breaking newsΔιεθνή

Καναδάς: Λύθηκε το μυστήριο με το αεροπλάνο «που συνετρίβη πριν δεκαετίες»

 

Καναδάς: Όταν στις αρχές Νοεμβρίου ένας κυνηγός εντόπισε την κατεστραμμένη άτρακτο ενός αεροσκάφους σε δάσος στη Βρετανική Κολομβία, στον βορειοδυτικό Καναδά, δυνάμεις των τοπικών αρχών έσπευσαν στο σημείο, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι το αεροπλάνο –το οποίο δεν είχε κινητήρα, φτερά και πόρτες – ήταν πιθανότατα ηλικίας τουλάχιστον δύο δεκαετιών.

«Έμεινε μόνο η άτρακτος», ανέφερε τότε εκπρόσωπος της αστυνομίας, επισημαίνοντας ότι δεν εντοπίστηκαν ούτε καν αριθμοί εγγραφής, ούτε στοιχεία για επιβαίνοντες, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ταυτοποίηση του αεροσκάφους.

Το μυστήριο φαινόταν να παραμένει άλυτο, μέχρι ειδικοί έρευνας και διάσωσης να αποκαλύψουν ότι γνώριζαν πώς ακριβώς το αεροπλάνο βρέθηκε στο συγκεκριμένο σημείο: το είχαν τοποθετήσει εκεί οι ίδιοι, πριν από έναν χρόνο.

Όπως εξήγησαν, όταν η υπόθεση είδε το φως της δημοσιότητας, διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για την άτρακτο ενός αεροσκάφους, η οποία τοποθετήθηκε σε μια βουνοπλαγιά στο πλαίσιο εκπαιδευτικών προγραμμάτων έρευνας και διάσωσης.

Στο παρελθόν, δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που ο εντοπισμός συντριμμιών αεροσκαφών κατέστη αδύνατος στις δασικές εκτάσεις του Καναδά. Σύμφωνα με τον Guardian, σε μια περίπτωση, ένα μεγάλο στρατιωτικό αεροσκάφος που μετέφερε 44 άτομα εξαφανίστηκε στο Γιούκον του Καναδά. Παρά τις έρευνες, δεν βρέθηκε ποτέ ίχνος του.

Σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν τέτοια περιστατικά, οι ομάδες έρευνας και διάσωσης εξασκούνται σε ιστορικά ναυάγια ή αεροπλάνα σε διάφορες περιοχές του Καναδά. «Θέλουμε να το κάνουμε όσο πιο αληθινό γίνεται για αυτούς: καπνός, τραυματίες. Το λατρεύουν και το αντιμετωπίζουμε σαν ένα πραγματικό αεροσκάφος που κατέπεσε», δήλωσε ο Φρεντ Κάρεϊ, γενικός διευθυντής της τοπικής υπηρεσίας αεροπορικής διάσωσης.

Όπως πρόσθεσε, μια ομάδα μετέφερε το «κουφάρι» του Cessna σε μια βουνοπλαγιά το περασμένο καλοκαίρι χρησιμοποιώντας βαρέα οχήματα. «Ας πούμε ότι ήταν αγγαρεία» επεσήμανε.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι, όταν τα συντρίμμια τοποθετήθηκαν κοντά στη λίμνη Knouff, ειδοποιήθηκαν τόσο το τοπικό αεροδρόμιο, όσο και ο κύριος κόμβος συντονισμού διάσωσης της επαρχίας. «Είχαμε βάλει και καρτέλες, ακόμη και ένα τηλέφωνο για πληροφορίες», ανέφερε και συμπλήρωσε: «Δεν είμαι σίγουρος για το τι συνέβη, ίσως καρτέλες να έχουν φθαρεί. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση, δεν φαίνεται οι αρχές να ακολούθησαν το πρωτόκολλο».

PrimeNews.

Back to top button