Διεθνή

Γέροντας Ευδόκιμος Παναχράντου Άνδρου: είμαι ”χαχα και χουχου”! Στη Μονή που έκανε Πάσχα ο Τζίμης ο Πανούσης !!! BINTEO

Γέροντας Ευδόκιμος Παναχράντου Άνδρου είμαι ”χαχα και χουχου”.’

”είμαι (χαμογελαστός) και χαχα και χουχου”..Ευτυχώς που υπάρχουν και οι αληθινοί γέροντες να μας γλιτώσουν από τον Φαρισαισμό την θρησκευτική σοβαροφάνεια τον πνευματικό καθωσπρεπισμό και το μαυσωλείο ψυχών τον ευσεβισμό. Ένας αυθεντικός Γέροντας ο π. Ευδόκιμος της ιστορικής Μονής Παναχράντου Άνδρου που ίδρυσε περί το 960 μ.Χ ο Νικηφόρος Φωκάς που όταν καθ΄οδόν προς την Κρήτη για να εκδιώξει τους Άραβες προσάραξε ο στόλος του στην Άνδρο έταξε στην Παναγία να της χτίσει μοναστήρι αν επιστρέψει νικητής όπερ και εγένετο. Είναι το παλαιότερο μοναστήρι του Αιγαίου πιο παλιό και από τη Μεγίστη Λαύρα Αγίου Όρους. Για δεκαετίες κράτησε μόνος το καραούλι στην αετοφωλιά της Άνδρου σήμερα έχει στη συνοδεία του ακόμη 3 ψαγμένους μοναχούς.

Η μονή είναι αφιερωμένη και στον Άγιο Παντελεήμονα με την κάρα του αποθησαυρισμένη. Σήμερα ο Γέροντας (κατά κόσμον Αντώνιος Φραγκουλάκης),είναι πλέον 90 ετών αλλά όπως λέει δεν έχει συναίσθηση θανάτου νομίζει ότι θα ζήσει ακόμη πολύ και όπως του λένε οι γιατροί έχει τα πνευμόνια μωρού και την καρδιά 14χρονου. Ο γέροντας Ευδόκιμος, γεννημένος μια Κυριακή του Πάσχα το μακρινό ‘34, έχει περάσει 70 χρόνια στο μοναστήρι της Άνδρου αλλά «δεν έχει αισθανθεί ότι είναι γέρος ακόμη».

Πολλά θαυμαστά ακούγονταν στην Αθήνα εδώ και δεκαετίες ήδη για τον ασκητή καλόγερο που ήταν ακροβολισμένος στο υπερυψωμένο καστρομονάστηρο πνευματικό παρατηρητήριο του Αιγαίου μόνος. Ιστορίες για μυροβλίζουσες εικόνες για εμφανίσεις του Αγ Παντελεήμονα. Ενώ ξετρύπωσε κάποτε και έναν πνευματιστή Ινδό που τον είχανε για ”άγιο” στις εκκλησιές στα Μεσόγεια και στην Αγ Παρασκευή Αθηνών. Διορατικός και ντόμπρος ευθύς…

Ο πατέρας Αέτιος σκαρφαλώνει παρουσιάζει τις σπηλιές του Γερακώνα, εκεί που ασκήτευαν μοναχοί μέχρι την δεκαετία του ’40 και σήμερα είναι κατοικημένες από γεράκια που αναπτύσσουν ταχύτατες και 360-390 χλμ την ώρα.

Σήμερα η πόρτα της Μονής δεν κλείνει ποτέ, γιατί όπως λέει ο γέροντάς της, πατέρας Ευδόκιμος, «δεν είμαστε ούτε ΔΕΗ, ούτε σουβλατζίδικο για να έχουμε ωράριο».

Κάθε μέρα, νωρίς το πρωί, μαγειρεύει..

Η μονή όπου εκκλησιαζόταν για Πάσχα και έκανε Ανάσταση ο Τζίμης Πανούσης..

Διηγείται ο μοναχός ότι ο εκκεντρικός καλλιτέχνης είχε ένα σπίτι στην Άνδρο και Πάσχα έκανε μαζί τους στη μονή. Καθόταν σούζα στην ακολουθία και πολύ σοβαρός με συναίσθηση και είπε ότι η τέχνη και η ελευθερία της έκφρασης είναι δεδομένη κι ακόμη και όταν είναι ακραία έχει να περάσει ένα μήνυμα. Η μονή είναι γνωστή και ως ”η μονή των μουσικών” γιατί προφανώς κάποιοι από τη συνοδεία του Γέροντα είχαν πολύ καλή σχέση μαζί της στην κοσμική τους ζωή κάποιος μάλιστα στην εκπομπή ειπώθηκε ότι ήταν ντράμερ.

Ένας άλλος μοναχός είπε ότι επέλεξε τη μονή γιατί ο Γέροντας σέβεται την προσωπικότητα και τη θρησκευτική προσωπικότητα του καθένα πράγμα όπως είπε σπάνιο.

Είδαμε το Γέροντα κι αναπνεύσαμε λίγο ελεύθερα ”η αλήθεια ελευθερώσει υμάς” ξεχάσαμε για λίγο τις πνευματικές φόλες και την πνευματική φορμόλη μιας καθεστηκυίας πνευματικής ανημπόριας και πνευματικής καθίζησης και παρακμής των ημερών. Με καταγωγή από Κρήτη ο Γέροντας ίσιος άνθρωπος μεγάλωσε στη Μήλο και 15 χρονών έφυγε για Άγιον όρος ο πατέρας του πήγε στην Αρχιεπισκοπή και διαμήνυσε να τον φέρουν πίσω και τότε ο Γέροντας του είπε μια σκληρή κουβέντα ”θα πεθάνεις και θα πάω μοναχός” για την οποία μετάνιωσε τότε. Αλλά ήταν τόσο αποφασισμένος.

Ο δημοσιογράφος ο Σταύρος Θεοδωράκης του έδειξε μια κολώνα με αλυσίδα εντός ναού και τον ρώτησε τι είναι αυτό. Κι ο π. Ευδόκιμος του απάντησε ότι σε αυτήν έδεναν τους δαιμονισμένους και παρέμεναν εκεί ως την θεραπεία τους. Αστειευόμενος ο δημοσιογράφος του λέει δεν φαντάζομαι να την χρησιμοποιείτε και σήμερα και ο π. Ευδόκιμος ετοιμόλογος:

όχι γιατί σήμερα δεν είναι ένας και δυο οι δαιμονισμένοι σήμερα έχουν δαιμονιστεί όλοι όλος ο κόσμος έχει δαιμόνια.

Στην εκπομπή επίσης αναδείχθηκε η καλή σχέση του Γέροντα με τα ζώα μίλησε για τα σκυλιά του είπε ιστορίες από τη ζωή τους είναι καλύτερα από ανθρώπους είπε.. Τον πόνεσε ο θάνατος της σκύλας του πήγε 22 ετών…

Μίλησε για τους πειρασμούς της μοναστικής ζωής τα πρώτα χρόνια ζητούσε όπως είπε από το Θεό να γίνει γέρος να κοπάσουν τώρα από ό,τι είπε έχει φτάσει στην απάθεια.. ήταν από τη φύση του ζωηρός ως και μουρντάρης.. ειλικρινής…

Δεν το πίστευα λέει ότι θα έχω τέτοια καλά γεράματα εννοώντας ότι ο Θεός του έστειλε ανθρώπους αλλά όπως είπε και εγώ 3 καλογέρους έθαψα τους φρόντισα ”τους ξεσκάτισα” και ο Θεός είδε..

Το μόνο σίγουρο ότι ο Θεός ακούει ως και την κάθε αναπνοή του καθένα…..

dimpenews.com

Back to top button