breaking newsΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Επίσημη παραδοχή – σοκ από CDC και FDA: Τα επαναληπτικά εμβόλια Covid της Pfizer προκαλούν εγκεφαλικά επεισόδια

 

Εκτός από τα καρδιακά επεισόδια, μια άλλη απειλητική για τη ζωή παρενέργεια έχει συσχετιστεί με το εμβόλιο Pfizer-BioNTech, είναι η πρόκληση εγκεφαλικού επεισοδίου!

Πότε είναι η περίοδος κινδύνου; Το εμβόλιο κατά της γρίπης παίζει κάποιο ρόλο σε αυτά τα γεγονότα; Τι ενέργειες πρέπει να κάνουμε για να προστατευτούμε καλύτερα; Με τα αποτελέσματα της μελέτης δεδομένα οι δύο φορείς απαντούν στα παραπάνω ερωτήματα.

Τι γνωρίζουμε

Αυξημένος κίνδυνος εγκεφαλικών επεισοδίων έχει εντοπιστεί με το δισθενές εμβόλιο Pfizer COVID-19, σύμφωνα με κοινή δήλωση των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) και του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Ο χρόνος έναρξης του περιστατικού σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, ήταν 1–21 ημέρες μετά την αναμνηστική δόση, με μια σημαντική ομάδα περιστατικών να έχει παρατηρηθεί ακόμη και 11–21 ημέρες μετά την αναμνηστική.

Το 64% είχε λάβει το εμβόλιο της γρίπης την ίδια ημέρα με το αναμνηστικό COVID-19. Το δισθενές ενισχυτικό περιέχει τον κωδικό της πρωτεΐνης ακίδας, συμβάλλοντας στον αυξημένο κίνδυνο θρόμβων αίματος. Τα άτομα υψηλού κινδύνου πρέπει να αποφεύγουν τα αναμνηστικά εμβόλια και όλοι όσοι δεν γνωρίζουν, να μάθουν τα πέντε «αιφνίδια» προειδοποιητικά σημάδια εγκεφαλικού.

Κοινή δήλωση

Στις 13 Ιανουαρίου 2023, η FDA και το CDC εξέδωσαν κοινή δήλωση ότι ένα νέο «σήμα ασφαλείας» για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο είχε εντοπιστεί σε ένα από τα συστήματα επιτήρησης της ασφάλειας εμβολίων του οργανισμού.

Η δήλωση ανέφερε, εν μέρει: «Το Vaccine Safety Datalink (VSD) του CDC, ένα σύστημα επιτήρησης σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, πληρούσε τα στατιστικά κριτήρια για να προκαλέσει πρόσθετη έρευνα για το εάν υπήρχε ανησυχία για την ασφάλεια για ισχαιμικό εγκεφαλικό σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω που έλαβαν το δισθενές εμβόλιο Pfizer-BioNTech για τον COVID-19».

Το σύστημα VSD παρακολουθεί τα ηλεκτρονικά αρχεία υγείας 12,5 εκατομμυρίων Αμερικανών που εξυπηρετούνται από εννέα ολοκληρωμένα συστήματα υγείας.

Το CDC δήλωσε ότι καμία άλλη βάση δεδομένων ασφαλείας δεν είχε εντοπίσει αυτό το σήμα (συμπεριλαμβανομένων των συνόλων δεδομένων Medicare και Veterans Affairs).

Η Pfizer δημοσίευσε μια δήλωση ότι δεν είχε εντοπίσει αυτό το σήμα στις βάσεις δεδομένων της και καμία άλλη χώρα δεν έχει βρει παρόμοιο σήμα στα συστήματα παρακολούθησης.

Ο κίνδυνος θρόμβωσης φαίνεται να είναι μεγαλύτερος τις ημέρες 11-21 μετά τη λήψη του αναμνηστικού, ειδικά για εκείνους που έλαβαν εμβόλιο γρίπης υψηλής δόσης ή αναμνηστικό εμβόλιο την ίδια ημέρα.

Παρά τον εντοπισμένο κίνδυνο, το CDC συνεχίζει να προτείνει αναμνηστικές λήψεις για όλα τα άτομα ηλικίας άνω των έξι μηνών. Αυξημένος κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου βρέθηκε κυρίως 11 έως 21 ημέρες μετά την αναμνηστική

Τα ευρήματα που παρουσιάστηκαν σε μια συνάντηση στις 26 Ιανουαρίου 2023, υποδηλώνουν ότι περισσότερα επεισόδια εγκεφαλικού επεισοδίου εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια των ημερών 1-21 μετά τον εμβολιασμό από ό,τι τις ημέρες 22-42 μετά τη λήψη του εμβολίου.

Άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω που έλαβαν το δισθενές αναμνηστικό Pfizer παρουσίασαν 130 συμβάντα κατά τη διάρκεια του «διαστήματος κινδύνου» (1–21 ημέρες μετά την αναμνηστική) και 92 συμβάντα κατά τη διάρκεια του «διαστήματος σύγκρισης» (22–42 ημέρες μετά την αναμνηστική).

Υπήρχε 47% αυξημένος κίνδυνος ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου κατά τη διάρκεια 1-21 ημερών μετά την αναμνηστική, σε σύγκριση με εκείνα τα συμβάντα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια 22-42 ημερών μετά την αναμνηστική, με p = 0,005. Σε μελέτες, όταν η τιμή P είναι μικρότερη από 0,05, σημαίνει ότι η διαφορά είναι στατιστικά σημαντική.
10_1.JPG
Εμβόλιο Covid και αντιγριπικό

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι συμβάντα εγκεφαλικού επεισοδίου εμφανίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης των 42 ημερών μετά την αναμνηστική χορήγηση. μια ομάδα συμβάντων εγκεφαλικού επεισοδίου εμφανίστηκε μεταξύ 11 και 21 ημερών μετά τη λήψη του αναμνηστικού.

Η ανάλυση δεδομένων VSD έδειξε ότι τρία άτομα υπέστησαν εγκεφαλικό αφού έλαβαν το αναμνηστικό Pfizer και μια τυπική δόση αντιγριπικού εμβολίου την ίδια ημέρα.

Αντίθετα, 40 άτομα που έλαβαν το αναμνηστικό Pfizer και ένα εμβόλιο υψηλής δόσης ή επικουρικό εμβόλιο γρίπης την ίδια ημέρα παρουσίασαν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Εξήντα ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας υπέστησαν εγκεφαλικό αφού έλαβαν μόνο το αναμνηστικό COVID-19. Η λήψη υψηλής δόσης ή επικουρικού εμβολίου κατά της γρίπης την ίδια ημέρα φάνηκε να διπλασιάζει τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Η πρωτεΐνη ακίδας στον ιό SARS-CoV-2 μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο αρτηριακών και φλεβικών θρόμβων.

Μια ανάλυση βάσης δεδομένων 48 εκατομμυρίων ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε αυξημένο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, ειδικά τις πρώτες εβδομάδες μετά τη μόλυνση από τον COVID-19.

Το εμβόλιο mRNA παράγει επίσης την πρωτεΐνη ακίδας.

Το δισθενές ενισχυτικό περιέχει τον κωδικό για δύο στελέχη της πρωτεΐνης ακίδας (αρχικό στέλεχος Wuhan και BA.4/BA.5). Το αίμα σας περιέχει αιμοπετάλια, τα οποία σχηματίζουν θρόμβους για να σταματήσουν την αιμορραγία μετά από τραυματισμό. Η μονάδα S1 της πρωτεΐνης ακίδας υπερενεργοποιεί αυτά τα αιμοπετάλια. Αυτό μπορεί να προκαλέσει το σχηματισμό μικροσκοπικών θρόμβων στο αίμα μετά τη μόλυνση ή τον εμβολιασμό.

Αυτά τα εμπόδια στη ροή του αίματος μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα σε όλους τους ιστούς και τα όργανα του σώματος. Το εμβόλιο κατά της γρίπης αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού, πιθανώς επειδή το εμβόλιο προκαλεί μια φλεγμονώδη απόκριση. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, ειδικά σε άτομα με προϋπάρχουσες ανωμαλίες πήξης. Μια αναφορά από την Ταϊβάν έδειξε ότι ένας 75χρονος άνδρας ασθενής υπέστη ισχαιμία της οπίσθιας κυκλοφορίας μετά από εμβολιασμό κατά της γρίπης A/H1N1.

Οδηγίες: Τα 5 αιφνίδια σημάδια και τι κάνετε

Το ισχαιμικό εγκεφαλικό εμφανίζεται όταν ένας θρόμβος αίματος φράζει ή στενεύει μια αρτηρία που οδηγεί ή βρίσκεται μέσα στον εγκέφαλο. Συχνά σχηματίζεται θρόμβος αίματος σε αρτηρίες που έχουν υποστεί βλάβη από τη συσσώρευση πλακών (αθηροσκλήρωση). Μπορεί να εμφανιστεί στην καρωτίδα του λαιμού καθώς και σε άλλες αρτηρίες. Μετά τον εμβολιασμό —σε πολύ σπάνιο ποσοστό—αν εμφανιστεί ένα ανεπιθύμητο εγκεφαλικό επεισόδιο, ποια σημάδια μπορούν να σας προειδοποιήσουν έγκαιρα;

Υπάρχουν πέντε «αιφνίδια» προειδοποιητικά σημάδια εγκεφαλικού. Εάν παρατηρήσετε ένα ή περισσότερα από αυτά τα σημάδια εγκεφαλικού επεισοδίου, μην περιμένετε καλέστε γιατρό αμέσως!

  • Ξαφνικό μούδιασμα, αδυναμία ή μυρμήγκιασμα στο πρόσωπο, το χέρι ή το πόδι, ειδικά στη μία πλευρά του σώματος
  • Ξαφνική σύγχυση, υπνηλία ή δυσκολία στην ομιλία ή στην κατανόηση της ομιλίας
  • Ξαφνική δυσκολία στην όραση στο ένα ή και στα δύο μάτια ή διπλή όραση
  • Ξαφνικό πρόβλημα στο περπάτημα, ζάλη ή απώλεια ισορροπίας ή συντονισμού
  • Ξαφνικός σοβαρός πονοκέφαλος, ναυτία ή έμετος χωρίς γνωστή αιτία

Μερικές φορές τα σημάδια μπορεί να διαρκέσουν μόνο λίγες στιγμές και στη συνέχεια να εξαφανιστούν. Αυτά τα επεισόδια, γνωστά ως παροδικά ισχαιμικά επεισόδια ή TIA, ονομάζονται «μίνι-εγκεφαλικά επεισόδια». Η προσοχή σε αυτά μπορεί να είναι σωτήρια.

Θυμηθείτε τον κανόνα αδυναμίας FAST (Αδυναμία σε πρόσωπο, χέρι, ομιλία, χρόνο)

Ένα ή περισσότερα από αυτά τα σημάδια – αδυναμία προσώπου, αδυναμία βραχίονα και δυσκολία ομιλίας – υπάρχουν στο 88% όλων των εγκεφαλικών επεισοδίων και των ΠΙΕ (παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο). Η γρήγορη πρόσβαση σε ένα δωμάτιο έκτακτης ανάγκης μπορεί να σώσει τη ζωή σας ή τη ζωή ενός αγαπημένου σας προσώπου.

Μια ενδοφλέβια ένεση ενεργοποιητή ανασυνδυασμένου ιστικού πλασμινογόνου (rtPA) είναι η χρυσή τυπική θεραπεία για επιλεγμένους ασθενείς με ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Μια ένεση TPA συνήθως χορηγείται μέσω μιας φλέβας στο χέρι εντός των πρώτων τριών ωρών μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Το να φτάσετε σε ένα δωμάτιο έκτακτης ανάγκης όσο το δυνατόν γρηγορότερα αφού παρατηρήσετε συμπτώματα είναι κρίσιμο για τη μείωση των πιθανοτήτων αναπηρίας. Η επιτυχής διάσωση ασθενών με εγκεφαλικό περιλαμβάνει έγκαιρη αναγνώριση των σημείων εγκεφαλικού επεισοδίου και ιατρική φροντίδα εντός της πρώτης ώρας του οξέος εγκεφαλικού.

Συστάσεις για Εμβολιασμούς

Μπορεί να μην ενδείκνυται για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί κατά του COVID-19 και που υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο να κάνουν επιπλέον εμβόλια για τον COVID-19, όπως ενισχυτικά. Προς το παρόν, αυτό το σήμα ασφάλειας μοιάζει ανησυχητικός συσχετισμός με τον εμβολιασμό.

Τα ηλικιωμένα άτομα υψηλού κινδύνου για σοβαρό COVID-19 θα πρέπει να συμβουλευτούν τους γιατρούς τους για την καταλληλότερη καθοδήγηση προσαρμοσμένη στους κινδύνους τους, δεδομένου ότι ο COVID-19 αυξάνει επίσης τον κίνδυνο εγκεφαλικού και άλλων καρδιαγγειακών συμβαμάτων για μήνες μετά τη μόλυνση.

Παρακολουθήστε προσεκτικά τα άτομα που έλαβαν το εμβόλιο COVID-19 ή το εμβόλιο της γρίπης, ειδικά εκείνα με υψηλό κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου. Μερικές λογικές συστάσεις που αξίζει να συζητήσετε με τον γιατρό σας περιλαμβάνουν: Εξετάστε το ενδεχόμενο διαχωρισμού του δισθενούς αναμνηστικού από άλλους εμβολιασμούς ρουτίνας έως ότου συλλεχθούν περισσότερα δεδομένα.

Περιμένετε αρκετούς μήνες μετά τη μόλυνση από τον COVID-19 προτού λάβετε ένα αναμνηστικό, έτσι ώστε να μειωθεί ο αυξημένος κίνδυνος καρδιαγγειακών συμβαμάτων μετά τη μόλυνση προτού εισαγάγετε έναν νέο κίνδυνο.

Back to top button