breaking newsΔιεθνή

Πούτιν: «Η Ρωσία είναι έτοιμη για όλα, ακόμη και για σύγκρουση με ΝΑΤΟ»

Η Ρωσία δεν επιθυμεί μια άμεση στρατιωτική σύγκρουση με το ΝΑΤΟ, αλλά αν κάποιος τη θέλει, η Ρωσία είναι πανέτοιμη, δήλωσε ο πρόεδρος Putin, σημειώνοντας πως η Ρωσία, «είναι έτοιμη για κάθε σενάριο», αν και κανείς δεν το θέλει αυτό.

Το βράδυ του Σαββάτου 29/7, ο αρχηγός του ρωσικού κράτους απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων με το τέλος της διάσκεψης των αφρικανικών κρατών στην Αγία Πετρούπολη.

Συγκεκριμένα, ο Putin μίλησε για τις σχέσεις της Ρωσίας με την Αφρική, την απροθυμία της χώρας να αντιμετωπίσει άμεσα τις ΗΠΑ στη Συρία και την ενίσχυση της άμυνας της Γέφυρας της Κριμαίας.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις σταμάτησαν και απωθήθηκαν προς όλες τις κατευθύνσεις, απέσυραν τις μονάδες εφόδου τους λόγω μεγάλων απωλειών, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin.

Υπενθύμισε ότι είχε δημιουργηθεί ένας ειδικός μηχανισμός με πρωτοβουλία των Ηνωμένων Πολιτειών για την αποφυγή τέτοιων συγκρούσεων.

«Στη χώρα μας, οι επικεφαλής ορισμένων τμημάτων μας επικοινωνούν απευθείας μεταξύ τους και έχουν την ευκαιρία να διαβουλεύονται για οποιαδήποτε κατάσταση κρίσης», δήλωσε ο Putin.

Ο μηχανισμός αυτός, σύμφωνα με τον ίδιο, υποδηλώνει την απροθυμία των μερών να προχωρήσουν σε ευθεία αντιπαράθεση.

«Όμως αν κάποιος θέλει -όχι εμείς, εμείς δεν θέλουμε- είμαστε έτοιμοι», τόνισε ο πρόεδρος.
Ειδικότερα και σύμφωνα με την σύνοψη του TASS, για την Ουκρανία είπε:

Η Ουκρανία αλλάζει στρατηγική φοβάται να χάσει όπλα της Δύσης

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις προσπάθησαν πρόσφατα να επιτεθούν σε ρωσικές θέσεις πεζοί, εξοικονομώντας στρατιωτικό εξοπλισμό και φοβούμενοι μην τον χάσουν, δήλωσε ο ρώσος Πρόεδρος Putin

«Υπάρχουν κάποιες αλλαγές τώρα. Ο ουκρανικός στρατός φέρνει ανθρώπους με τεθωρακισμένα οχήματα στην πρώτη γραμμή, τους πετούν έξω και τα τεθωρακισμένα εξαφανίζονται αμέσως», τόνισε εμφατικά ο Putin. «Προφανώς, σώζουν τον εξοπλισμό από φόβο μήπως τον χάσουν. Και η επίθεση με το πεζικό, καταλήγει σε αδιέξοδο, είναι εύκολος στόχος για το ρωσικό πυροβολικό».

Η αλλαγή στην ουκρανική τακτική συνδέεται «απολύτως σίγουρα» με τις απώλειες τεθωρακισμένων οχημάτων, πρόσθεσε ο πρόεδρος.

Από τις 4 Ιουνίου την αρχή της αντεπίθεσης της Ουκρανίας – νομίζω ότι χάθηκαν 405 άρματα μάχης
Τώρα είναι 415 και περισσότερες από 1.300 μονάδες τεθωρακισμένων οχημάτων διαφόρων κατηγοριών», από αυτά το 60% με 65% είναι δυτικής προέλευσης.

«Ίσως δεν υπάρχει τίποτα να προσθέσω εδώ. Τέτοιες ενέργειες εν παρατηρούνται τώρα, αν και οι απώλειες των Ουκρανών στρατιωτών είναι μεγάλες. Αλλά αυτό οφείλεται στην αλλαγή τακτικής. Δεν υπερβάλλω. Αφήνουν τους στρατιώτες τους και εξαφανίζουν τα τεθωρακισμένα για να μην τους τα καταστρέψουμε…

Η Ρωσία χτύπησε τις εγκαταστάσεις των Ουκρανικών drones

Η Ρωσία εξαπέλυσε προληπτικά πλήγματα σε μέρη όπου κατασκευάζονταν drones, με τα οποία η Ουκρανία χτύπησε τη γέφυρα της Κριμαίας, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Putin.

«Επιπλέον, ξέρετε, το είδατε, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν μια σειρά από προληπτικά πλήγματα. Ακριβώς στα μέρη από τα οποία στάλθηκαν αυτά τα drones και όπου κατασκευάστηκαν. Το βράδυ της 17ης Ιουλίου, οι αρχές του Κιέβου επιτέθηκαν στη γέφυρα της Κριμαίας με δύο επιφανειακά drones».

Για τις σχέσεις της Ρωσίας με την Αφρική

Η αφρικανική ήπειρος στο σύνολό της είναι «πολύ φιλική και θετική» προς τη Ρωσία.

«Όλοι θυμούνται τι συνέβη στον αγώνα για την ανεξαρτησία». Στις σχέσεις με τη Ρωσία, τα αφρικανικά κράτη προσπαθούν να βρουν «αμοιβαία αποδεκτά και αμοιβαία ενδιαφέροντα έργα». “Δεν ζητούν κανενός είδους φιλανθρωπία. <…> Είναι αλήθεια, δεν έχει υπάρξει ούτε ένα άμεσο αίτημα – “δώσε μας αυτό, δώσε μας εκείνο”.

Σχετικά με την αφρικανική ειρηνευτική πρωτοβουλία

Ορισμένες διατάξεις της αφρικανικής ειρηνευτικής πρωτοβουλίας για την ουκρανική διευθέτηση εφαρμόζονται ήδη, αλλά «υπάρχουν πράγματα που είναι δύσκολο ή αδύνατο να εφαρμοστούν».

“Για παράδειγμα, ένα από τα σημεία είναι η κατάπαυση του πυρός… ο ουκρανικός στρατός επιτίθεται σε αυτό που ονομάζεται στρατηγική επίθεση μεγάλης κλίμακας. <…> Δεν μπορούμε να κηρύξουμε κατάπαυση του πυρός όταν δεχόμαστε επίθεση».

Αυτή η πρωτοβουλία «θα μπορούσε να είναι η βάση ορισμένων διαδικασιών που στοχεύουν στην εξεύρεση ειρήνης, όπως άλλες, όπως το κινεζικό ειρηνευτικό σχέδιο».

Τα δωρεάν σιτηρά

Η προθυμία της Ρωσίας να προμηθεύσει δωρεάν σιτηρά σε ορισμένες αφρικανικές χώρες δεν έχει καμία σχέση με την αφρικανική αποστολή που έχει συσταθεί στην Ουκρανία.

Οι ίδιες οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν «μέσα σε τρεις έως τέσσερις μήνες». Έτσι, η Μόσχα θα μοιραστεί με τις αφρικανικές χώρες ένα μέρος των εσόδων από την αύξηση των παγκόσμιων τιμών των τροφίμων μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας για τα σιτηρά.

Για την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τα σιτηρά

Η Ρωσία ανέστειλε τη συμφωνία για τα σιτηρά επειδή το μέρος της συμφωνίας που αφορούσε τη χώρα δεν εκπληρώθηκε ποτέ. «Είναι ώρα να προχωρήσουμε, να κάνουμε κάτι».

Ταυτόχρονα, οι προσπάθειες να αποτραπούν οι ρωσικές εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων ήταν ανεπιτυχείς: “”Συνεχίζουμε να είμαστε ο ηγέτης της αγοράς στις πωλήσεις σιταριού, <…> παρά όλες τις προσπάθειες να μας αποτρέψουν και στα λιπάσματα”.

Τα μελλοντικά σχέδια Putin, η συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του και η μεταφορά των μαχητών του Αζόφ στο Κίεβο

Ο Putin σχεδιάζει να συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν σε αυτό πριν από τις εκλογές του Μαΐου στην Τουρκία: «Ή θα έρθει σε εμάς ή θα τον επισκεφτώ, θα δούμε».

Υπήρξαν συμφωνίες μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας για την παρουσία μαχητών του εθνικιστικού τάγματος Αζόφ (απαγορευμένο στη Ρωσία και αναγνωρισμένο ως τρομοκρατική οργάνωση) στην Τουρκία: «Υπήρξαν συμφωνίες, δεν θα υπάρξουν περαιτέρω σχόλια».

Η μεταφορά των μαχητικών του Azov από την Άγκυρα στο Κίεβο δεν επηρέασε την απόφαση της Μόσχας να αποσυρθεί από τη συμφωνία για τα σιτηρά: «Το ένα δεν έχει καμία σχέση με το άλλο».

Για την σύνοδο των BRICS

Για την απόφαση να μην πάω στη σύνοδο κορυφής των BRICS στη Νότια Αφρική: «Δεν νομίζω ότι η παραμονή μου στη σύνοδο κορυφής των BRICS είναι πιο σημαντική από την παραμονή μου στη Ρωσία τώρα».

Όσο για ένα πιθανό ταξίδι στη σύνοδο κορυφής της G20 στην Ινδία, δεν υπάρχει ακόμη απόφαση: «Δεν ξέρω ακόμα, δεν το έχω σκεφτεί, δεν έχω αποφασίσει, θα δούμε».

primenews.

Back to top button