breaking newsNEA TAΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Έρχεται κρατικό fund για την χρηματοδότηση του οικοσυστήματος της 5G

Ενώ στις Βρυξέλλες και άλλες χώρες/πόλεις έχουν φρενάρει να την ανάπτυξη της 5G λόγω ανησυχίας για την ασφάλεια των πολιτών, στην φτωχή Ελλάδα της ανεργίας και ανασφάλειας, η κυβέρνηση σκέφτεται τη δημιουργία επενδυτικού κεφαλαίου για την χρηματοδότηση του οικοσυστήματος του 5G

 

 

Την δημιουργία επενδυτικού κεφαλαίου για την χρηματοδότηση του οικοσυστήματος του 5G προωθεί το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ώστε να αποφευχθούν παθογένειες άλλων χωρών, όπως για παράδειγμα της Ιταλίας, οι οποίες έχουν ολοκληρώσει τη δημοπρασία των συχνοτήτων όμως η ανάπτυξη των δικτύων δεν έχει προχωρήσει καθόλου.

Ο διαγωνισμός για τη διάθεση των συχνοτήτων που θα αξιοποιηθούν για την 5G θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του έτους, με τα πρώτα εμπορικά δίκτυα 5G να αναμένεται να λειτουργήσουν στη χώρα μας μέσα στο β’ τρίμηνο του 2021.

Ωστόσο για να ξεκλειδώσουν, όσο το δυνατόν γρηγορότερα οι αναγκαίες επενδύσεις, τόσο σε επίπεδο δικτύων, όσο και σε επίπεδο εφαρμογών, το υπουργείο στρέφεται όχι μόνο στη δημιουργία ενός ταμείου ενίσχυσης αλλά και στην χρηματοδότηση του αρχικού κεφαλαίου του από τα έσοδα της δημοπρασίας για τις συχνότητες της νέας γενιάς κινητής τηλεφωνίας.

Και βρείτε μου που σε άλλη χώρα αυτό έχει ξαναγίνει, το κράτος να ενισχύει με χρήματα φορολογουμένων τόσο πολύ τον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα για μια τόσο αμφιλεγόμενη τεχνολογία, με ποικίλες αντιδράσεις.

Σύμφωνα με τον κρατικό σχεδιασμό, προωθείται η δημιουργία ενός ειδικού fund το οποίο θα χρηματοδοτεί και θα υποστηρίζει εταιρείες που αναπτύσσουν εφαρμογές, οι οποίες θα στηρίζονται στο 5G. Το αρχικό κεφάλαιο του επενδυτικού κεφαλαίου θα προκύψει από περίπου το ¼ των εσόδων από την δημοπρασία συχνοτήτων, ωστόσο πηγές αναφέρουν πως θα αναζητηθεί και η συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων σε ποσοστό μέχρι 30%.

Το fund θα προσφέρει και πρόσθετες υποστηρικτικές υπηρεσίες όπως η παροχή κρατικών εγκαταστάσεων και υπηρεσιών για την δοκιμή των εφαρμογών. Στόχος του fund, το οποίο θα ενταχθεί στη δικαιοδοσία της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), είναι να ιδρυθεί μέσα στους επόμενους μήνες και πριν από τη δημοπρασία των συχνοτήτων.

Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο σχέδιο είναι «ελληνικής πατέντας» και έχει ήδη παρουσιαστεί στην Κομισιόν και συγκεκριμένα στην Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπο Ανταγωνισμού, Margrethe Vestager που, σύμφωνα με τα πληρωμένα ΜΜΕ, έχει χαρακτηριστεί ιδιαίτερα καινοτόμο ενώ δεν αποκλείεται να αποτελέσει και μοντέλο για αντίστοιχες πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μόνο που δεν τις είδαμε, δεν τις ακούσαμε…

 

Η λύση του fund θα υιοθετηθεί καθώς όπως έχει διευκρινιστεί και στο παρελθόν, «κλειδί» για την ανάπτυξη του 5G είναι η ζήτηση, δηλαδή να υπάρξουν οι κατάλληλες εφαρμογές που θα το αξιοποιήσουν, δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει ισχυρή βιομηχανία που θα επωφελούνταν άμεσα από την νέα τεχνολογία.

Να υπενθυμίσουμε ότι προ εβδομάδων με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ενίσχυση των οπτικοακουστικών έργων, καθορίζεται ο τρόπος με τον οποίο θα μετακινηθούν από τη ζώνη των 3.400 – 3.800 MHz οι πάροχοι που λειτουργούν τα αγροτικά δίκτυα (rural broadband), προκειμένου να διατεθούν αυτές οι συχνότητες στα δίκτυα 5G.

Με την ψήφιση του νομοσχεδίου την τρέχουσα εβδομάδα ολοκληρώνεται η θεσμική προετοιμασία για την απελευθέρωση των συχνοτήτων και θα ξεκινήσει πλέον η διαβούλευση επί των τευχών του διαγωνισμού για τις συχνότητες που θα διεξάγει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Παράλληλα τους επόμενους μήνες θα παρουσιαστεί και η μελέτη για την εισαγωγή και λειτουργία δικτύων 5ης γενιάς στην Ελλάδα, που εκπονεί για λογαριασμό της Πολιτείας η EY. Με αυτή θα παρουσιαστεί και ένας οδικός χάρτης βιώσιμης ανάπτυξης, εφαρμογής και χρήσης δικτύων 5G στη χώρα μας καθώς και επιμέρους έρευνες για θέματα όπως η υφιστάμενη κατάσταση, οι δυνητικές αγορές εφαρμογών του 5G, επιχειρηματικά μοντέλα, βέλτιστες πρακτικές κ.α.

Γιατί τόση βιασύνη στην Ελλάδα; Είναι ΚΑΙ ΑΥΤΟ προτεραιότητα ελληνική, όπως η απολιγνιτοποίηση και η καύση σκουπιδιών;

Ή μήπως θα λύσει τα προβλήματα και την κατακερματισμένη από “την πανδημία΄” οικονομία;

 

 

igata

Back to top button