breaking newsΔιεθνή

Είναι επίσημο , το κλείδωμα Covid-19 έχει κάνει τους πλούσιους πολύ πλούσιους και τους φτωχούς πολύ φτωχότερους

Νόρμαν Λιούις
Νόρμαν Λιούις

είναι συγγραφέας, ομιλητής και σύμβουλος για την καινοτομία και την τεχνολογία, ήταν πρόσφατα διευθυντής στο PriceWaterhouseCoopers, όπου δημιούργησε και ηγήθηκε της υπηρεσίας καινοτομίας του κοινού.

Νέα στοιχεία από την Τράπεζα της Αγγλίας δείχνουν αυτό που πολλοί από εμάς προέβλεψαν – ότι η επίδραση του τερματισμού της οικονομίας θα αύξανε την ανισότητα του πλούτου και θα έπληττε το λιγότερο ευημερούμενο. Και θα επιδεινωθεί.

 

Η Τράπεζα της Αγγλίας δημοσίευσε τα πρώτα πραγματικά στοιχεία που δείχνουν πώς η ανισότητα έχει αυξηθεί κατά τη διάρκεια της κρίσης Covid-19, αποκαλύπτοντας ότι όσοι από εμάς υποστηρίζουμε ότι το κλείσιμο της οικονομίας για μεγάλο χρονικό διάστημα θα καταστρέψει τη ζωή των εργαζομένων είχαμε δίκιο

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η αβεβαιότητα υπήρξε η καθοριστική υπαρξιακή διάθεση των τελευταίων έξι μηνών. Και εξακολουθεί να ενημερώνει πώς βλέπουμε την κρίση Covid-19 και τις συνέπειές της. Θα υπάρξει μια δεύτερη έξαρση; Θα υπάρξει παγκόσμια κατάθλιψη; Πόσα εκατομμύρια άτομα δεν θα έχουν δουλειά για να επιστρέψουν όταν τελειώσουν τα προγράμματα; Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν ξέρει πραγματικά.

 

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Αγγλίας πρέπει να μελετηθούν προσεκτικά.

Ο Andy Haldane, ο επικεφαλής οικονομολόγος της BOE, σε μια ομιλία αυτή την εβδομάδα αποκάλυψε ορισμένα στοιχεία που θα έπρεπε να θέσουν τέρμα στην κερδοσκοπική αβεβαιότητα σχετικά με τις τρομερές οικονομικές συνέπειες του κλειδώματος. Ενώ η ομιλία ειναι για την παγκόσμια ανεργία – υποδηλώνοντας, σύμφωνα με το ΔΝΤ και τη ΔΟΕ, ότι η κρίση θα μπορούσε να αυξήσει την ανεργία παγκοσμίως από οπουδήποτε μεταξύ 5,3 και 24,7 εκατομμυρίων ανθρώπων – είναι τα πραγματικά δεδομένα για την απασχόληση και τις ανισότητες που πρέπει να δοθεί προσοχή

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι αξιώσεις για Universal Credit έχουν αυξηθεί κατά δυόμισι εκατομμύρια από τα μέσα Μαρτίου και τα διοικητικά δεδομένα από το HMRC δείχνουν μεγάλη αύξηση της ανεργίας.

Τα μέτρα της ανεργίας έχουν αυξηθεί κατά περίπου ενάμισι εκατομμύριο από την αρχή του έτους. Πάνω από εννέα εκατομμύρια θέσεις εργασίας εκτιμάται ότι έχουν παρασχεθεί ως μέρος του κυβερνητικού προγράμματος διατήρησης θέσεων εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι ίσως το ήμισυ του εργατικού δυναμικού του Ηνωμένου Βασιλείου είναι είτε άνεργο είτε υποαπασχολούμενο. Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο για αυτό.

Αλλά η πιο συγκλονιστική αποκάλυψη ήταν τα δεδομένα που δείχνουν τη διαφορετική επίδραση της κρίσης στην αποταμίευση. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι πλουσιότεροι άνθρωποι έχουν εξοικονομήσει περισσότερα στην κρίση: όσοι κερδίζουν μεταξύ £ 34k- £ 55k ($ 42k- 68k $) έχουν σημειώσει αύξηση κατά 3%, ενώ εκείνοι που κερδίζουν 55k £ και άνω έχουν αυξήσει τις αποταμιεύσεις τους κατά σχεδόν 20%. Ωστόσο, όσοι κερδίζουν έως και 20.000 £ ετησίως, έχουν δει τις αποταμιεύσεις τους να μειώνονται κατά 13%, ενώ εκείνοι που κερδίζουν μεταξύ 20k £ – 35k £ έχουν σημειώσει πτώση έξι τοις εκατό.

Αυτό που είναι καταστροφικό για αυτά τα στοιχεία δεν είναι μόνο ότι οι πλούσιοι έχουν αυξήσει τις αποταμιεύσεις τους. Τα φτωχότερα τμήματα της κοινωνίας έχουν εξαντλήσει τα δικά τους απλά για να επιβιώσουν από το κλείδωμα.

Η πραγματικότητα της ανισότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο αποκαλύπτει ότι η κρίση δεν επηρέασε όλους τους ίδιους. Στην πραγματικότητα, έχει μετατοπίσει τον πλούτο στους ήδη καλύτερους.

Αυτό δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν. Αυτό είναι η ανισότητα. Είναι μια καπιταλιστική πραγματικότητα που έχει προηγηθεί της κρίσης Covid-19 για δεκαετίες. Αυτό τονίζει την κλίμακα των προκλήσεων μετά το Covid-19. Η συμπίεση των οικογενειών χαμηλού εισοδήματος με ακόμη λιγότερες αποταμιεύσεις για να επιστρέψει, όπως αυξάνεται η ανεργία, θα απαιτήσει ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη για κρατική στήριξη, σε μια εποχή που τα κρατικά ταμεία βρίσκονται ήδη υπό σοβαρούς περιορισμούς.

Ενώ το “New Deal” αντιπροσωπεύει περίπου 0,2 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, είναι ασήμαντο σε σύγκριση με το τρέχον σχέδιο δαπανών της κυβέρνησης ύψους 928 δισεκατομμυρίων λιρών για το τρέχον έτος. Αυτή η κρατική δαπάνη – το αληθινό θεμέλιο της «επιχείρησης ελεύθερης αγοράς» – είναι αυτό που έχει αυξήσει την ανισότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο, όχι την ανακούφιση.

Είναι αμφίβολο ότι τους επόμενους μήνες και χρόνια, θα δούμε εκατομμύρια ανθρώπους της εργατικής τάξης να χειροκροτούν για το «New Deal» του Μπόρις ή για «ελεύθερη αγορά».

 Η κερδοσκοπία σχετικά με τις ανακτήσεις σε σχήμα V δεν θα μετριάσει την πραγματικότητα της αυξανόμενης ανισότητας, της ανεργίας και της οικονομικής δυσκολίας. 

Η πολιτική ατζέντα θα αλλάξει περισσότερο από ό, τι θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν οι υποστηρικτές υπέρ του κλειδώματος.

https://www.rt.com

Related Articles

Back to top button