breaking newsΔιεθνή

Πούτιν σε Wagner: Ορκιστείτε πίστη ή αφοπλιστείτε

 

Όρκο πίστης στη Ρωσία καλούνται να δώσουν όσοι πολεμούν στην Ουκρανία, μεταξύ αυτών και τα μέλη της ομάδας Wagner, σύμφωνα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος μετά τον θάνατο του Γεβγκένι Πριγκόζιν, στην πτώση του ιδιωτικού του αεροπλάνου, φαίνεται πως προσπαθεί να πάρει πλήρως τον έλεγχο της μισθοφορικής ομάδας και να αποτρέψει πιθανά φαινόμενα «ανταρσίας» από ορισμένους θύλακες στο εσωτερικό της.

Από πλευράς της Wagner, πάντως, δεν υπάρχει καμία αντίδραση για την ώρα. Ούτε έχει γίνει γνωστό το αν θα συνεχιστούν οι επιχειρήσεις της σε Ουκρανία, Αφρική και Λευκορωσία. Στην Αφρική, άλλωστε, ήταν και ο τελευταίος σταθμός του Πριγκόζιν πριν σκοτωθεί στην πτώση του αεροσκάφους του.

«Ορκιστείτε, διαφορετικά αφοπλιστείτε. Ορκιστείτε αλλιώς θα μπείτε στη φυλακή» υπογραμμίζει ο Ουκρανός αναλυτής Πέτρο Μπουρκόβσκι στο ΒΒC ερμηνεύοντας την τελευταία δήλωση Πούτιν μετά τον θάνατο του Πριγκόζιν.

Οργή Κρεμλίνου για τα σενάρια δολοφονίας Πριγκόζιν με εντολή Πούτιν – «Είναι απόλυτο ψέμα»

Το Κρεμλίνο διέψευσε ότι έδωσε εντολή να σκοτωθεί ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο επικεφαλής της εταιρείας μισθοφόρων Wagner και εχθρός του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος φέρεται ότι έχασε τη ζωή του κατά τη συντριβή του αεροπλάνου του την Τετάρτη το βράδυ, ενώ αρνήθηκε να επιβεβαιώσει οριστικά τον θάνατό του, επικαλούμενο την ανάγκη αναμονής των αποτελεσμάτων εξετάσεων και της έρευνας.

«Τώρα γίνονται πολλές εικασίες γύρω από την συντριβή του αεροπλάνου αυτού και τους τραγικούς θανάτους των επιβατών του αεροπλάνου, συμπεριλαμβανομένου του Γεβγκένι Πριγκόζιν. Βεβαίως στη Δύση όλες αυτές οι εικασίες παρουσιάζονται από μια πολύ καλά γνωστή γωνία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δημοσιογράφους.

«Όλα αυτά είναι απολύτως ψέματα και εδώ, όταν καλύπτουμε αυτό το θέμα, είναι απαραίτητο να στηριζόμαστε στα γεγονότα. Ακόμη δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία. Αυτά πρέπει να διαπιστωθούν κατά τη διάρκεια των ερευνητικών ενεργειών», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, απαντώντας σε ερώτηση για τους υπαινιγμούς δυτικών ηγετών, σύμφωνα με τους οποίους το Κρεμλίνο φέρεται να διέταξε την δολοφονία του Πριγκόζιν.

Ο Πεσκόφ πρόσθεσε εξάλλου ότι είναι σημαντικό να περιμένει κανείς τα αποτελέσματα διαφόρων τεστ, όπως και το πόρισμα της έρευνας.

Ο Πούτιν δεν είχε συναντήσει τον Πριγκόζιν πρόσφατα, σημείωσε εξάλλου ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε χθες, Πέμπτη, τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Πριγκόζιν, σπάζοντας τη σιωπή του μετά την συντριβή του αεροπλάνου του ηγέτη της Wagner την Τετάρτη το βράδυ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν όλοι οι επιβαίνοντες, δύο μήνες ύστερα από τότε που ηγήθηκε της ματαιωθείσας ανταρσίας της Βάγκνερ κατά της ρωσικής στρατιωτικής διοίκησης.

Ο Πούτιν επικαλέστηκε «προκαταρκτικές πληροφορίες» οι οποίες δείχνουν ότι ο Πριγκόζιν και οι κορυφαίοι συνεργάτες του στην Βάγκνερ σκοτώθηκαν στο δυστύχημα αυτό.

Οι ρωσικές αρχές άρχισαν έρευνα σχετικά με την συντριβή. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν δηλώσει ποιες θεωρούν ύποπτες αιτίες της ξαφνικής πτώσης του αεροπλάνου από τον ουρανό βορειοδυτικά της Μόσχας.

Ούτε επίσης έχουν επιβεβαιώσει επισήμως την ταυτότητα των 10 πτωμάτων που ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια του αεροπλάνου.

Στην ερώτηση αν το Κρεμλίνο έχει λάβει επίσημη επιβεβαίωση για τον θάνατο του Πριγκόζιν, ο Πεσκόφ σημείωσε: «Αν ακούσατε προσεκτικά την δήλωση του Ρώσου προέδρου, είπε ότι όλα τα απαραίτητα τεστ, συμπεριλαμβανομένων γενετικών τεστ, θα γίνουν τώρα. Τα επίσημα αποτελέσματα μόλις είναι έτοιμα να δημοσιευτούν, θα δημοσιευτούν».

Δυτικοί πολιτικοί και σχολιαστές άφησαν να εννοηθεί ότι ο Πούτιν έδωσε εντολή για την δολοφονία του Πριγκόζιν για να τον τιμωρήσει που ξεκίνησε την ματαιωθείσα ανταρσία τον Ιούνιο κατά της ιεραρχίας των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει ο Πούτιν από τότε που ανέβηκε στην εξουσία.

Ο Πεσκόφ σημείωσε εξάλλου ότι είναι αδύνατο να πει αν ο Πούτιν θα παραστεί στην κηδεία του Πριγκόζιν, προσθέτοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος έχει «πολύ γεμάτο πρόγραμμα» Ο εκπρόσωπος του Πούτιν πρόσθεσε επίσης ότι η Wagner Group δεν έχει επίσημη νομική υπόσταση.

Η Βάγκνερ υπάρχει ως μια ομάδα που είχε μια «μεγάλη συνεισφορά» στην ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, δήλωσε ο Πεσκόφ, εξαίροντας τον «ηρωισμό των πολεμιστών της».

Μέλος της ομάδας Βάγκνερ ισχυρίζεται πως αναγνώρισε τη σορό από το δάχτυλο

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα έξω από την Μόσχα, με τις θεωρίες συνωμοσίας να κάνουν λόγο για σκηνοθετημένο σκηνικό από τον «σεφ του Κρεμλίνου».

Αυτό ωστόσο, διαψεύδεται από την μισθοφορική ομάδα Βάγκνερ, της οποίας ήταν αρχηγός ο Πριγκόζιν. Μάλιστα, μέλος της φέρεται όχι μόνο να έχει αναγνωρίσει τη σορό αλλά να είναι και βέβαιος λόγω ενός κομμένου δάχτυλου!

Ο Πριγκόζιν είχε χάσει μέρος του δαχτύλου του, ενώ εξέτιε ποινή σε σωφρονιστικό κατάστημα, ανέφερε το ρωσικό κανάλι VChK-OGPU στο Telegram. Παράλληλα, πρόσθεσε πως ένας ανώτερος διοικητής της παραστρατιωτικής οργάνωσης αναγνώρισε το πτώμα από τον τραυματισμό αυτό, καθώς και τον υπαρχηγό του, Ντμίτρι Ούτκιν από τα τατουάζ του.

ΗΠΑ: Δολοφονία ο θάνατος του Πριγκόζιν, αλλά όχι από πύραυλο σύμφωνα με αμερικανούς Αξιωματούχους

Το αφεντικό του Ομίλου Βάγκνερ Γεβγκένι Πριγκόζιν δολοφονήθηκε ενώ πετούσε με το ιδιωτικό του τζετ από τη Μόσχα στην Αγία Πετρούπολη — αλλά δεν φαίνεται ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από πύραυλο εδάφους-αέρος, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Οι προκαταρκτικές πληροφορίες που συγκέντρωσε η αμερικανική κυβέρνηση, οι οποίες ήταν ακόμη υπό εξέταση, υποδηλώνουν ότι είτε εξερράγη βόμβα στο Embraer Legacy 600 Executive jet κατά τη διάρκεια της πτήσης, είτε ότι το αεροσκάφος ήταν στόχος άλλης μορφής δολιοφθοράς, ανέφερε η Wall Street Journal .

Φαινόταν να υπάρχει διάσταση απόψεων σχετικά με την αιτία της συντριβής του αεροσκάφους εντός της κυβέρνησης Μπάιντεν, με δύο αξιωματούχους να ισχυρίζονται νωρίτερα στο Reuters ότι το αεροπλάνο του Πριγκόζιν πιθανότατα καταρρίφθηκε από πύραυλο εδάφους-αέρος που προερχόταν από το εσωτερικό της Ρωσίας.

Ένας τρίτος Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε στο πρακτορείο ειδήσεων ότι υπήρχαν πολλές θεωρίες και δεν είχε καταλήξει σε οριστικό συμπέρασμα.

Η ομοσπονδιακή ερευνητική επιτροπή της Ρωσίας ξεκίνησε έρευνα για το αεροπορικό δυστύχημα στην περιοχή του Τβερ την Τετάρτη, όπου σκοτώθηκαν ο Πριγκόζιν, 62 ετών, το δεξί του χέρι Ντμίτρι Ούτκιν και άλλοι οκτώ — αλλά η υπηρεσία μέχρι στιγμής δεν έχει πει τι μπορεί να προκάλεσε την καταστροφή.

Ο θάνατος του αρχηγού των μισθοφόρων δύο μήνες μετά τη βραχύβια εξέγερσή του εναντίον των κορυφαίων στρατιωτικών της Ρωσίας πυροδότησε ένα καταιγισμό εικασιών, με ορισμένους υποστηρικτές της ομάδας Βάγκνερ να ισχυρίζονται ότι το αεροσκάφος ανατινάχθηκε στον αέρα από ρωσικό αμυντικό πύραυλο.

Άλλες πηγές ισχυρίστηκαν ότι μια βόμβα που ήταν κρυμμένη μέσα σε ένα τελάρο με ακριβό κρασί που είχε χαριστεί στον Πριγκόζιν και είχε φορτωθεί στο τζετ λίγο πριν την απογείωση προκάλεσε τη συντριβή.

primenews

Back to top button