breaking newsΕλλάδα

Τσιόδρας: «Δεν αποκλείω επαναλαμβανόμενα lockdowns»

Για τα επόμενα δύο χρόνια δεν αποκλείει τα επαναλαμβανομένα lockdowns ο Σωτήρης Τσιόδρας.

 

Δεν αποκλείει τα επαναλαμβανόμενα lockdowns για τα επόμενα δύο χρόνια ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, καθηγητής – λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας σε απάντησή του στην ερώτηση του δημοσιογράφου της Athens Voice Βασίλη Βενιζέλου.

«Όσο περνάει ο καιρός, και τα lockdowns μπορεί να απαιτηθούν, μπορεί όμως και να μην απαιτηθούν ανάλογα με την πορεία που θα έχει η κοινωνία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση:  «Κύριε καθηγητά, αν έχω καταλάβει καλά χρειαζόμαστε ή ένα πολύ καλό φάρμακο ή ένα εμβόλιο ή την οριστική εκρίζωση του νέου κορωνοϊού, προκειμένου να απαλλαγούμε από διαδοχικά lockdowns. Δεδομένου ότι το εμβόλιο παραπέμπεται έναν χρόνο αργότερα και το καλό φάρμακο αναζητείται, εκείνο στο οποίο ελπίζουμε άμεσα είναι η οριστική εκρίζωση του ιού;», ο κ. Τσιόδρας απάντησε:

«Η οριστική εκρίζωση του κορωνοϊού θα γινόταν αν ταυτόχρονα σε όλες τις χώρες παίρναμε όλοι τα ίδια μέτρα και καταφέρναμε να έχουμε το παράδειγμα της Ελλάδας και να σβήσει η πορεία του ιού. Κάτι τέτοιο δεν γίνεται. Άρα, αυτό που θα γίνει, και ο τρόπος που θα σβήσει ο ιός θα είναι ή το αποτελεσματικό εμβόλιο όταν θα ‘ρθει -σίγουρα μέχρι τότε οι αποτελεσματικές θεραπείες θα μας βοηθήσουν να τον καταπολεμήσουμε καλύτερα- και τα μέτρα όταν αυτά απαιτούνται. Όσο περνάει ο καιρός, και τα lockdowns μπορεί να απαιτηθούν, μπορεί όμως και να μην απαιτηθούν ανάλογα με την πορεία που θα έχει η κοινωνία, τον τρόπο με τον οποίο θα ζούμε, με την υγιεινή, θα αυξάνεται σταδιακά και η ανοσία. Θα το περνάνε κάποιοι και θα γίνονται όλο και περισσότεροι»

»Σήμερα είναι λίγοι, όταν όμως θα γίνουν ένας σημαντικά περισσότερος αριθμός, νομίζω και θα σταματήσει και θα σβήσει ο ιός. Όπως είδατε, όμως, οι μαθηματικές μας εκτιμήσεις μάς μιλούν για δύο ακόμη χρόνια. Μακάρι να είναι λάθος οι εκτιμήσεις. Μακάρι να έχουμε ένα εμβόλιο μέχρι το τέλος του χρόνου, το οποίο θα παραχθεί μαζικά, δεν θα υπάρχει μονοπώλιο, θα δίνεται σε όλο τον κόσμο δωρεάν, δεν θα υπάρχουν πατέντες, θα υπάρξει μια κοινωνική αλληλεγγύη, θα το πάρουν όλοι και θα προστατευτούμε.

»Θα πρέπει όμως μέχρι τότε να κάνουμε την υπομονή μας, να βλέπουμε τα δεδομένα, να κινούμαστε ανάλογα με τα δεδομένα, όπως κινηθήκαμε επιστημονικά μέχρι σήμερα, και να προχωράμε με αισιοδοξία και όραμα».

[athensvoice.gr]

Back to top button