breaking newsΕλλάδα

ΠΟΛΥ ΝΩΡΙΣ ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΧΤΥΠΑΝΕ ΤΑ…«ΤΥΜΠΑΝΑ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Με δυο αυστηρές προειδοποιήσεις, με κυριότερη αυτή του ECOFIN προς την νέα ελληνική κυβέρνηση, φάνηκε από πολύ νωρίς πως…«άλλα λόγια να αγαπιόμαστε», (στις εξαγγελίες), και άλλη η σκληρή μνημονιακή πραγματικότητα.

Οι προειδοποιήσεις αναφέρονται στην αυστηρή τήρηση των συμφωνηθέντων που ψήφισε και η Νέα Δημοκρατία, με την εφαρμογή νέων οικονομικών μέτρων, με τον αποκλεισμό διαπραγματεύσεων για την μείωση των υπέρογκων πλεονασμάτων που ουσιαστικά αποκλείουν την προοπτική της οικονομικής ανακούφισης ευρέων κοινωνικών στρωμάτων που επλήγησαν ανεπανόρθωτα από τα μνημόνια, άσχετα αν η νέα κυβέρνηση επαγγέλλεται φορολογικές ελαφρύνσεις και «άλλα».

Προς το παρόν αυτό αποκλείεται καθώς το μήνυμα από το πρώτο Eurogroup ήταν σαφές: οποιαδήποτε συζήτηση ξεκινά με δεδομένα τα πλεονάσματα ύψους 3,5%.

Υστέρα μια κυβέρνηση με 51 μέλη δύσκολα μπορεί να θεωρηθεί μικρή και για άλλη μια φορά ακολουθείται η παράδοση των πολυμελών κυβερνήσεων, ελληνικό φαινόμενο-πληγή σε όλη την Ευρώπη, για να ικανοποιούνται διάφορες κλίκες και να καρπώνονται όσο το δυνατόν περισσότεροι υπουργικούς μισθούς.

Από την άλλη, παρά την αυστηρή ανακοίνωση της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών προς την Τουρκία, δεν φαίνεται καθόλου να ιδρώνει το αυτί της Άγκυρας.

Εδώ έχουμε μεγάλο θέμα γιατί οι τουρκικές προκλήσεις όχι μόνο δεν θα σταματήσουν, αλλά θα γίνουν και πιο «επικίνδυνες» καθώς η Τουρκία έχει προχωρήσει ουσιαστικά στην ενσωμάτωση των κατεχομένων της Κύπρου, ενώ προχωρεί στην επέκταση της δικής της υποτιθέμενης ΑΟΖ νότια της Κρήτης, καταπίνοντας το Καστελόριζο.

Σε αυτή την κατάσταση τι μπορεί να κάνει μια κυβέρνηση υπό το βάρος του ασφυκτικού έλεγχου των οικονομικών της, υπό το βάρος της αυστηρής επόπτευσης στα εθνικά θέματα από ΗΠΑ Γερμανία, (θυμηθείτε την ασφυκτική έξωθεν πίεση για την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών).

Είναι γνωστό επίσης πως σημαντικοί υπουργοί της νέας κυβέρνησης, (Εξωτερικών Προστασίας του Πολίτη κα είναι καθαρά αμερικανικής εντολής) και δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια ελιγμών. Το πρόβλημα της εθνικής κυριαρχίας παραμένει τροχοπέδη.

Όλα αυτά συνθέτουν εκ πρώτης μια ούτως ή άλλως δύσκολη κατάσταση για να είμαστε ρεαλιστές πέραν της κομματικής φιέστας, γιατί έπεται και συνέχεια. Άλλο οι πανηγυρισμό ότι έφυγε ο προδότης από το Μαξίμου γιατί κρατάτε μικρό καλάθι ,μήπως από τον ένα προδότη πήγαμε σε…

Ας ελπίσουμε ότι δεν είναι έτσι.

ΝΙΚΟΣ ΧΕ4ΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Back to top button