breaking newsΔιεθνή

Αυτή είναι η… «δημοκρατική» ΕΕ – Το Ευρωκοινοβούλιο εγκρίνει ψήφισμα για να αφαιρέσει από την Ουγγαρία την προεδρία της ΕΕ το 2024

Αποκαλυπτικό για τη «δημοκρατικότητα» που… διέπει την ΕΕ, είναι το σχέδιο ψηφίσματος που έχει ετοιμάσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και με το οποίο στερείται από την Ουγγαρία το δικαίωμα να προεδρεύσει της Ευρωπαϊκής Ένωσης το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Στην καταγγελία αυτή προχώρησε η υπουργός Δικαιοσύνης της Ουγγαρίας Judit Varga ξεσκεπάζοντας το γραφειοκρατικό και άκρως αντιδημοκρατικό ευρωπαϊκό διευθυντήριο.

«Την επόμενη εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εγκρίνει ξανά ψήφισμα κατά της Ουγγαρίας σε μια προσπάθεια να εμποδίσει την προεδρία της στην ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2024.
Δεν θα τους αφήσουμε να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία και να απομακρύνουν τη χώρα μας»,
έγραψε η Varga στο Facebook.

Στο στόχαστρο η Ουγγαρία

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει εγκρίνει ψηφίσματα κατά της Ουγγαρίας και στο παρελθόν, τα οποία έχουν τη μορφή συστάσεων και δεν είναι δεσμευτικά. Η Ουγγαρία υποστηρίζει ότι τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – κυρίως τα κεντροαριστερά και πράσινα κόμματα – βάλλουν κατά της ανεξάρτητης και εθνικά κυρίαρχης θέσης, που έχει πάρει η Βουδαπέστη σε μία σειρά διεθνών ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Η Varga επεσήμανε ότι εναπόκειται στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να λάβει αποφάσεις για την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ. Σύμφωνα με αυτήν, η ουγγρική κυβέρνηση είναι «σε καθημερινή επαφή με τη γενική γραμματεία του Συμβουλίου και συνεχίζει να προετοιμάζεται για την ανάληψη της προεδρίας.»

Η ΕΕ θέλει να δώσει F – 16 στον Zelensky, η Ουγγαρία ζητά ειρήνη

Η Ουγγαρία σταθερά από την έναρξη της ειδικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αναδειχθεί στη μοναδική φωνή υπευθυνότητας και ειρήνης, επαναλαμβάνοντας συνεχώς τους κινδύνους που κρύβει για την Ευρώπη η επικίνδυνη εμπλοκή της στα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται, πως στις 18/5/2023 ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban ξεκαθάριζε πως η χώρα του θα υποστηρίξει οποιαδήποτε ειρηνευτικά σχέδια και πρωτοβουλίες για την Ουκρανία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διευθέτηση της συνεχιζόμενης ένοπλης σύγκρουσης στη χώρα αυτή.

Η δήλωση αυτή του Orban έγινε σε μία χρονική στιγμή, που η μία μετά την άλλη οι χώρες της ΕΕ, εντάχθηκαν στην αεροπορική συμμαχία για την Ουκρανία για την προμήθεια F -16 στο καθεστώς του Κιέβου, μία απόφαση που συνιστά ιδιαίτερα επικίνδυνη κλιμάκωση,

«Κανείς δεν ξέρει ποιο ειρηνευτικό σχέδιο θα πετύχει, επομένως η Ουγγαρία υποστηρίζει όλες τις πρωτοβουλίες και είναι έτοιμη να βοηθήσει όσους αναζητούν ειρήνη, είτε ως μεσολαβήτρια είτε ως πλατφόρμα για διαπραγματεύσεις κατάπαυσης του πυρός», είχε δηλώσει ο Ούγγρος πρωθυπουργός. Ο Orban είναι αντιπρόεδρος του CDI, μιας μεγάλης ένωσης Χριστιανοδημοκρατικών πολιτικών κομμάτων.

Η ουγγρική κυβέρνηση είχε προηγουμένως υποστηρίξει τις ειρηνευτικές προτάσεις της Κίνας που ανακοινώθηκαν τον Φεβρουάριο, καθώς και την ειρηνευτική αποστολή του Βατικανού, στην οποία ο Πάπας Φραγκίσκος αναφέρθηκε μετά την επίσκεψή του στη Βουδαπέστη στα τέλη Απριλίου.

Επιπλέον, υπάρχει η ειρηνευτική πρωτοβουλία που προτείνεται από μια σειρά αφρικανικών χωρών, οι εκπρόσωποι των οποίων έχουν δηλώσει ότι είναι έτοιμοι να επισκεφθούν τη Μόσχα και το Κίεβο τις επόμενες ημέρες.

Ο Orban έχει σημειώσει επίσης ότι η Ουγγαρία έχει διαφορετική οπτική για την ένοπλη σύγκρουση στην Ουκρανία σε σύγκριση με άλλα κράτη, καθώς λαμβάνει χώρα σε ένα γειτονικό κράτος και στην Υπερκαρπαθία ζουν Ούγγροι, πολλοί από τους οποίους έχουν πεθάνει στο πεδίο της μάχης.

Prime News.

Back to top button