breaking newsΔιεθνή

Σε μια κλωστή η παγκόσμια ειρήνη – Στην Ερυθρά Θάλασσα ιρανικό πολεμικό πλοίο, άλμα στο πετρέλαιο

 

Προς τα 80 δολάρια το βαρέλι αυξάνονται οι τιμές του πετρελαίου σήμερα, 2 Ιανουαρίου 2024, αφού το Ιράν έστειλε ένα πολεμικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα, με την κατάσταση να παραμένει τεταμένη στην κρίσιμη πλωτή οδό για τις παγκόσμιες αποστολές λόγω των επιθέσεων από τους αντάρτες Huthis της Υεμένης.

Ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς του αργού πετρελαίου Brent εκτινάχθηκε 1,6% στα 78,27 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό West Texas Intermediate σημείωσε άνοδο 1,42% στα 72,67 δολάρια το βαρέλι κατά τις ώρες συναλλαγών στην Ασία.

Το Ιράν ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι έστειλε το αντιτορπιλικό Alborz μέσω του στρατηγικού στενού Bab al-Mandeb, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της χώρας, χωρίς να διευκρινίσουν λεπτομέρειες για την αποστολή του πολεμικού πλοίου.

Πρόσθεσε ότι διεξάγονται περιοδικά επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα για την ασφάλεια των ναυτιλιακών δρομολογίων.

Επιθετικότητα και από τις ΗΠΑ

Η κίνηση έρχεται αφότου το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ κατέστρεψε τρία σκάφη ανταρτών Huthis που υποστηρίζονται από το Ιράν, σκοτώνοντας 10 μαχητές, σύμφωνα με το AP.

Το Πολεμικό Ναυτικό ανταποκρίθηκε σε κλήση κινδύνου από το υπό σημαία Σιγκαπούρης πλοίο Maersk Hangzhou, το οποίο είχε δεχτεί πυρά των Huthis, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ.

Σε δήλωση εκπροσώπου των ανταρτών την Κυριακή, η ομάδα Huthis υποστήριξε ότι τα πλοία είχαν «επίσημα καθήκοντα για την ασφάλεια των θαλάσσιων διαδρομών», ανέφερε ένα ειδησεογραφικό κανάλι που ανήκει στους αντάρτες.

«Οποιαδήποτε κλιμάκωση της σύγκρουσης σε αυτή την περιοχή σίγουρα θα προσθέσει μεγαλύτερο ασφάλιστρο κινδύνου για το Brent», δήλωσε στο CNBC ο Senior Energy Analyst της Bernstein, Neil Beveridge.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι δεν θα υπάρξει καμία σημαντική επίπτωση ακόμη. «Δεν έχουμε ξαναδεί ιρανικές ναυτικές επιδρομές. Και εφόσον πραγματικά δεν οδηγεί σε καμία κλιμάκωση, τότε δεν βλέπω πραγματικά κανένα σημαντικό αντίκτυπο σε αυτό το επίπεδο», πρόσθεσε.

Μέτρα στη ναυτιλία

Η ομάδα Huthis επιτίθεται σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, στοχεύοντας ισραηλινά πλοία και άλλα πλοία που κατευθύνονται προς ή από το Ισραήλ, ως αντίποινα για τον πόλεμο της χώρας στη Γάζα που έχει σκοτώσει μέχρι στιγμής σχεδόν 22.000 ανθρώπους.

Μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες σταμάτησαν να διασχίζουν τη Διώρυγα του Σουέζ και της Ερυθράς Θάλασσας στις αρχές Δεκεμβρίου, επιλέγοντας να αλλάξουν δρομολόγιο μέσω της νότιας Αφρικής – ένα μεγαλύτερο και πιο ακριβό ταξίδι με ναύλους θαλάσσιων μεταφορών που φτάνουν τα 10.000 δολάρια ανά εμπορευματοκιβώτιο.

Η γερμανική εταιρεία εμπορευματοκιβωτίων Hapag-Lloyd δήλωσε την Παρασκευή ότι θα συνεχίσει να εκτρέπει τα πλοία της από τη Διώρυγα του Σουέζ.

Ωστόσο, η έναρξη της Επιχείρησης Prosperity Guardian, μιας πολυεθνικής ναυτιλιακής δύναμης, από τις ΗΠΑ, έχει ενισχύσει την εμπιστοσύνη των ναυτιλιακών εταιρειών.

Ο δανικός ναυτιλιακός κολοσσός Maersk ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα ξαναρχίσει τις δραστηριότητές του στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν.

n PrimeNews.

Back to top button