Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια με το πέρας της συνάντησής του με την Ισπανίδα ομόλογό του.
«Και θέλω να επαναλάβω ότι, η Ελλάδα είναι πάντοτε έτοιμη για διάλογο με την Τουρκία. Για διάλογο, όμως, όχι υπό το κράτος απειλών, όχι υπό το κράτος προσβολών, όχι υπό το κράτος απόπειρας δημιουργίας τετελεσμένων».
[…]
«Σας ευχαριστώ για την ερώτηση, θέλω να σας είμαι ειλικρινής. Η τοποθέτηση του εκπροσώπου της τουρκικής Προεδρίας, για μας, είναι μια θετική εξέλιξη. Η ελληνική Κυβέρνηση έλεγε, και συνεχίζει να λέει, διαμηνύει πάντοτε, ότι η απαραίτητη προϋπόθεση για το διάλογο -ελέχθη πριν και από την Ισπανίδα συνάδελφό μου αν το παρατηρήσατε- είναι η έμπρακτη αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας. Δεν μπορούμε να συζητάμε όταν η μια πλευρά προβαίνει σε ενέργειες που είναι αντίθετες με το Διεθνές Δίκαιο και με το Δίκαιο της Θάλασσας. Κατά συνέπεια, εμείς το θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό, όταν η γενική, η παγκόσμια, αυτή θέση γίνεται αντιληπτή και από την τουρκική πλευρά. θεωρούμε ότι αυτό είναι το συμφέρον και της Τουρκίας και της τουρκικής κοινωνίας. Επειδή, όμως, η λέξη «διάλογος» είναι βεβαρημένη, με ό,τι ο καθένας θέλει να προσθέσει σ’ αυτήν, θέλω να σας είμαι και σ’ αυτό απολύτως σαφής. Εμείς, θεωρούμε ότι η διαφορά μας με την Τουρκία αφορά το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και των υπερκείμενων θαλασσίων ζωνών. Αυτή είναι η διαφορά, την οποία έχουμε με τη γείτονα Τουρκία.»
Σε τι ακριβώς όμως θα γίνει ο διάλογος; Διότι κι αυτή η μόνη διαφορά, μια χαρά ξεκαθαρίζεται από το διεθνές δίκαιο που τόσο συχνά επικαλείται η χώρα μας ανεξαρτήτως του ποιος την κυβερνά. Δηλαδή το πρόβλημά μας είναι το αν θα συρθούμε σε συνομιλίες ή το αν “παζαρεύουμε” τα κυριαρχικά μας δικαιώματα;
Αν πάλι ο κ. Δένδιας εννοεί το διάλογο πάνω στις αρχές που λέει, τότε γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν υπάρχει περίπτωση διαλόγου με την Τουρκία. Οι διεθνείς κανόνες είναι ξεκάθαροι για τις θαλάσσιες ζώνες και την υφαλοκρηπίδα.
Με ποιον θα συζητήσει; Με το φίλο του, όπως τον αποκαλεί, το Μεβλούτ που όπως δήλωσε μπροστά στην Ισπανίδα ΥΠΕΞ οι Τούρκοι μας πέταξαν στη θάλασσα; Με τον ΥΠΕΞ μιας χώρας εισβολέα και κουμανταδόρου τζιχαντιστών;