Διεθνή

EKTAKTO To Καζακστάν δια Προέδρου του και του Αρχηγού Αεροπορίας ζητάει από Ρωσία και τον ΟΣΣΑ να επέμβουν στο Καζακστάν! Η Ρωσία θ’ ανταποκριθεί στο κάλεσμα της στρατηγικού συμμάχου της; Μια ακόμη πολύχρωμη επανάσταση.Μάχες. Νέα Maidan με σπίθα.. τις τιμές φωτιάς του αερίου! BINTEO

Ο πρόεδρος του Καζακστάν Kassym-Jomart Tokayev ζητά την επέμβαση των στρατών του CSTO, μιας στρατιωτικής συμμαχίας υπό την ηγεσία της Ρωσίας, για να αντιμετωπίσουν την «τρομοκρατική απειλή». Ο πρόεδρος επίσης επισημαίνει ότι πρόκειται για εξωτερική απειλή ενώ προσθέτει ότι « υπάρχει μια μάχη μεταξύ τρομοκρατικών συμμοριών και αερομεταφερόμενης μονάδας κοντά στο Αλμάτι »

Είχε προηγηθεί παρόμοια δήλωση του πρώην κοσμοναύτη και διοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας του Καζακστάν, υποστράτηγος Toktar Aubakirov κάλεσε όλα τα μέλη του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας ΟΣΣΑ (CSTO) (Ρωσία,Αρμενία, Καζακστάν, Κιργιστάν,Τατζικιστάν, Λευκορωσία) να στείλουν στρατεύματα, με δήλωση του στην κρατική τηλεόραση.

Ανταποκρίνεται θετικά το Κιργιστάν περιμένει πράσινο φως από Μόσχα.

Υπουργείο Εξωτερικών του Κιργιστάν: «Η Δημοκρατία της Κιργιζίας, ως σύμμαχος και στρατηγικός εταίρος, επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά την ετοιμότητά της, εάν χρειαστεί, να παράσχει ολοκληρωμένη υποστήριξη στον αδελφό Καζακστάν.”

Ο Pashinyan της Αρμενίας δήλωσε πως άρχισαν οι διαβουλεύσεις των χωρών του ΟΣΣΑ για Καζακστάν.

Image

Το Καζακστάν κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλη την επικράτειά του την Τετάρτη μετά τις διαδηλώσεις που πυροδότησε η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου που μετατράπηκαν σε ταραχές και στη συνέχεια σε ένοπλη εξέγερση. Σήμερα το απόγευμα, χιλιάδες εξεγερμένοι κατέλαβαν το δημαρχείο της πόλης Αλμάτι αλλά και το αεροδρόμιο.Επιθέσεις σε πολλά κυβερνητικά κτίρια κάποια τα παρέδωσαν στη φωτιά αλλά και πλιάτσικο σε τράπεζες κλπ Καταλαμβάνουν αστυνομικά τμήματα και κατάσχουν τον οπλισμό

Ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ-Τομάρτ Τοκάγεφ αποδέχθηκε την παραίτηση της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλιχάν Σμαΐλοφ ανέλαβε προσωρινά καθήκοντα πρωθυπουργού ως τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Τα πρακτορεία Interfax, TASS και RIA Novosti ανακοίνωσαν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επικαλούμενα δήλωση που προβλήθηκε στην τηλεόραση του Καζακστάν. Κατάσταση έκτακτης ανάγκης είχε προηγουμένως κηρυχθεί τοπικά στα μέρη που επλήγησαν κυρίως από τις διαδηλώσεις, το Αλμάτι, την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, την επαρχία Mangystau και την πρωτεύουσα Νουρ-Σουλτάν.
Οι αρχές είχαν προηγουμένως διακόψει την πρόσβαση στο διαδίκτυο και το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας σε όλη τη χώρα.

Image

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει επεκταθεί σε ολόκληρη την επικράτεια, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση του Καζακστάν Khabar 24 το βράδυ της Τετάρτης, προσθέτοντας ότι θα ισχύει μέχρι τις 19 Ιανουαρίου.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης «θα περιορίσει την ελευθερία κινήσεων, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών», είπε ο παρουσιαστής του καναλιού στα ρωσικά, και θα απαγορεύσει «συλλογικές εκδηλώσεις και οικογενειακές τελετές που συνδέονται με γεννήσεις, γάμους ή θανάτους».( σσ όπως με το κορώνα σε όλη τη Δύση)

Οι περιορισμοί “θεσπίστηκαν σε σχέση με την επιδείνωση της κατάστασης, για τη διασφάλιση της δημόσιας ασφάλειας, την αποκατάσταση του νόμου και της τάξης και την προστασία των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών”, είπε.

Στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, θα ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί, πρόσθεσε.

Διαδηλωτές κατέλαβαν το αεροδρόμιο του Αλμάτι . Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε το Kαζακστάν. 8 αστυνομικοί και στρατιωτικοί της Εθνικής Φρουράς του Καζακστάν σκοτώθηκαν, άλλοι 317 τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα των ταραχών. MIA RK /

Oυκράνια, Αρμενία, Καζακστάν περίσφιξη της Ρωσίας από Νότο ενώ οι ίδιες δυνάμεις επιχείρησαν ανεπιτυχώς αλλαγή status quo και στη Λευκορωσία. Λόγω της εξέγερσης στο Καζακστάν, ολόκληρο το νότιο σύνορο της Ρωσίας θα μπορούσε να είναι υπό τον έλεγχο του ΝΑΤΟ.Η τακτική απόσυρσης Αμερικανών από γειτονικό σε Καζακστάν Αφγανιστάν δίνει ήδη τους πρώτους καρπούς αφού ενθάρρυνε ισλαμιστικές μεταβάσεις στο παρακείμενο τ. σοβιετικό μπλοκ. Η Τουρκία θα είναι από τους κερδισμένους και σε αυτή την περίπτωση αφού θα παίξει κι εδώ το χαρτί του παντουρανισμού για λογαριασμό του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών.

Σε περίπτωση κατάληψης της εξουσίας στο Καζακστάν, οι βάσεις του ΝΑΤΟ θα εμφανιστούν κοντά στα σύνορα της Ρωσίας.

Το ΝΑΤΟ ενδιαφέρεται εξαιρετικά για μια βίαιη αλλαγή εξουσίας στο Καζακστάν και οι ειδικοί λένε ότι η Ουάσιγκτον μπορεί κάλλιστα να βρίσκεται πίσω από την εξέγερση εκεί, καθώς θα περικυκλώσει ουσιαστικά τη Ρωσία, στερώντας της πολλά σημαντικά στρατιωτικά και προστατευτικά πεδία από τη νότια κατεύθυνση, εξάλλου, σε μεγάλο βαθμό πιθανότητας, μπορεί να εμφανιστούν εδώ βάσεις του ΝΑΤΟ, για τις οποίες ενδιαφέρονται οι Ηνωμένες Πολιτείες και μια σειρά από άλλες χώρες της Συμμαχίας.

Οι διαδηλώσεις συγκεκριμένα ξεκίνησαν λίγο πριν από τη συνάντηση των εκπροσώπων του ΝΑΤΟ, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας στις Βρυξέλλες. Ταυτόχρονα, κάτι που δεν είναι λιγότερο ενδιαφέρον, ρωσικές μονάδες και μονάδες στρατηγικών πυραυλικών δυνάμεων βρίσκονται σε αυτήν την περιοχή, συμπεριλαμβανομένου ότι τα ρωσικά υπερηχητικά όπλα βρίσκονταν κοντά στα σύνορα του Καζακστάν (περίπου 20 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Καζακστάν ).

«Αν η Ρωσία χάσει έναν σύμμαχο όπως το Καζακστάν, θα είναι ένα κρίσιμο πλήγμα. Είναι προφανές ότι η Ουάσιγκτον βρίσκεται πίσω από την κατάσταση, γιατί μετά τη συνάντηση των αρχών του Καζακστάν με τους διαδηλωτές και την πλήρη συμμόρφωση με τα αιτήματά τους, οι διαδηλώσεις εντάθηκαν. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να επιτραπεί στη Ρωσία να καταλάβει την εξουσία στο Καζακστάν με τη βία, γιατί σε αυτήν την περίπτωση, οι λαβίδες στην πραγματικότητα θα συρθούν γύρω από τα ρωσικά σύνορα», σημειώνει ο ειδικός Avia.pro.

dimpenews.com

Back to top button