breaking newsΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Αλληλοσπαραγμός» στην ηγεσία της Πυροσβεστικής για τις ευθύνες στο Μάτι

Ο τότε αρχηγός παραδέχεται ότι δεν ήξερε πόσοι, ποιοι και πότε επιχείρησαν στην κατάσβεση

Άγριο «πινγκ-πονγκ», με φόντο τις 102 ζωές που χάθηκαν στις φλόγες της πύρινης λαίλαπας που έπληξε το Μάτι, έπαιζαν στις ανωμοτί καταθέσεις τους ενώπιον των εισαγγελικών Αρχών ο τότε αρχηγός και ο πρώην υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Σωτήρης Τερζούδης και Βασίλης Ματθαιόπουλος, αντίστοιχα, επιχειρώντας να μετατοπίσουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλον, καθώς και σε άλλα στελέχη της Πυροσβεστικής.

Οι δύο υψηλόβαθμοι αξιωματικοί βρέθηκαν τετ α τετ με τους εισαγγελείς τον Ιανουάριο του 2019, δηλώνοντας εν ολίγοις… αναρμόδιοι! «Αμεσα διαβίβασα τις πληροφορίες στον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος για περαιτέρω ενέργειες, ο οποίος είχε την αρμοδιότητα για να δίνει εντολές» ανέφερε, αποποιούμενος όποιες ευθύνες του, ο τότε υπαρχηγός (και αργότερα αρχηγός) Βασίλης Ματθαιόπουλος, ο οποίος παραδέχτηκε παράλληλα ότι στο Κέντρο Επιχειρήσεων υπάρχουν τηλεφωνικές γραμμές οι οποίες δεν καταγράφονται! Την ίδια ώρα, το τότε Νο2 του Πυροσβεστικού Σώματος αναφέρθηκε σε συναδέλφους του που δεν ακολούθησαν τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Ματθαιόπουλος: «Κανονικά, θα έπρεπε ο κύριος Λαμπρής να είχε επικοινωνήσει με το ΕΣΚΕ, καθώς και με τον επίγειο συντονιστή της πυρκαγιάς, τον κ. Χιώνη, ο οποίος λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα, που συνιστούσαν απρόοπτη και δυσμενή εξέλιξη, θα έπρεπε να κάνει εισήγηση στους αρμοδίους, ήτοι δήμαρχο ή Περιφέρεια, προκειμένου να ακολουθήσει η διαδικασία της απομάκρυνσης πολιτών τόσο στην περιοχή του Βουτζά όσο και στις περιοχές όπου, σύμφωνα με τα δεδομένα εκείνης της στιγμής, κατευθυνόταν η φωτιά, καθώς και της ευρύτερης περιοχής».

Την ίδια ώρα, σοκάρει η ανωμοτί κατάθεση του τότε αρχηγού της Πυροσβεστικής, ο οποίος παραδέχεται πως δεν είχε ποτέ πλήρη εικόνα της πυρκαγιάς, ενώ «η φυσική παρουσία του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος στο ΕΣΚΕ δεν δημιουργεί ευθύνη και αρμοδιότητα σχετικά με τις επιχειρήσεις, αλλά, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, η αρμοδιότητα και η ευθύνη σε επιχειρησιακό επίπεδο ανήκουν στα θεσμικά όργανα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Είναι στοιχεία που ελέγχει άλλη υπηρεσία και προκύπτουν από τις αναφορές του επικεφαλής κάθε οχήματος μέσω ασυρμάτου, οι οποίες καταγράφονται στο ως άνω κέντρο. Θεσμικά, δεν είμαι αρμόδιος να κάνω σχετικό έλεγχο» είπε στην ανωμοτί κατάθεσή του και «έδειξε» προς τον υπαρχηγό Βασίλη Ματθαιόπουλο.

«Η επιχειρησιακή αρμοδιότητα και ευθύνη του υπαρχηγού επιχειρήσεων προκύπτουν από πλήθος στοιχείων, και κυρίως από το θεσμικό πλαίσιο» ανέφερε, ενώ απέδωσε την ελλιπή ενημέρωσή του στη δυσλειτουργία του αναλογικού συστήματος επικοινωνιών, τονίζοντας πως σχεδόν όλοι χρησιμοποιούσαν τα κινητά τηλέφωνά τους. «Σε αυτόν τον λόγο πιστεύω ότι οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η ελλιπής ενημέρωσή μου. Σαφή εικόνα για την πυρκαγιά ουδέποτε απέκτησα, καθώς ουδείς με ενημέρωσε για την ως άνω εικόνα, και ιδίως φέρω τον υπαρχηγό επιχειρήσεων και τον διοικητή του ΕΣΚΕ ως είχαν υποχρέωση» κατέθεσε ο κ. Τερζούδης.

Το αλαλούμ που επικρατούσε μεταξύ των αρμοδίων περιγράφουν στις καταθέσεις τους και άλλα στελέχη της Πυροσβεστικής. «Δεν ξέρω πόσα πτητικά επιχειρούσαν στην περιοχή, δεν ήξερα τις διαθεσιμότητες. Δεν νομίζω να μίλησα για άλλα εναέρια μέσα – μίλησα για την κατεύθυνση της φωτιάς» κατέθεσε ο αρχιπύραρχος Χρήστος Λαμπρής στον εισαγγελέα, στις 9 Αυγούστου 2018, αναφερόμενος στην ενημέρωση που έκανε στον τότε υπαρχηγό κ. Ματθαιόπουλο για τη φωτιά στο Νταού Πεντέλης.

Ερωτώμενος για το αν έφερε ευθύνη να ενημερώσει για την ανάγκη ενίσχυσης, βλέποντας την ανεπάρκεια των δυνάμεων, ο κ. Λαμπρής υποστήριξε ότι το συντονιστικό ελικόπτερο δεν συντονίζει τη φωτιά – συντονίζει τις ρίψεις των εναέριων μέσων «σε συνεργασία με από κάτω οδηγίες».

 

 

 

dimokratianews.

Back to top button