώσσα της μητέρας μου».

Και πρόσθεσε: «Είναι ευθύνη και ιερό καθήκον να διατηρήσουμε την ταυτότητά μας. Οι Μακεδόνες και η μακεδονική γλώσσα βρίσκονται στο θησαυροφυλάκιο των παγκόσμιων εθνών και γλωσσών. Κανείς δεν έχει διλήμματα πια, κανείς δεν το αμφισβητεί».

 

pronews

Back to top button