breaking newsΔιεθνή

Ποταμός αποκαλύψεων από τον Σέιμουρ Χερς: Κάτι καινούργιο μαγειρεύεται στην Ουκρανία – Κρίνεται η μοίρα του Ζελένσκι

 

Σε ποταμό αποκαλύψεων, εκ νέου, προβαίνει με άρθρο του στο προσωπικό του blog ο γνωστός Αμερικανός δημοσιογράφος Seymour Hersh. Σύμφωνα με όσα μεταφέρει, οι γειτνιάζουσες με τη Ρωσία ευρωπαϊκές χώρες επιδιώκουν παύση του πολέμου στην Ουκρανία, σε αντίθεση με τη βούληση των ΗΠΑ, ενώ η μοίρα του Ουκρανού προέδρου Zelensky… κρίνεται.

«Το περασμένο Σάββατο η Washington Post προέβη στην αποκάλυψη μιας σειράς απόρρητων εγγράφων των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών τα οποία ανέφεραν ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky, πίσω από την πλάτη του Λευκού Οίκου και του Biden, πίεζε σκληρά για εκτεταμένη σειρά πυραυλικών επιθέσεων εντός της Ρωσίας. Τα έγγραφα ήταν μέρος απόρρητου υλικού που δημοσιεύτηκε στο Διαδίκτυο από στέλεχος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, που τώρα τελεί υπό κράτηση.

Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Βiden, που κλήθηκε από την Washington Post να κάνει σχόλια σχετικά με τις πρόσφατα αποκαλυφθείσες πληροφορίες, είπε ότι ο Zelensky ποτέ δεν παραβίασε τη δέσμευσή του να μην χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα για να χτυπήσει μέσα στη Ρωσία. Κατά την άποψη του Λευκού Οίκου, ο Zelensky δεν μπορεί να πράξει κακό. Ωστόσο, η επιθυμία του Zelensky να μεταφέρει τον πόλεμο στη Ρωσία μπορεί να μην είναι ξεκάθαρη στον πρόεδρο και στους συμβούλους εξωτερικής πολιτικής στον Λευκό Οίκο, αλλά είναι σε εκείνους της αμερικανικής κοινότητας πληροφοριών» αναφέρει ο Αμερικανός δημοσιογράφος.

Εν τω μεταξύ, η σφαγή στην πόλη Bakhmut συνεχίζεται. Και η αλήθεια είναι πως η εκεί μάχη είναι παρόμοια σε ηλιθιότητα, αν όχι σε αριθμούς, με τη σφαγή στο Βερντέν και στο Σομ κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σημειώνεται πως οι υπεύθυνοι για τον σημερινό πόλεμο -στη Μόσχα, το Κίεβο και την Ουάσιγκτον- δεν έχουν δείξει το παραμικρό ενδιαφέρον για συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως προοίμιο για κάτι μόνιμο.

Η μοναδική συζήτηση που γίνεται τώρα έχει να κάνει με τις πιθανότητες μιας επίθεσης αργά την άνοιξη ή το καλοκαίρι από οποιοδήποτε μέρος. Σύμφωνα με τον Seymour Hersch, κάτι άλλο μαγειρεύεται.

Για παράδειγμα, κάποιοι στην αμερικανική κοινότητα πληροφοριών γνωρίζουν και έχουν αναφέρει πως κινητοποιούνται κυβερνητικοί αξιωματούχοι σε διάφορα επίπεδα στην Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Λιθουανία, την Εσθονία, την Τσεχοσλοβακία και τη Λετονία.

Αυτές οι χώρες είναι όλες σύμμαχοι της Ουκρανίας και δηλωμένοι εχθροί του Vladimir Putin.
Στην κορυφή της πυραμίδας αυτής της ομάδας είναι η Πολωνία, η ηγεσία της οποίας δεν φοβάται πλέον τον ρωσικό στρατό. Ήσυχα… παροτρύνει τον Zelensky να βρει έναν τρόπο να τερματίσει τον πόλεμο -ακόμη και να παραιτηθεί ο ίδιος, εάν χρειαστεί- και να επιτρέψει να ξεκινήσει η διαδικασία ανοικοδόμησης του έθνους του. Ο Zelensky δεν μετακινείται από τις θέσεις του, σύμφωνα με υποκλοπές και άλλα στοιχεία γνωστά εντός της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, αλλά αρχίζει να χάνει την υποστήριξη των γειτόνων του.

Μία από τις κινητήριες δυνάμεις για τις ευρωπαϊκές συνομιλίες με τον Zelensky ήταν τα περισσότερα από πέντε εκατομμύρια Ουκρανοί που κατέφυγαν στις γειτονικές χώρες, στο πλαίσιο συμφωνίας της ΕΕ για προσωρινή προστασία, η οποία περιλαμβάνει δικαιώματα διαμονής, πρόσβαση σε αγορά εργασίας, στέγαση, βοήθεια κοινωνικής πρόνοιας και ιατρική περίθαλψη.

Μια αξιολόγηση που δημοσιεύτηκε από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αναφέρει ότι η εκτίμηση εξαιρεί περίπου 3 εκατομμύρια Ουκρανούς πρόσφυγες που διέφυγαν από την εμπόλεμη ζώνη χωρίς βίζα σε κάποιο από τα 27 ευρωπαϊκά έθνη που έχουν καταργήσει τον έλεγχο των συνόρων μεταξύ τους βάσει της συμφωνίας Schengen.

Η Ουκρανία, αν και όχι στην ΕΕ, απολαμβάνει τώρα όλα τα οφέλη του συμφώνου Schengen. Κάποια έθνη, εξουθενωμένα από τον πόλεμο, έχουν επαναφέρει ορισμένες μορφές συνοριακού ελέγχου, αλλά η περιφερειακή προσφυγική κρίση δεν θα επιλυθεί έως ότου υπάρξει επίσημη ειρηνευτική συμφωνία.

Η Ύπατη Αρμοστεία αναφέρει ότι τα δωρεάν ταξίδια από την Ουκρανία προς τις χώρες της Βαλτικής και τα κράτη της ΕΕ στη Δυτική Ευρώπη «καθιστά ιδιαίτερα δύσκολο να προσδιοριστεί ακριβώς πόσοι Ουκρανοί έχουν φτάσει στην ΕΕ τους τελευταίους μήνες και πού βρίσκονται τώρα».

Η έκθεση αναφέρει ότι η «συντριπτική πλειοψηφία» των Ουκρανών προσφύγων είναι γυναίκες και παιδιά και το ένα τρίτο από αυτούς είναι κάτω των δεκαοκτώ ετών. Το 73% των προσφύγων σε ηλικία εργασίας είναι γυναίκες – πολλές με παιδιά.

Μια ανάλυση του Φεβρουαρίου για το ευρωπαϊκό προσφυγικό ζήτημα από το Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων διαπίστωσε ότι «δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια» σε ανθρωπιστική βοήθεια διοχετεύθηκαν στους γείτονες της Ουκρανίας κατά τον πρώτο χρόνο του πολέμου.

«Καθώς η σύγκρουση μπαίνει στο δεύτερο έτος της χωρίς τέλος», λέει η έκθεση, «οι ειδικοί ανησυχούν ότι οι χώρες υποδοχής εμφανίζουν σημάδια κόπωσης». «Πριν από εβδομάδες έμαθα ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών γνώριζαν ότι ορισμένοι αξιωματούχοι στη Δυτική Ευρώπη και τις χώρες της Βαλτικής θέλουν να τελειώσει ο πόλεμος μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας» λέει ο Seymour Hersch, και συμπληρώνει:

«Αυτοί οι αξιωματούχοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι καιρός για τον Zelensky να “αλλάξει στάση” και να επιδιώξει διευθέτηση. Ένας Αμερικανός αξιωματούχος μού είπε ότι αξιωματούχοι της Ουγγαρίας και της Πολωνίας συνεργάζονται με σκοπό να εμπλακούν σε συνομιλίες με τη Μόσχα και την Ουκρανία.

Η Ουγγαρία είναι μεγάλος παίκτης, όπως και η Πολωνία και η Γερμανία, και συνεργάζονται για να κάνουν τον Zelensky να ακούσει τις εκκλήσεις που του απευθύνονται, είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν καταστήσει σαφές ότι «ο Zelensky μπορεί να κρατήσει ό,τι έχει: μια βίλα στην Ιταλία και υπεράκτιους τραπεζικούς λογαριασμούς. Η ειρηνευτική συμφωνία πρέπει να πετύχει, ακόμα και αν ο μόνος τρόπος για να κλείσει είναι να πληρωθεί. Μέχρι στιγμής, είπε ο αξιωματούχος, ο Zelensky απορρίπτει τέτοιες παραινέσεις και αγνοεί προσφορές μεγάλων χρηματικών ποσών και απόσυρσή του στην Ιταλία. Επίσης, μια τέτοια διευθέτηση δεν έχει τη στήριξη του αμερικανικού παράγοντα, ενώ η Γαλλία και η Αγγλία είναι πολύ αφοσιωμένες στις ΗΠΑ για να σκεφτούν ένα τέτοιο σενάριο. Υπάρχει μια πραγματικότητα που ορισμένα στοιχεία της αμερικανικής κοινότητας πληροφοριών δεν μπορούν να αγνοήσουν, είπε ο αξιωματούχος, ακόμη κι αν ο Λευκός Οίκος την αγνοεί: Η Ουκρανία ξεμένει από χρήματα και είναι γνωστό ότι οι επόμενοι τέσσερις ή μήνες είναι κρίσιμοι. Και οι Ανατολικοευρωπαίοι μιλούν για συμφωνία».

«O Zelensky θέλει περισσότερα, είπε ο αξιωματούχος»

«Ο Zelensky μας λέει ότι αν θέλεις να κερδίσεις τον πόλεμο, πρέπει να μου δώσεις περισσότερα χρήματα και περισσότερα πράγματα. Μας λέει, “Πρέπει να πληρώσω τους στρατηγούς”. Αν αναγκαστεί να παραιτηθεί, θα πάει στον πλειοδότη. Προτιμά να πάει στην Ιταλία παρά να μείνει και ενδεχομένως να δολοφονηθεί από τους δικούς του ανθρώπους.

Όλη αυτή η συζήτηση κυκλοφορεί στις ΗΠΑ, αλλά, ως “συνήθως”, είπε ο αξιωματούχος, “δεν είναι σαφές στην κοινότητα των πληροφοριών τι γνωρίζουν ο πρόεδρος και οι βοηθοί του εξωτερικής πολιτικής στον Λευκό Οίκο. Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να εκπαιδεύουν Ουκρανούς πιλότους ενώ ο Biden εξακολουθεί να μιλά για τον Μεγάλο Σατανά στη Μόσχα και η ρωσική οικονομία τα πάει περίφημα. Ο Putin μπορεί να παραμείνει εκεί που είναι “παρά την αποτυχία του να σβήσει την Ουκρανία από τον χάρτη ως ανεξάρτητο κράτος”. Και νόμιζε ότι θα κέρδιζε τον πόλεμο με μία μόνον αερομεταφερόμενη μεραρχία”» λέει ο Hersh.

Το πρόβλημα

«“Το πρόβλημα της Ευρώπης”, είπε ο αξιωματούχος, όσον αφορά τη γρήγορη διευθέτηση του πολέμου, “είναι ότι ο Λευκός Οίκος θέλει ο Ζelensky να επιβιώσει ενώ υπάρχουν άλλοι” στη Ρωσία και σε ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες “που λένε ότι ο Zelensky πρέπει να φύγει από τη μέση, ό,τι κι αν γίνει. Δεν είναι σαφές ότι αυτό έχει γίνει κατανοητό στο Οβάλ Γραφείο. Μου είπαν ότι ορισμένες σημαντικές πληροφορίες για τον πόλεμο δεν φτάνουν στον πρόεδρο. Ο Biden λέγεται ότι βασίζεται σε ενημερώσεις που ετοιμάζει η Avril Haines, διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, από τότε που ανέλαβε η κυβέρνηση Βiden.

Αυτή έχει περάσει μεγάλο μέρος της καριέρας της δουλεύοντας για τον υπουργό Εξωτερικών Antony Blinken, του οποίου οι δεσμοί με τον Biden χρονολογούνται δεκαετίες πίσω. Για κάποιους η μοναδική σωτηρία στην κοινότητα, μου είπαν, ήταν ο διευθυντής της CIA, William Burns. Ο Burns ήταν πρεσβευτής στη Ρωσία και αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και θεωρείται κάποιος που αντιτίθεται στις ανοησίες της εξωτερικής πολιτικής του Λευκού Οίκου. “Δεν θέλει να γίνει αρουραίος σε πλοίο που βυθίζεται”, μου είπε ο αξιωματούχος.

Από την άλλη πλευρά, μου είπαν, ότι δεν είναι σαφές σε εκείνους στη CIA που προετοιμάζουν την Ημερήσια Ενημέρωση του Προέδρου ότι ο Joe Biden διαβάζει το ενημερωτικό δελτίο που του ετοιμάζουν. Το έγγραφο είναι συνήθως τρεις σελίδες. Πριν από δεκαετίες, μου είπαν -κάποιος που με παρακάλεσε να μην γράψω γι’ αυτό εκείνη την εποχή- ότι ο Ronald Reagan σπάνια διάβαζε το PDB μέχρι που ο Colin Powell, τότε στον Λευκό Οίκο, άρχισε να το διαβάζει σε συσκευή εγγραφής βίντεο. Στη συνέχεια, η κασέτα παιζόταν για τον πρόεδρο. Δεν είναι σαφές ποιος, αν κάποιος, θα μπορούσε να αναλάβει την πρωτοβουλία ως ο Colin Powell του Biden» καταλήγει ο Hersh.

Prime News.

Back to top button